ODLUKA

O OBAVEZI DAVALACA LIZINGA DA DRŽE SREDSTVA REZERVE

("Sl. glasnik RS", br. 109/2005, 30/2006 i 99/2008)

1. Davaoci lizinga su dužni da sredstva rezerve drže na posebnom računu otvorenom kod banke - u visini, na način i pod uslovima koji su utvrđeni ovom odlukom.

2. Sredstva rezerve davaoci lizinga obračunavaju na kredite, druge pozajmice i dopunske uplate iz inostranstva, osim na uplate osnivača iz inostranstva po osnovu povećanja osnovnog kapitala.

Osnovicu za obračun sredstava rezerve u smislu ove odluke čini knjigovodstveno stanje obaveza po kreditima, drugim pozajmicama i dopunskim uplatama iz inostranstva koje davalac lizinga koristi, odnosno primi od 10. decembra 2005. godine (u daljem tekstu: osnovica za obračun).

Sredstva rezerve davaoci lizinga obračunavaju 9. u tekućem mesecu, prema knjigovodstvenom stanju poslednjeg dana u prethodnom mesecu, i to:

1) po stopi od 20% - do nivoa osnovice za obračun utvrđene na osnovu knjigovodstvenog stanja obaveza na dan 30. septembra 2008. godine;

2) po stopi od 0% - na pozitivnu razliku između knjigovodstvenog stanja obaveza poslednjeg dana u prethodnom mesecu i knjigovodstvenog stanja obaveza na dan 30. septembra 2008. godine.

3. Ako su krediti, druge pozajmice i dopunske uplate iz inostranstva korišćeni, odnosno primljeni u evrima ili SAD dolarima - davaoci lizinga osnovicu za obračun sredstava rezerve iskazuju u tim valutama, a ako su korišćeni, odnosno primljeni u drugim valutama - ove valute preračunavaju u evro, primenom zvaničnog srednjeg kursa tih valuta koji je važio poslednjeg dana u prethodnom mesecu.

4. Obračunata sredstva rezerve važe za obračunski period od 10. u tekućem mesecu do 9. u narednom mesecu (u daljem tekstu: obračunski period).

Obračunata sredstva rezerve koja važe za obračunski period davaoci lizinga su dužni da drže na računu iz tačke 1. ove odluke, i to u evrima ili SAD dolarima.

5. Ako su obračunata sredstva rezerve u važećem obračunskom periodu manja od sredstava rezerve koja se drže na računu iz tačke 1. ove odluke, razliku iznosa ovih sredstava davalac lizinga može slobodno koristiti.

Ako su obračunata sredstva rezerve u važećem obračunskom periodu veća od sredstava rezerve koja se drže na računu iz tačke 1. ove odluke, davalac lizinga je dužan da iznos sredstava koji nedostaje izdvoji na taj račun.

6. Davalac lizinga je dužan da Narodnoj banci Srbije do 15. u tekućem mesecu dostavi važeći obračun sredstava rezerve, kao i dokaz o tome da sredstva rezerve drži na računu iz tačke 1. ove odluke (potvrda o stanju tog računa, koju overava banka).

7. Odredbe ove odluke odnose se i na privredna društva koja su davaoci lizinga i koja su osnovana do dana stupanja na snagu te odluke, a koja su svoje poslovanje uskladila sa odredbama Zakona o finansijskom lizingu u roku propisanom tim zakonom.

8. Prvi obračun sredstava rezerve po odredbama ove odluke, davaoci lizinga izvršiće 9. februara 2006. godine - prema stanju osnovice za obračun na dan 31. januara 2006. godine, a izdvojiće ih na račun iz tačke 1. te odluke 10. februara 2006. godine.

9. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Samostalne odredbe Odluke o izmeni
Odluke o obavezi davalaca lizinga da drže sredstva rezerve

("Sl. glasnik RS", br. 30/2006)

2. Prvi obračun sredstava rezerve po odredbama ove odluke davaoci lizinga izvršiće 9. maja 2006. godine, prema stanju osnovice za obračun na dan 30. aprila 2006. godine.

3. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Samostalne odredbe Odluke o izmeni
Odluke o obavezi davalaca lizinga da drže sredstva rezerve

("Sl. glasnik RS", br. 99/2008)

2. Prvo izdvajanje sredstava rezerve po odredbama ove odluke davaoci lizinga izvršiće 10. novembra 2008. godine, prema stanju osnovice za obračun na dan 31. oktobra 2008. godine.

3. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".