ZAKON

O KRETANJU I BORAVKU STRANACA

("Sl. list SFRJ", br. 56/80, 53/85, 30/89, 26/90 i 53/91, "Sl. list SRJ", br. 24/94, 28/96 i 68/2002 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon, 109/2007 - dr. zakon i 97/2008 - dr. zakon)

Čl. 1-66*

(Prestalo da važi)

7. Osnivanje i prestanak rada udruženja stranaca

Član 67

Stranci koji borave u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji mogu osnivati udruženja radi ostvarivanja kulturnih, naučnih, tehničkih i drugih sličnih ciljeva.

Član 68

Udruženja stranaca osnivaju se na osnovu odobrenja nadležnog organa.

Odobrenje za osnivanje udruženja stranaca koje deluje na teritoriji jedne republike, odnosno autonomne pokrajine daje nadležni organ u republici, odnosno autonomnoj pokrajini, a za osnivanje udruženja stranaca koje deluje na celoj teritoriji Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ili na teritoriji dve ili više republika, odnosno autonomnih pokrajina - savezni organ uprave nadležan za unutrašnje poslove.

Član 69

Osnivanje udruženja stranaca može se odobriti na zahtev najmanje deset punoletnih stranaca koji su stalno nastanjeni u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji ili u njoj borave duže od jedne godine.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, osnivanje udruženja stranaca može se odobriti i strancima koji u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji borave kraće od jedne godine radi školovanja, specijalizacije, naučnog istraživanja, zapošljavanja ili vršenja određene profesionalne delatnosti.

Član 70

Zahtev za odobrenje osnivanja udruženja stranaca treba da sadrži: naziv i sedište udruženja, ciljeve udruženja i sredstva kojima se ti ciljevi ostvaruju. Uz zahtev se prilaže zapisnik sa osnivačke skupštine udruženja i usvojena pravila (statut) udruženja u dva primerka.

Pravila (statut) udruženja stranaca treba da sadrže: svrhu udruživanja i sredstva kojima se ta svrha postiže; prava i dužnosti članova udruženja; prava i dužnosti organa udruženja; način stupanja u članstvo udruženja; prestanak članstva i istupanje iz udruženja; zastupanje udruženja; način obezbeđenja sredstava potrebnih za rad udruženja; naziv sedišta udruženja i način raspolaganja imovinom u slučaju prestanka rada udruženja.

Održavanje osnivačke skupštine udruženja stranaca osnivači su dužni da prijave nadležnom organu u republici, odnosno autonomnoj pokrajini.

Član 71

Ako organ nadležan za davanje odobrenja za osnivanje udruženja stranaca utvrdi da pravila (statut) udruženja ne sadrže neki od elemenata koji je od bitnog značaja za davanje odobrenja za osnivanje udruženja, zatražiće od osnivača da pravila dopune u određenom roku.

Član 72

Osnivanje udruženja stranaca odobrava se rešenjem koje sadrži: naziv udruženja, delatnost udruženja, sedište udruženja i područje na kome udruženje može delovati.

Organ nadležan za davanje odobrenja za osnivanje udruženja stranaca vodi evidenciju o udruženjima čije je osnivanje odobrio.

Udruženje stranaca stiče svojstvo pravnog lica i može početi rad danom pravnosnažnosti rešenja o odobrenju osnivanja.

Uz rešenje o odobravanju osnivanja udruženja stranaca, osnivačima se vraća i jedan primerak pravila (statut) udruženja, overen od organa koji je odobrio osnivanje udruženja.

Član 73

Zahtev za odobrenje osnivanja udruženja stranaca će se odbiti, odnosno rad udruženja stranaca će se zabraniti, ako njegova delatnost nije u skladu sa pravilima (statutom) udruženja ili ako je usmerena na:

1) obaranje ili promenu Ustavom SFRJ utvrđenog poretka;

2) razbijanje bratstva i jedinstva naroda i narodnosti Jugoslavije, ili na raspirivanje nacionalne, rasne ili verske mržnje;

3) ugrožavanje nezavisnosti i teritorijalne celokupnosti Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ili na ugrožavanje mira ili ravnopravne međunarodne saradnje;

4) vršenje krivičnih dela ili na podsticanje na vršenje takvih dela.

Protiv rešenja o odbijanju zahteva za odobrenje osnivanja udruženja stranaca, odnosno rešenja kojim se zabranjuje rad udruženja stranaca, a koje je doneo savezni organ uprave nadležan za unutrašnje poslove, može se izjaviti žalba Saveznom izvršnom veću.

Protiv rešenja o odbijanju zahteva za odobrenje osnivanja udruženja stranaca, odnosno rešenja o zabrani rada udruženja stranaca, ne može se voditi upravni spor.

Član 74

Stranac može biti član udruženja građana SFRJ ako je to predviđeno pravilima (statutom) tog udruženja.

Član 75

Nadzor nad zakonitošću rada udruženja stranaca vrši organ koji je doneo rešenje o odobravanju osnivanja tog udruženja.

Čl. 76-110*

(Prestalo da važi)

Napomene

* Danom početka primene Zakona o strancima ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008), odnosno 1. aprila 2009. godine, prestaje da važi Zakon o kretanju i boravku stanaca ("Sl. list SFRJ", br. 56/80, 53/85, 30/89, 26/90 i 53/91, "Sl. list SRJ", br. 24/94, 28/96 i 68/2002 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 109/2007 - dr. zakon), izuzev odredaba čl. 67-75. koje prestaju da važe danom početka primene zakona kojim se uređuje udruživanje građana.