ODLUKA

O OSTVARIVANJU PRAVA NA NADOKNADU TROŠKOVA ZA VANTELESNU OPLODNJU

("Sl. list grada Smedereva", br. 3/2008)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se finansijska podrška parovima koji zbog steriliteta ili privremene neplodnosti nemaju decu, a obuhvaćeni su postupkom vantelesne oplodnje.

Indikacije za vantelesnu oplodnju mogu biti i sterilitet žene i sterilitet muškarca.

Korišćenje postupka medicinski potpomognute oplodnje doprineće da veći broj parova sa teritorije grada Smedereva ostvari roditeljstvo.

Član 2

Pravo na finansijsku podršku mogu da ostvare parovi sa teritorije grada Smedereva pod uslovom da imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva najmanje godinu dana pre dana podnošenja zahteva i da su državljani Republike Srbije.

Član 3

Pravo na finansijsku podršku parovi mogu ostvariti podnošenjem zahteva gradonačelniku grada Smedereva uz koji se mora priložiti:

- Izvod iz matične knjige venčanih ili izjava overena sa dva svedoka da parovi žive zajedno,

- Uverenje o prebivalištu parova,

- Uverenje o državljanstvu parova,

- Potvrdu izabrane Zdravstvene ustanove da su parovi u postupku vantelesne oplodnje,

- Fakture o obavljenim pregledima i lečenjima (kupovina neophodnih lekova),

- Fakturu ili profakturu izabrane zdravstvene ustanove o troškovima postupka vantelesne oplodnje,

- Potvrda o visini prihoda parova u odnosu na prethodni mesec od dana podnošenja zahteva.

Član 4

Pravo na nadoknadu troškova za vantelesnu oplodnju može se ostvariti najviše dva puta godišnje u toku kalendarske godine.

Sredstva za ostvarivanje prava na vantelesnu oplodnju obezbeđuju se u budžetu grada Smedereva.

Član 5

Parovi iz člana 2. ove Odluke čiji su prihodi u prethodnom mesecu u odnosu na mesec podnošenja zahteva za nadoknadu troškova za vantelesnu oplodnju ispod tri mesečne zarade ostvarene u privredi grada Smedereva imaju pravo na nadoknadu troškova u visini od 100% troškova u trenutku realizacije zahteva.

Parovi iz člana 2. ove Odluke čiji su prihodi u prethodnom mesecu u odnosu na mesec podnošenja zahteva za nadoknadu troškova za vantelesnu oplodnju iznad tri mesečne zarade ostvarene u privredi grada Smedereva ostvaruju pravo na nadoknadu troškova u visini 50% troškova u trenutku realizacije zahteva.

Član 6

Pod prihodima parova iz člana 5. ove Odluke podrazumevaju se prihodi po osnovu ostvarene zarade bez poreza i doprinosa.

Pod zaradom ostvarenoj u privredi grada Smedereva iz člana 5. ove Odluke podrazumeva se zarada bez poreza i doprinosa ostvarena u privredi grada Smedereva prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku.

Član 7

O pravu na nadoknadu troškova po podnetim zahtevima odlučuje gradonačelnik na osnovu predloga Komisije koju će formirati posebnim rešenjem.

Po formiranju, Komisija će doneti Pravilnik o kriterijumima na koji će saglasnost dati Gradsko veće grada Smedereva.

Komisiju će sačinjavati lica koja poseduju odgovarajuću stručnu spremu iz oblasti medicine i zdravstvene zaštite kao i predstavnici lokalne samouprave.

Član 8

Ova Odluka stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".