ODLUKA

O PRISTUPANJU IZRADI STRATEGIJE RAZVOJA GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 10/2008)

Član 1

Grad Kraljevo pristupa izradi Strategije razvoja grada Kraljeva.

Član 2

Pod Strategijom razvoja grada Kraljeva (u daljem tekstu: Strategija) u smislu ove odluke podrazumeva se planski dokument razvoja, a u skladu sa pravilima Evropske unije.

Član 3

Cilj izrade Strategije je definisanje vizije održivog razvoja grada, određivanje potencijalnih prednosti i razvojnih pravaca grada Kraljeva, održavanje stabilnog ekonomskog rasta i zapošljavanja, obezbeđenje socijalnog napretka i smanjenje siromaštva, promovisanje inovacija, efikasna zaštita životne sredine i unapređenje sveobuhvatnog kvaliteta života građana.

Član 4

Polaznu osnovu za formulisanje Strategije grada Kraljeva predstavljaju nacionalna i lokalna strateška dokumenta, programi i projekti koji se realizuju u Kraljevu.

Član 5

Kroz procese pripreme Strategije promovisaće se integralni participativni pristup planiranju lokalnog razvoja, međusektorska saradnja i razmena informacija, uključivanje i koordinacija javnog, privatnog i civilnog sektora u procesu odlučivanja i partnerstvo među institucijama.

Član 6

Radi sprovođenja ove odluke, Skupština grada Kraljeva (u daljem tekstu: Skupština) imenuje Savet za razvoj (u daljem tekstu: Savet), čiji je zadatak da koordinira i nadzire proces izrade Strategije, da razmatra Strategiju po fazama pripreme, predloženu od strane Radnog tima i daje predlog akta gradonačelniku na dalju nadležnost.

Savet čini 15 članova i to:

- predstavnik Skupštine grada Kraljeva,

- predstavnik Gradske uprave grada Kraljeva,

- po jedan predstavnik odborničkih grupa,

- po jedan predstavnik gradskih javnih komunalnih preduzeća (Direkcija za planiranje i izgradnju "Kraljevo", JKP "Vodovod", JKP "Čistoća"),

- predstavnik Regionalne privredne komore Kraljevo,

- predstavnik gradskih ustanova, i

- predstavnik nevladinih organizacija registrovanih na području grada Kraljeva.

Članove Saveta imenuje Skupština Rešenjem, na osnovu predloga institucija zastupljenih u Savetu.

Savetom rukovodi predsednik Skupštine grada Kraljeva.

Savet donosi Poslovnik o radu.

Član 7

Stručne, administrativne, finansijske i organizacione poslove za Savet će obavljati Služba za upravljanje projektima i lokalno ekonomski razvoj Gradske uprave grada Kraljeva.

Član 8

U cilju sprovođenja ove odluke i izrade Strategije obrazovaće se Radni tim za izradu Strategije (u daljem tekstu: Radni tim), koga čine predstavnici Gradske uprave, stručnjaci angažovani u administraciji, institutima, univerzitetima, javnim preduzećima, nevladinim organizacijama, udruženjima kao i ostali predstavnici iz javnog, privatnog i civilnog sektora.

Članovi radnog tima biraju se putem konkursa koji realizuje Gradska uprava, a na osnovu kriterijuma koji utvrđuje Savet.

U rad Radnog tima mogu biti uključeni i strani stručnjaci, kao stručna i tehnička podrška, kroz međunarodne programe.

Radom Radnog tima rukovodi gradonačelnik.

Osnovni zadatak Radnog tima je rukovođenje, izrada i praćenje ostvarivanja pripreme Strategije.

Bliži zadaci Radnog tima biće definisani kroz projektni zadatak, koji usvaja Savet, najkasnije 30 dana od dana formiranja Saveta.

Član 9

Služba za upravljanje projektima i lokalno ekonomski razvoj Gradske uprave pruža podršku Radnom timu, kroz obezbeđenje prostora za rad i kadrove, tehničku pomoć tokom izrade Strategije, dostavljanje svih zvaničnih relevantnih podataka i dr.

Član 10

Tokom izrade Strategije biće organizovani forumi za stručne i javne rasprave, okrugli stolovi i radionice, na kojima će se usaglašavati predložena rešenja. U njihov rad mogu biti uključeni i svi ostali zainteresovani učesnici, kako bi se obezbedila participacija i transparentnost procesa odlučivanja i pravovremeno obaveštavanje javnosti.

Član 11

Rok za izradu Strategije je 12 (dvanaest) meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 12

Za realizaciju ove odluke zadužuje se gradonačelnik grada Kraljeva.

Član 13

Sredstva za praćenje procesa i izrade Strategije obezbediti iz budžeta Grada, donacija i drugih izvora.

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".