ODLUKA
O USLOVIMA ODOBRAVANJA KREDITA ZA ODRŽAVANJE LIKVIDNOSTI BANAKA

("Sl. glasnik RS", br. 96/2008)

1. Radi održavanja likvidnosti banaka, Narodna banka Srbije može odobravati bankama kredit za održavanje likvidnosti s rokom dospeća do dvanaest meseci.

2. Kredit za održavanje likvidnosti Narodna banka Srbije odobrava banci na osnovu upisane hipoteke prvog reda na nepokretnostima na kojima je banka upisana kao vlasnik i na kojima nije upisan teret u korist trećih lica, na osnovu zaloge deviza, odnosno izdvojene devizne obavezne rezerve banke, zaloge zlata, zaloge potraživanja banke, kao i zaloge hartija od vrednosti.

Iznos kredita za održavanje likvidnosti ne može biti veći od 80% vrednosti hipoteke i/ili zaloge iz stava 1. ove tačke.

3. Kredit za održavanje likvidnosti Narodna banka Srbije odobrava bankama koje imaju privremenih teškoća u održavanju likvidnosti - pod uslovom da su prethodno iskoristile sve druge povoljnije izvore likvidnosti dostupne na tržištu, kao i da su usvojile program mera za prevazilaženje tih teškoća.

4. Ispunjenost uslova iz tačke 3. ove odluke banka dokazuje dostavljanjem sledeće dokumentacije:

- analize stanja i uzroka nelikvidnosti banke s programom mera za otklanjanje nelikvidnosti koji je doneo upravni odbor banke i planom priliva i odliva sredstava za period za koji se traži kredit za održavanje likvidnosti;

- izjave upravnog odbora banke da su prethodno iskorišćeni svi drugi povoljniji izvori likvidnosti dostupni na tržištu;

- druge dokumentacije po zahtevu Narodne banke Srbije.

5. Banka je dužna da, pored dokumentacije iz tačke 4. ove odluke, Narodnoj banci Srbije dostavi zahtev za korišćenje kredita za održavanje likvidnosti, u kome navodi iznos traženog kredita i uz koji dostavlja specifikaciju nepokretnosti koje banka nudi u hipoteku i/ili specifikaciju deviza i/ili specifikaciju zlata i/ili specifikaciju potraživanja banke i/ili specifikaciju hartija od vrednosti.

6. Monetarni odbor Narodne banke Srbije odlučuje, pojedinačno za svaku banku, o iznosu kredita za održavanje likvidnosti koji se može pustiti u tečaj, kao i o roku dospeća ovog kredita, na osnovu čega Narodna banka Srbije i banka zaključuju ugovor o tom kreditu.

Odluka iz stava 1. ove tačke donosi se na osnovu ocene adekvatnosti programa mera iz tačke 3. ove odluke, solventnosti banke, monetarnih efekata, kao i efekata odobravanja ovog kredita na finansijsku stabilnost.

Ugovorom iz stava 1. ove tačke, Narodna banka Srbije i banka uređuju međusobna prava i obaveze.

7. Na iznos kredita za održavanje likvidnosti korišćenog u smislu ove odluke, banka je dužna da Narodnoj banci Srbije plaća kamatu - po kamatnoj stopi u visini 150% referentne kamatne stope.

Na iznos dospelog a nenaplaćenog kredita za održavanje likvidnosti, kao i na dospelu a nenaplaćenu kamatu iz stava 1. ove tačke - Narodna banka Srbije obračunava i naplaćuje kamatu po kamatnoj stopi koja je odlukom o kamatnim stopama koje Narodna banka Srbije primenjuje u postupku sprovođenja monetarne politike utvrđena za kredite koji nisu vraćeni u ugovorenom roku, odnosno za kredite koji se koriste protivno propisima.

Kamatu iz st. 1. i 2. ove tačke Narodna banka Srbije obračunava mesečno i naplaćuje do 8. u mesecu za prethodni mesec.

8. Na ime obezbeđenja naplate kamate iz tačke 7. ove odluke, banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavi odgovarajući broj blanko sopstvenih, potpisanih i overenih menica, kao i ovlašćenje za njihovu popunu.

9. Ako banka kredit za održavanje likvidnosti ne vrati do roka utvrđenog odlukom Monetarnog odbora Narodne banke Srbije - Narodna banka Srbije će nevraćeni iznos tog kredita, s kamatom, naplatiti aktiviranjem hipoteke, odnosno zaloge iz tačke 2. ove odluke.

10. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku RS".