ODLUKA

O RADNIM TELIMA SKUPŠTINE GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 3/2008)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom određuje se način osnivanja radnih tela Skupštine grada Smedereva i njihov sastav, delokrug i način rada.

II OSNIVANJE I SASTAV

Član 2

Skupština grada osniva stalna ili povremena radna tela za razmatranje pitanja iz svoje nadležnosti (savete i komisije).

Stalna radna tela daju mišljenja na predloge odluka i drugih opštih akata koje donosi Skupština grada i obavljaju i druge poslove u skladu sa aktima Grada.

Stalne savete i komisije osniva Skupština za mandatni period za koji je izabrana.

Povremene komisije, radne grupe odbornika i druga povremena radna tela Skupština osniva po potrebi, radi razmatranja određenih pitanja iz svoje nadležnosti.

Član 3

Stalni saveti i komisije imaju 7 članova.

Izuzetno, broj članova stalnih saveta i komisija Skupštine grada može biti veći, odnosno manji od broja utvrđenog u stavu 1. ovog člana, ukoliko Skupština oceni da za to postoje opravdani razlozi.

U slučajevima iz stava 2. ovog člana broj članova stalnih saveta i komisija Skupštine grada utvrđuje se aktom o njihovom osnivanju.

Član 4

Skupština grada bira članove radnih tela iz sastava odbornika na predlog odborničkih grupa, a srazmerno broju odbornika koje imaju u Skupštini grada.

Za članove i predsednike stalnih radnih tela, pored odbornika mogu se birati i građani.

O predloženoj listi za izbor članova radnih tela Skupština grada odlučuje u celini javnim glasanjem.

Radno telo je izabrano ako je za njega glasala većina prisutnih odbornika.

Ako radno telo ne bude izabrano postupak se ponavlja.

Član 5

Skupština može i pre isteka roka na koji su izabrani, razrešiti pojedine članove radnog tela i izabrati nove.

Predlog za razrešenje člana radnog tela podnosi odbornička grupa koja je predložila člana čije se razrešenje predlaže ili jedna trećina odbornika.

Član 6

Član radnog tela je razrešen ako je za njegovo razrešenje glasala većina prisutnih odbornika.

Član 7

Sastav i broj povremenih komisija, radnih grupa odbornika i drugih povremenih radnih tela, vreme za koje se osnivaju ili rok za završetak zadataka određuje Skupština aktom o osnivanju istih.

III SEDNICE RADNIH TELA

Član 8

Prvu sednicu radnog tela saziva predsednik Skupštine grada.

Do izbora predsednika radnog tela prvom sednicom predsedava najstariji odbornik. član radnog tela.

Radno telo na prvoj sednici iz sastava svojih članova bira predsednika i zamenika predsednika.

Zamenik predsednika radnog tela zamenjuje predsednika radnog tela u slučaju odsutnosti i sprečenosti da obavlja svoju dužnost.

Član 9

Sednicu radnog tela saziva predsednik radnog tela na osnovu ukazane potrebe, po sopstvenoj inicijativi ili na inicijativu najmanje jedne trećine članova radnog tela.

Predsednik radnog tela je dužan sazvati sednicu ako to zatraži predsednik Skupštine, a u slučaju nesazivanja, sednicu može sazvati zamenik predsednika radnog tela ili predsednik Skupštine.

Član 10

Radno telo radi u sednicama kada je prisutna većina članova, a odlučuje većinom glasova prisutnih članova radnog tela.

Obaveštenje o datumu i dnevnom redu sednice radnog tela dostavlja se članovima radnog tela najkasnije tri dana pre održavanja sednice, a kada postoje opravdani razlozi ovaj rok može biti i kraći.

Na sednici radnog tela vodi se zapisnik.

U zapisnik se obavezno unose: imena prisutnih, pitanja koja su razmatrana i mišljenja i predlozi radnog tela.

Zapisnik potpisuju predsednik radnog tela i lice koje je vodilo zapisnik.

Stručne, organizacione i administrativne poslove za potrebe radnih tela vrši nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave.

Član 11

Radno telo dostavlja Skupštini izveštaj, koji sadrži mišljenja i predloge radnog tela o materijalima uvršćenim u predlog dnevnog reda sednice Skupštine.

O mišljenjima i predlozima iz stava 1. ovog člana, Gradsko veće, kao predlagač, zauzima stav i dostavlja Skupštini.

IV STALNI SAVETI SKUPŠTINE GRADA

Član 12

Stalni saveti Skupštine grada su:

1. Savet za budžet i finansije

2. Savet za privredu i energetiku

3. Savet za poljoprivredu

4. Savet za saobraćaj i veze

5. Savet za komunalne poslove i urbanizam

6. Savet za nauku, obrazovanje i primenu novih tehnologija

7. Savet za kulturu i turizam

8. Savet za sport i fizičku kulturu

9. Savet za zdravlje i socijalnu zaštitu

10. Savet za zaštitu životne sredine

11. Savet za rad i razvoj mesnih zajednica

Član 13

Savet za budžet i finansije razmatra predloge odluka i drugih opštih akata koji se odnose na finansiranje poslova grada, takse, naknade i druge dažbine, budžet i završni račun, zajmove grada, zaduživanja i imovinu grada, kao i druga pitanja iz ovih oblasti.

Član 14

Savet za privredu i energetiku razmatra predloge odluka i drugih opštih akata i druga pitanja koja se odnose na zanatstvo, ugostiteljstvo, trgovinu, robne rezerve, planiranje i izgradnju energetskih kapaciteta i snabdevanje grada svim vrstama energenata, kao i druga pitanja od značaja za razvoj svih privrednih grana.

Član 15

Savet za poljoprivredu razmatra predloge odluka i drugih opštih akata, kao i druga pitanja iz oblasti poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede i snabdevanja grada poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Član 16

Savet za saobraćaj i veze razmatra predloge odluka i drugih opštih akata, kao i druga pitanja iz oblasti drumskog, železničkog, vodnog i poštanskog saobraćaja.

Član 17

Savet za komunalne poslove i urbanizam razmatra predloge odluka i drugih opštih akata iz oblasti komunalne delatnosti i urbanizma, uređenja i korišćenja gradskog i drugog zemljišta i poslovnog prostora.

Član 18

Savet za nauku, obrazovanje i primenu novih tehnologija razmatra predloge odluka i drugih opštih akata, kao i druga pitanja iz oblasti naučno-istraživačke delatnosti, razvoja nauke, obrazovanja i vaspitanja i primene naučnih dostignuća i novih tehnologija.

Član 19

Savet za kulturu i turizam razmatra predloge odluka i drugih opštih akata, inicijative i predloge za realizaciju programa iz oblasti kulture i razvoja turizma, pitanja iz oblasti zaštite kulturnih dobara, kao i druga pitanja iz ovih oblasti.

Član 20

Savet za sport i fizičku kulturu razmatra predloge odluka i drugih opštih akata, kao i druga pitanja iz oblasti sporta i fizičke kulture.

Član 21

Savet za zdravlje i socijalnu zaštitu razmatra predloge odluka i drugih opštih akata, kao i druga pitanja iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite.

Član 22

Savet za zaštitu životne sredine razmatra predloge odluka i drugih opštih akata, kao i druga pitanja iz oblasti zaštite životne sredine.

Član 23

Savet za rad i razvoj mesnih zajednica razmatra pitanja obrazovanja mesnih zajednica i usklađivanja odnosa u mesnim zajednicama; usmerava, kontroliše i podstiče rad mesnih zajednica, razmatra i druga pitanja od interesa za građane u mesnim zajednicama; razmatra predloge odluka i drugih opštih akata, kao i druga pitanja iz oblasti rada i razvoja mesnih zajednica.

V STALNE KOMISIJE SKUPŠTINE GRADA

Član 24

Stalne komisije Skupštine grada su:

1. Komisija za propise

2. Komisija za kadrovska pitanja i javna priznanja

3. Komisija za spomen obeležja i nazive ulica, trgova i drugih delova naseljenih mesta.

Član 25

Komisija za propise razmatra usklađenost predloga odluka i drugih opših akata koje usvaja Skupština sa Ustavom, zakonom, Statutom i drugim propisima i utvrđuje prečišćene tekstove odluka i drugih opštih akata Skupštine, kada je Skupština na to ovlasti.

Član 26

Komisija za kadrovska pitanja i javna priznanja razmatra predloge akata, kao i druga pitanja iz oblasti izbora, imenovanja i postavljenja i utvrđuje predloge za dodelu priznanja i nagrada u skladu sa aktima grada.

Član 27

Komisija za spomen obeležja i nazive ulica, trgova i drugih delova naseljenih mesta razmatra predloge odluka i drugih opštih akata, kao i druga pitanja iz oblasti izgradnje i postavljanja spomen obeležja i određivanja naziva ulica, trgova i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji grada Smedereva.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 28

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o radnim telima Skupštine opštine Smederevo ("Službeni list opštine Smederevo", broj 10/2004).

Član 29

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".