ZAKON

O RATIFIKACIJI PROTOKOLA O SUZBIJANJU NEZAKONITIH AKATA NASILJA NA AERODROMIMA KOJI SLUŽE MEĐUNARODNOM CIVILNOM VAZDUHOPLOVSTVU, KOJIM SE DOPUNJUJE KONVENCIJA O SUZBIJANJU NEZAKONITIH AKATA UPERENIH PROTIV BEZBEDNOSTI CIVILNOG VAZDUHOPLOVSTVA, SAČINJENA U MONTREALU 23. SEPTEMBRA 1971. GODINE

("Sl. list SFRJ - Međunarodni ugovori", br. 14/89)

ČLAN 1

Ratifikuje se Protokol o suzbijanju nezakonitih akata nasilja na aerodromima koji služe međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu, potpisan 24. februara 1988. godine u Montrealu, kojim se dopunjuje Konvencija o suzbijanju nezakonitih akata uperenih protiv bezbednosti civilnog vazduhoplovstva, sačinjena u Montrealu 23. septembra 1971. godine, u originalu na engleskom, francuskom, ruskom i španskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Protokola u originalu na engleskom i u prevodu na srpskohrvatskom jeziku glasi:

 

PROTOKOL
O SUZBIJANJU NEZAKONITIH AKATA NASILJA NA AERODROMIMA KOJI SLUŽE MEĐUNARODNOM CIVILNOM VAZDUHOPLOVSTVU, DOPUNA KONVENCIJI O SUZBIJANJU NEZAKONITIH AKATA UPERENIH PROTIV BEZBEDNOSTI CIVILNOG VAZDUHOPLOVSTVA, SAČINJENA U MONTREALU 23. SEPTEMBRA 1971. GODINE

Države članice ovog protokola,

Smatrajući da nezakonita akta nasilja koja dovode u opasnost ili bi mogla da dovedu u opasnost bezbednost lica na aerodromima koji služe međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu ili koja ugrožavaju bezbedan rad tih aerodroma, podrivaju poverenje ljudi širom sveta u bezbednost na tim aerodromima i remete bezbedno i uredno vođenje civilnog vazduhoplovstva svih država.

Smatrajući da pojava ovih akata ozbiljno brine međunarodnu zajednicu i da, radi sprečavanja tih akata, hitno treba obezbediti odgovarajuće mere za kažnjavanje počinilaca.

Smatrajući da je potrebno da se usvoje odredbe kao dopuna odredbama Konvencije o suzbijanju nezakonitih akata uperenih protiv bezbednosti civilnog vazduhoplovstva, sačinjene u Montrealu 23. septembra 1971. godine, koje bi se odnosile na nezakonita akta nasilja na aerodromima koji služe međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu,

Dogovorile su se o sledećem:

Član I

Ovim protokolom dopunjuje se Konvencija o suzbijanju nezakonitih akata uperenih protiv bezbednosti civilnog vazduhoplovstva sačinjena u Montrealu 23. septembra 1971. godine (u daljem tekstu: Konvencija) i, među članicama ovog protokola, Konvencija i Protokola glasiće i tumačiće se kao jedan instrument.

Član II

1. U članu I Konvencije, dodaje se novi paragraf 1 bis, koji glasi:

"1 bis Svako lice čini krivično delo ako nezakonito i namerno, koristeći neku napravu, supstanciju ili oružje:

(a) izvrši akt nasilja uperen protiv lica na aerodromu za međunarodni vazdušni saobraćaj koji prouzrokuje ili bi mogao da prouzrokuje ozbiljnu povredu ili smrt ili

(b) uništi ili ozbiljno ošteti uređaje na aerodromu za međunarodni civilni vazdušni saobraćaj ili vazduhoplovu koji nije u saobraćaju a lociran je na tom aerodromu ili prekida rad službi na tom aerodromu, ako takav akt ugrožava ili bi mogao da ugrozi bezbednost na tom aerodromu."

2. U paragrafu 2/a/ član 1 Konvencije, posle reči "paragraf 1", dodaju se sledeće reči:

"ili paragraf 1 bis."

Član III

U članu 5. Konvencije, dodaje se paragraf 2 bis, koji glasi:

"2 bis Svaka država ugovornica će takođe preduzeti mere koje su potrebne da bi uspostavila svoju nadležnost za krivična dela navedena u članu 1 paragraf 1 bis, i u članu 1, paragraf 2 ako se taj paragraf odnosi na ova krivična dela, u slučaju kada se osumnjičeni nalazi na njenoj teritoriji a ona ga ne izručuje prema članu 8. državi navedenoj u paragrafu 1/a/ ovog člana."

Član IV

Ovaj protokol otvoren je za potpisivanje u Montrealu 24. februara 1988. godine za države učesnice Međunarodne konferencije o vazduhoplovnom pravu održane u Montrealu od 9. do 24. februara 1988. godine. Posle 1. marta 1988. godine, Protokol će biti otvoren za potpisivanje za sve države u Londonu, Moskvi, Vašingtonu i Montrealu, dok ne stupi na snagu prema članu VI.

Član V

1. Ovaj protokol podleže ratifikaciji država potpisnica.

2. Svaka država koja nije država ugovornica Konvencije može da ratifikuje ovaj protokol ako istovremeno ratifikuje Konvenciju ili pristupi Konvenciji u skladu sa njenim članom 15.

3. Ratifikacioni instrumenti biće deponovani kod vlada Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske i Sjedinjenih Američkih Država ili kod Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva, koji se ovim određuju za depozitare.

Član VI

1. Čim deset država potpisnica deponuje svoje instrumente o ratifikaciji ovog protokola, on će između njih stupiti na snagu tridesetog dana posle datuma deponovanja desetog ratifikacionog instrumenta. Za svaku državu koja deponuje svoje ratifikacione instrumente posle tog datuma Protokol će stupiti na snagu tridesetog dana posle deponovanja njenih ratifikacionih instrumenata.

2. Čim ovaj protokol stupi na snagu, biće registrovan od strane depozitara shodno članu 102. Povelje Ujedinjenih nacija i shodno članu 83. Konvencije o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu.

Član VII

1. Ovaj protokol će, pošto stupi na snagu, biti otvoren za pristupanje svakoj državi nepotpisnici.

2. Svaka država koja nije država ugovornica Konvencije može da pristupi ovom protokolu ako istovremeno ratifikuje Konvenciju ili pristupi Konvenciji u skladu sa njenim članom 15.

3. Instrumenti o pristupanju biće deponovani kod depozitara, a pristupanje će stupiti na snagu tridesetog dana posle deponovanja.

Član VIII

1. Svaka članica ovog protokola može da ga otkaže pismenim obaveštenjem upućenom depozitarima.

2. Otkazivanje će stupiti na snagu šest meseci od datuma kada ga depozitari prime.

3. Otkazivanje ovog protokola neće samo po sebi označiti otkazivanje Konvencije.

4. Otkazivanje Konvencije dopunjene ovim protokolom, od strane država ugovornica Konvencije, značiće i otkazivanje ovog protokola.

Član IX

1. Depozitari će odmah obavestiti sve države potpisnice i države koje su pristupile ovom protokolu, kao i sve države potpisnice i države koje su pristupile Konvenciji:

(a) o datumu svakog potpisa i datumu deponovanja svakog ratifikacionog instrumenta ili instrumenta o pristupanju ovom protokolu,

(b) o prijemu svakog obaveštenja o otkazivanju ovog protokola i o njegovom datumu.

2. Depozitari će takođe obavestiti države navedene u paragrafu 1 o datumu stupanja ovog protokola na snagu u skladu sa članom VI.

U potvrdu čega su dole potpisani opunomoćenici, ovlašćeni od svojih vlada, potpisali ovaj protokol.

Sačinjeno u Montrealu 24. februara 1988. godine, u četiri verodostojna originala na engleskom, francuskom, ruskom i španskom jeziku.

Potpisnici:

Narodna Demokratska Republika Alžir
Republika Argentina
Australija
Republika Austrija
Kraljevina Belgija
Federativna Republika Brazil
Narodna Republika Bugarska
Sovjetska Socijalistička Republika Belorusija
Kanada
Republika Čile
Narodna Republika Kina
Republika Kolumbija
Republika Kostarika
Republika Obala Slonovače
Republika Kuba
Socijalistička Republika Čehoslovačka
Demokratska Narodna Republika Koreja
Kraljevina Danska
Republika Ekvador
Arapska Republika Egipat
Narodna Demokratska Republika Etiopija
Republika Finska
Francuska Republika
Demokratska Republika Nemačka
Savezna Republika Nemačka
Republika Gana
Republika Gvineja
Republika Grčka
Narodna Republika Mađarska
Republika Island
Republika Island
Republika Indija
Republika Indonezija
Islamska Republika Iran
Republika Irak
Irska
Izrael
Republika Italija
Jamajka
Japan
Hašemitska Kraljevina Jordan
Republika Kenija
Kuvajt
Republika Liban
Republika Liberija
Socijalistička Narodna Libijska Arapska Džamahirija
Luksemburg
Demokratska Republika Madagaskar
Republika Malavi
Malezija
Republika Malta
Sjedinjene Države Meksika
Kraljevina Holandija
Novi Zeland
Republika Niger
Federativna Republika Nigerija
Kraljevina Norveška
Sultanat Oman
Islamska Republika Pakistan
Republika Panama
Republika Peru
Narodna Republika Poljska
Republika Portugalija
Republika Koreja
Socijalistička Republika Rumunija
Kraljevina Saudijska Arabija
Republika Senegal
Kraljevina Španija
Kraljevina Švedska
Švajcarska Konfederacija
Republika Togo
Republika Tunis
Republika Turska
Sovjetska Socijalistička Republika Ukrajina
Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika
Ujedinjeni Arapski Emirati
Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske
Ujedinjena Republika Tanzanija
Sjedinjene Američke Države
Republika Venecuela
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija
Republika Zair

ČLAN 3

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ - Međunarodni ugovori".