ODLUKA

O USVAJANJU PLANA ODBRANE OD POPLAVA I BUJICA ZA 2008. GODINU

("Sl. list grada Zaječara", br. 3/2008)

Član 1

Ovom Odlukom, usvaja se Plan odbrane od poplava i bujica na teritoriji grada Zaječara za 2008. godinu.

Član 2

Plan odbrane od poplava i bujica na teritoriji grada Zaječara za 2008. godinu je sastavni deo ove Odluke.

Član 3

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".

 

PLAN
ODBRANE OD POPLAVA I BUJICA GRADA ZAJEČARA ZA 2008. GODINU

 

I UVOD

Teritorija grada Zaječara nalazi se u istočnom delu severoistočne Srbije i prostire se na površini od 1.071 km2. Jednim delom graniči se sa NR Bugarskom (oko 60 km dužine). Na severu, grad Zaječar graniči se opštinom Negotin, zapadno opštinom Bor i Boljevac, a južno opštinom Knjaževac.

Teritorija grada leži na glavnim saobraćajnicama Timočke Krajine - putevima Zaječar-Paraćin i Negotin-Niš, kao i železničkim saobraćajnicama Zaječar-Bor-Beograd i Negotin-Zaječar-Niš.

Na teritoriji grada ima 42 naselja, svrstana u 45 mesnih zajednica, od kojih su 5 u gradu Zaječaru. Na teritoriji grada Zaječara živi 65.969 stanovnika, od čega u gradu 39.491. Prosečna gustina naseljenosti je 70 stanovnika na 1 km2, a u gradu 640 na km2. U društvenom sektoru zapošljeno je oko 15.000 ljudi, od čega u privredi oko 12.000, a van privrede oko 3.000. Radno sposobnog stanovništva ima oko 30.000 pa se procenjuje da je to dovoljan ljudski potencijal za angažovanje i zaštitu od elementarnih nepogoda.

Područje grada Zaječara karakteriše brojnost relativno malih naselja sa 500-1000 stanovnika. U pogledu morfološko-fizotonomskih odlika, najveći broj seoskih naselja je zbijenog tipa, a ima i zaseoka (Zmijanac, Stubal, Dubrava) i naselja razuđenog tipa (Šljivar, Borovac, Lubnica, Prlita).

Gotovo sva seoska naselja su gusto građena, tako da se stambeni i drugi objekti skoro naslanjaju jedan na drugi. Saobraćajnice u naseljima su u većini tesne i teže prohodne za veća motorna vozila.

Stanovništvo seoskih naselja snabdeva se pijaćom vodom iz bunara i izvora, ali sve više i iz lokalnih i individualnih vodovoda koji vodu dobijaju iz prirodnih izvora i imaju prirodni pad. Kontrola ispravnosti vode za piće u ovim vodovodima ne vrši se u potrebnom obimu.

Grad Zaječar snabdeva se vodom za piće iz bunara u priobalju Belog Timoka, iz kaptiranog karstnog izvora na Tupižnici kod Lenovca i iz akumulacije Grlišta na Grliškoj reci, čijom se izgradnjom snabdevanje vodom grada Zaječara znato poboljšalo.

Sva naselja na teritoriji grada Zaječara su elektrificirana, a sa gradom povezana asvaltnim putevima koji su u solidnom stanju.

Od ukupno 107.100 ha površine teritorije, na oranice otpada 58.000 ha, a na šumoviti deo 31.409 ha od čega u državnoj svojini 4.172 ha. Najrasprostranjenija šumska zajednica je zajednica sladuna i cera, mada ima asocijacija bukovih šuma, zajednica grabica, kao i drugih listopadnih vrsta drveta. Četinara ima nešto malo.

Geološki sastav zemljišta na teritoriji grada Zaječara je vrlo heterogen i različit. Zaječarska kotlina sastavljena je od jezerskih sedimenata i aluvijalnih nanosa. Aluvijalni karbonatni nanos pruža se od Grljana do železničke stanice u potesu "Timočišta". Jedan manji pojas severno od Zaječara čini aluvijalni nanos peskovite ilovače.

Istočno od pojasa livadske crnice pruža se gajnjača. Duž Lubničke reke pruža se uzani pojas aluvijalnih nanosa-uglavnom glinovih.

Zapadno i jugozapadno od Zaječara preovlađuje smolnica i erodirana smolnica, kao i na Belom Bregu. Prema granici pruža se pojas rendzina posmeđena na jedrom krečnjaku.

Smeđe zemljište na flisu i smeđe kiselo lesivirano zemljište na peščarima sa obe strane Vražogrnačke reke, severozapadno smolnica, a sama dolina od aluvijalnog nanosa zasutog piritnom jalovinom. Na krajnjem zapadu prostire se smeđe kiselo zemljište na andezitu. Istočno od Gradskova pruža se pojas psaudogeja na glinama i pesku. U predelu Gornja Bela Reka, Leskovca i Lenovca, dolinom Belog Timoka pruža se uzani pojas aluvijalnog nanosa peskovite ilovače.

Oko Šipikova i Malog Jasenovca pruža se smolnica.

U predelu Male Jasikove, Dubočana, Glogovice i Salaša, prostire se veliko područje smeđeg zemljišta na gabru. Smolnica preovlađuje na ataru Koprivnica i Jelašnica. Oko Halova do granice, pruža se pojas smeđe kiselog lesiviranog zemljišta na glinama ili erodiranoj glini.

Teritorija grada Zaječara, svojim položajem i otvorenošću prema vlaško-pontijskom basenu, uslovljava umereno-kontinentalnu klimu sa dosta izraženim lokalnim karakteristikama.

Leta su veoma topla sa prosečnom temperaturom od 20.2°C, a zime su umereno hladne sa prosečnom temperaturom od 0.1°C. Srednja julska temperatura je 21.5°C a srednja januarska temperatura -0,5°C. Apsolutni maksimum temperature od 42.7°C registrovan je 4.7.2000. godine, a apsolutni minimum od -29.0°C 13.1.1985. godine. Prosečan broj mraznih dana (kada je minimalna temperatura manja od 0°C) je 106.1. Prosečan broj tropskih dana (kada je maksimalna temperatura iznad 30°C) je 29.8.

Padavinski režim u Zaječaru ima odlike kontinentalne klime, ali i svoje specifičnosti. Najveće količine padavina u proseku su u maju (67.0 mm), dok je na većini stanica u Srbiji taj maksimum u junu. Najmanje količine padavina u proseku su u januaru (34.9 mm). Prosečna godišnja suma padavina je 581,5 mm, a najviša količina padavina u jednom danu pala je 16.11.1981. godine, 83.1 mm.

Karakteristika padavinskog režima u ovom kraju je i veliki prosečan broj dana sa snežnim pokrivačem, 47,3, a najviše u januaru - prosečno 15.4 dana. Sneg može da se javi od oktobra do aprila. Prosečan broj dana sa maglom je 22.1. Magla može da se javi tokom cele godine, a najčešće u oktobru, prosečno 4.9 dana. Grmljavine mogu da se jave tokom cele godine, osim u februaru, a najčešće u junu, 7.2 puta u proseku. Najčešće duvaju jugozapadni vetrovi, pa zatim severoistočni, a najređi su jugoistočni vetrovi.

Hidrografska mreža na teritoriji grada Zaječara je vrlo razvijena. Osnovu hidrografske mreže čini Beli Timok, Crni Timok i Veliki Timok, koji Dunavu daje prosečno 22 m3/sek. Ostali vodotoci su pritoke ovih reka među kojima se ističu Selačka reka, Grliška reka, Lubnička reka i Borska reka. Ostale pritoke imaju obeležje bujičastih tokova u slivovima, čija je konfiguracija terena brdsko-planinska. Korita ovih reka nisu regulisana, te se za vreme obilnih padavina i naglog topljenja snega izlivaju.

Od hidroakumulacije treba pomenuti branu na Grliškoj reci kod Grlišta, branu kod Salaša na Dubočanskoj reci kapaciteta 50000 m3 vode i protočnu branu "Sokolovica" kod Čokonjara.

II PROCENE MOGUĆE UGROŽENOSTI

Glavni potencijal hidrografske mreže teritorije grada Zaječara sačinjavaju Beli Timok, Crni Timok, Veliki Timok, sa većim i manjim pritokama u svom slivu Belog Timoka i Borska reka u slivu Velikog Timoka, dok su ostale pritoke male reke i potoci i imaju obeležja bujičastih tokova u slivovima, a konfiguracija terena u tom delu je brdsko-planinska, pa štete od poplava nemaju veće razmere.

Imajući u vidu hidrografske oblike susednih opština, a pre svega Knjaževac (za sliv Belog Timoka), Boljevac i Bor (za sliv Crnog Timoka), kao i vodni potencijal u slivu grada Zaječara, može doći do pojave naglog povećanja vodostaja u Belom Timoku, Crnom Timoku i Velikom Timoku, što se u prethodnim godinama i pokazalo. Uzrok naglog povećanja vodostaja su dugotrajne i obilne kiše i naglo topljenje snega praćeno kišom u prolećnim mesecima. Iznenadno povećanje vodostaja, preko nivoa redovne odbrane, prouzrokovalo je probijanje nasipa na udarnim krivinama i izlivanje vode iz korita na pojedinim delovima teritorije grada Zaječara.

Prema dosadašnjim pokazateljima plana, plavna područja mogu nastati u priobalnom delu Belog Timoka, Crnog Timoka i Velikog Timoka i na delovima toka Grliške i Borske reke.

Od vode Belog Timoka ugroženo područje je desno priobalje od sela Grljana prema Zaječaru u površini oko 2574 ha, a u kojem potesu se nalazi naselje "Višnjar". U delu "Višnjara" ugrožen je državni put I reda Zaječar-Vrška Čuka prema Bugarskoj. Pod vodom bi se tada našlo i poljoprivredno zemljište nizvodno od puta Zaječar - Veliki Izvor, kao i objekti Opštinskog zatvora i manji broj domaćinstava u levom i desnom priobalju Belog Timoka.

Povećanjem vodostaja na Crnom Timoku, došlo bi do probijanja nasipa na udarnim krivinama vodotoka, što bi prouzrokovalo plavljenje zemljišta u priobalnom pojasu u ukupnoj površini od 550 ha.

Od plavnog talasa i podzemnih voda, ugrožena bi bila naselja Kotlujevac i Podliv, na delu priobalnog pojasa. U ovim naseljima ugrožene su i postojeće komunikacije i infrastruktura, kao i objekti privrednih i drugih organizacija. U naselju Gamzigradska Banja plavnim talasom zahvaćen bi bio Centar za rehabilitaciju i Centar za odmor i oporavak radnika, hidroelektrana "Gamzigrad" i vikendice u priobalnom području.

Od vode Velikog Timoka ugroženo bi bilo naselje Trnavac, kao i poljoprivredno zemljište u priobalnom području na levoj i desnoj obali, u površini od 535 ha.

Grliška i Borska reka na svom toku izazivaju plavljenje pojedinih delova priobalnog područja, što ugrožava objekte na ovom području.

Na svim vodotocima bili bi ugroženi i mostovi zbog začepljenja drvenom građom, čime bi se smanjila propusna moć vode, povećao vodostaj uzvodno od mostova i ugrozila njihova stabilnost.

Na teritoriji grada Zaječara do sada su izgrađene tri hidroakumulacije. Hidroakumulacija kod Salaša je kapaciteta 50.000 m3 vode i svojom akumulacijom u slučaju naglog pucanja, stvorila bi poplavni talas, koji bi ugrozio selo Velika Jasikova. Hidroakumulacija na Velikom Timoku, kod Čokonjara je protočna akumulacija i u slučaju naglog pucanja ne može izazvati stvaranje poplavnog talasa. Hidroakumulacija na Grliškoj reci je za vodosnabdevanje grada Zaječara. Korisnici ove hidroakumulacije imaju dokumentaciju o posledicama koje bi nastale naglim rušenjem brane i merama zaštite.

To spada u domen katastrofalnih posledica. U normalnim uslovima nema plavljenja nizvodno i uzvodno od brane, jer se poplavni talas ublažava akumulacijom.

Pojava podzemnih voda je moguća na teritoriji grada Zaječara i ovom pojavom su ugrožena naselja Zvezdan, Vražogrnac i Trnavac, a posebno grad Zaječar. Podzemne vode najviše ugrožavaju objekte za snabdevanje ljudi pijaćom vodom, a dužom pojavom mogu izazvati epidemije zaraznih bolesti.

Ugroženo područje od izliva Belog Timoka u mestu zvanom "Burdaci" - leva obala, obezbeđeno je nasipom na delu izliva. Nasipanje je izvršeno od samih korisnika poljoprivrednog zemljišta, tako da je izvedeni nasip nesređen - neisplaniran, odnosno kako je zemlja istovarivana iz traktora, tako su i različite visine nasipa. Na jednom mestu urađen je traktorski prilaz Timoku, te bi preko ovog prilaza moglo da dođe do izlivanja i plavljenja vikendica.

Jaruga ispod Belog brega od uliva u Crni Timok, pa do Fruškogorske ulice, u donjem delu ima obrađeno korito, sa izvesnim suženjima. Na jednom mestu postoji nasip jaruge, koji služi za prelaz vozila i pešaka. U gornjem delu jaruge postoji nasip sa desne strane, koji delimično štiti naselje "Ključ". Na ulivu jaruge i Fruškogorske ulice izgrađen je cevasti propust sa rešetkom, pa voda jednim delom ide kroz propust, a regulisanim delom zbog prirodnog pada ide prema kotlarnici u naselju "Ključ".

Jaruga sa Kraljevice, naselje "Podliv" je od nadvožnjaka u ul. N. Pašića plitka, a posebno na mestima gde su građani napravili prilaze naselju, te je moguće izlivanje.

Kod internata - Skopljanska ulica, atmosferska voda sa slivnog područja Kraljevice i odvodnog kanala pored železničke pruge, uliva se cevastim propustom, koji ide ispod kolovoza u ulici 7. septembra, pa potom prelazi kod otvorenog kanala pored internata i uliva se u ul. S. Markovića. Za vreme velikih padavina i topljenja snega, slivnici u ulici Sv. Markovića nisu u mogućnosti da prime veliki priliv vode, pa dolazi do njihovog zapušenja.

Na osnovu izloženog, može se zaključiti da teritoriju grada Zaječara mogu da zadese i poplave većeg obima, koje bi imale velike posledice na materijalna dobra i ljude. Do takvih poplava dolazi kada vodostaj obeju reka (Belog i Crnog Timoka) istovremeno izrazito poraste, a što se dešava u 50 - 100 godina.

III PREVENTIVNE MERE

Da bi se smanjilo štetno dejstvo voda i da bi posledice izazvane plavljenjem bile što minimalnije, neophodno je preduzeti određene preventivne mere odbrane od poplava i to:

- stalno raditi na izgradnji i rekonstrukciji odbrambenih linija,

- stalno raditi na povećanju stepena sigurnosti odbrana od poplava,

- redovno inovirati tehničku dokumentaciju o objektima i područjima, nasipima i linijama odbrane,

- unapređivati sisteme osmatranja, veza i koordinaciju izvršenja zadataka.

Na rekama i manjim vodotocima gde je nivo organizovanosti odbrane slabiji preduzeti mere:

- izgradnju manjih ustava i brana, za prijem poplavnog talasa,

- stalno raditi na pošumljavanju goleti i zasejavanju travom.

Ogromna količina nanosa i rastinja u koritu reka uslovljava težak protok, što je veoma često osnovni uzrok izlivanja vode i plavljenja, te treba preduzeti mere da se ovakva mesta očiste.

Preventivne mere možemo nabrojati sledećim redosledom:

1. Obezbediti da se u postupku izrade i donošenja urbanističkih planova, pravilima uređenja i građenja, odrede opšti i posebni uslovi za zaštitu od nepogoda i poplava,

2. Kroz urbanističko uređenje prostora i naselja, predvideti i mere za zaštitu života i zdravlja ljudi, kao i materijalnih dobara, od poplava u miru i ratu,

3. Izvođenje antierozivnih radova, prvenstveno pošumljavanjem i saniranjem klizišta,

4. Izgradnja nedostajućih odbrambenih nasipa, obaloutvrda i održavanje postojećih,

5. Izgradnja hidroakumulacija u nizu, kao i malih i minihidroakumulacija,

6. Izgradnja sistema kanala za odvođenje vode i njihovo održavanje,

7. Izgradnja mostova i propusta sa većom propusnom moći vode,

8. Obeležavanje na terenu linije dopiranja maksimalnog mogućeg poplavnog talasa, koji bi nastao rušenjem ili prelivanjem brane na hidroakumulacijama,

9. Organizacija službe osmatranja i obaveštavanja (Službe O i O) na većim vodotocima i visokim branama, radi blagovremenog obaveštavanja o opasnostima od poplava,

10. Osposobljavanje građana za zaštitu i spasavanje od poplava, kroz ličnu i uzajamnu zaštitu,

11. Osposobljavanje preduzeća od interesa za zaštitu i spasavanje od poplava i unošenje njihovih zadataka u planove odbrane,

12. Osposobljavanje svih jed. CZ, a posebno specijalizovanih za spasavanje na vodi,

13. Osposobljavanje dobrovoljnih organizacija (DO) i definisanje zadataka čija je aktivnost vezana za vodu (kajakaši, ronioci i sl.),

14. Ostvarivanje saradnje sa jedinicama i štabovima Vojske Srbije (posebno sa jedinicama čija je aktivnost vezana za vodu),

15. Osposobljavanje štabova CZ za rukovođenje akcijama zaštite i spasavanja od poplava,

16. Kroz mirnodopske vežbe uvežbati i sistem spasavanja od poplava,

17. Izrada planova zaštite i spasavanje od poplava.

IV MATERIJALNE I DRUGE POTREBE I MOGUĆNOSTI ZA OVU ZAŠTITU

Ugroženost teritorije grada Zaječara pored većih vodotoka Belog Timoka, Crnog Timoka i Velikog Timoka je takve prirode, da se preventivne mere zaštite ne mogu preduzeti sa većim efektima. Radovi na regulaciji ovih reka i zaštita celokupnog područja bili bi veoma skupi zbog dužine vodotoka, a zaštićena površina bi bila relativno mala, u odnosu na ukupna investiciona ulaganja.

Privremene mere na podizanju lokalizacionih ili nasipa manjih dimenzija su takođe nerentabilne, jer ovi nasipi zahtevaju oduzimanje površina za materijalne radove za trup nasipa, što s obzirom na njihovu dužinu i stepen zaštite ne bi bilo opravdano.

Međutim, mere preventive se mogu sprovoditi u manjem obimu i za poplave manjih razmera, koje obično dolaze u letnjim mesecima, one se sastoje u sledećem:

- Da se na najviše ležeće površine, koje su izložene poplavama svake godine (voda u njih ulazi kroz uske rukavce), preduzmu mere izgradnje lokalizacionih nasipa i time spreči ulazak vode u depresije,

- Da se pri održavanju lokalnih poljskih puteva naročito kod onih koji idu preko poplavljenog terena i seku ga u poprečnom smeru, pored jarkova podignu prateći grudobrani od iskopanog materijala iz jarkova i time napravi sistem poprečnih "zečijih" nasipa koji će braniti ugroženu površinu od poplava,

- Da se preko MZ preduzmu široke mere ukazivanja potrebe da svako domaćinstvo prilikom prolećnih radova izradi lokalne grudobrane oko ugroženih površina, koje bi održavanjem iz godine u godinu osposobili i za poplave većih razmera. Ova akcija bi bila naročito efikasna ako bi se susedna domaćinstva udružila, jer bi u tom slučaju mere preventivne zaštite obuhvatile veće površine sa jedne i bolje bi se čuvale sa druge strane.

- Da se u MZ po mogućstvu preduzmu mere za izvođenje kratkoročnih akcija u radnoj snazi, naročito na uređenju potoka i da se brzim akcijama izvrši čišćenje korita na onim delovima na kojima se voda najčešće izliva. Obično su to male dužine koje se sa relativno malo rada mogu lako i brzo sanirati.

V BUJICE

 

UVOD:

Na teritoriji grada Zaječara obzirom na konfiguraciju, postoji više bujičnih potoka. Obraslost brdskog terena nije zadovoljavajuća, te se javlja i erozija zemljišta. Karakteristika bujičnih potoka je ta, da su kratkog toka i usled većih kiša popune svoje korito i izlivaju se u okolno zemljište i ekonomske i stambene objekte. Tom prilikom, ispiraju površinski sloj zemljišta i nanose u ravničarske delove, gde zasipaju korito potoka i uzrokuju izlivanje vode.

PROCENE MOGUĆE UGROŽENOSTI

Karakteristične bujične manje reke i potoci koje se izlivaju, plave i ugrožavaju objekte, saobraćajnice i površine, uglavnom su sve reke i potoci na teritoriji grada Zaječara.

MATERIJALNE I DRUGE POTREBE I MOGUĆNOSTI ZA OVU ZAŠTITU

Za sprečavanje šteta koje izazivaju bujice, neophodno je redovno održavanje korita bujičnih reka i potoka, naročito na najugroženijim mestima, kao i pošumljavanje i zatravnjivanje planinskih površina i površina u brdskim terenima, koje su podložne eroziji. Time bi se smanjilo zasipanje korita nanosom i omogućio veći protok vode.

VI RUKOVOĐENJE ZAŠTITOM

Zaštitu od elementarnih nepogoda, kao i sprovođenje mera za ovu zaštitu, vrši Operativni štab za zaštitu od poplava, koji obrazuje i kojim rukovodi Gradonačelnik grada Zaječara.

Stručnu pomoć u rukovođenju odbranom od poplava na zaštićenom području, kao i na onim na kojima nema odbrambenog sistema, dužna je da da Vodoprivredna organizacija, koja je svojim Godišnjim planom odbrane od poplava predvidela rukovodioce sektora i potrebno stručno ljudstvo i mehanizaciju za sprovođenje odbrane.

Rukovodilac sektora je dužan da pored svog sektora koji se brani odbrambenim nasipom, upozna područje koje nije branjeno na većim vodotocima, tako da u slučaju potrebe bude u mogućnosti da sprovodi mere zaštite na čitavoj teritoriji grada Zaječara.

VII SPROVOĐENJE MOBILIZACIJE GRAĐANA I MATERIJALNIH SREDSTAVA

Ako preti ili je nastala elementarna nepogoda koja je ugrozila i ugrožava zdravlje i živote ljudi ili materijalna dobra u većem obimu na teritoriji grada Zaječara ili na teritoriji susednih opština, nadležni organ može da naredi opštu ili delimičnu mobilizaciju i učešće građana, jedinica i štabova civilne zaštite, radnih jedinica, službe OJOU, organa lokalne samouprave i materijalnih sredstava.

VIII OBIM I PRVENSTVO UČEŠĆA PREDUZEĆA - USTANOVA

Prava i dužnost preduzeća, ustanova i građana u zaštiti od štetnog dejstva vode, propisana su Zakonom o vodama ("Sl. glasnik RS", br. 46/91, 53/93, 67/93, 48/94, 54/96 i 101/05).

Za zaštitu područja od poplava potrebna su znatna materijalna sredstva, koja treba obezbediti od strane grada Zaječara i nadležnih državnih organa, a radnu snagu, materijal i opremu obezbediće AD "Put" Zaječar, AD "Vodogradnja" Zaječar, JKP "Vodovod" Zaječar, Preduzeće za puteve "Zaječar" AD Zaječar i JP "Timočka krajina" Zaječar i to:

AD "Put" Zaječar

- rukovodilac sektora

1

- rukovodilac deonica

1

- broj radno angažovanih

50

- kamioni

5 kom.

- utovarivači

1 kom.

- grejderi

1 kom.

- buldožeri

2 kom.

- alat i materijal po posebnom trebovanju

 

AD "VODOGRADNJA" Zaječar

- rukovodilac deonice

1

- broj radno angažovanih

12

- kamioni kiperi

4 kom.

- kombinirke

2 kom.

- rovokopači

3 kom.

- motorne pumpe

2 kom.

- sitan alat

 

JKP "Vodovod" Zaječar

- broj radno angažovani

10

- kamioni

2 kom.

- kamioni kiperi

1 kom.

- motorne pumpe

3 kom.

- rovokopači

2 kom.

Preduzeće za puteve "Zaječar" AD Zaječar

- broj radno angažovanih

24

- kamioni

5 kom.

- kamioni kiperi

7 kom.

- utovarivači

3 kom.

- bageri

3 kom.

- motorne pumpe

3 kom.

- buldožeri

2 kom.

- rovokopači

1 kom.

JP "Timočka Krajina" Zaječar

- broj radno angažovanih

30

- sitan alat

 

- džakovi za pesak

 

Na osnovu Zakona o vodama, mesne zajednice obezbeđuju ljudstvo kao i prevozna sredstva (traktori, automobili ...), što se razrađuje kroz plan mesne zajednice u slučaju poplava.

IX ZADACI CENTRA ZA OBAVEŠTAVANJE

Centar za obaveštavanje je dužan da o pojavi mogućnosti elementarne nepogode-poplave, obavesti Operativni štab za zaštitu od poplava, stanovništvo, preduzeća i druge privredne subjekte i organe lokalne samouprave za područje koje je ugroženo ili može biti ugroženo.

X UPOTREBA JEDINICA CIVILNE ZAŠTITE I RADNIH JEDINICA

Za mere, radove i postupke na spašavanju ljudstva i materijalnih dobara i otklanjanje posledica od elementarnih nepogoda, angažuju se štab CZ, štabovi CZ u mesnim zajednicama, preduzećima i drugim privrednim subjektima jedinice civilne zaštite združenih odreda i radne jedinice.

XI ORGANIZACIJA I SPROVOĐENJE MERA CIVILNE ZAŠTITE

Za organizaciju pružanja prve medicinske pomoći, prve veterinarske pomoći, asanaciju i spasavanje, evakuaciju, zbrinjavanje, organizovanje i sprovođenje drugih mera zaštite od elementarnih nepogoda, angažuju se specijalizovane jedinice civilne zaštite (koje se po sastavu mobilišu u zavisnosti od vrste i obima nepogode), preduzeća i drugi privredni subjekti, u zavisnosti od njihove delatnosti, Zdravstveni centar Zaječar, Zavod za javno zdravlje "Timok" Zaječar, organizacija Crvenog krsta i građani.

XII POTREBA ZA UČEŠĆEM JEDINICA VOJSKE SRBIJE

Ako je elementarna nepogoda ugrozila zdravlje i živote ljudi ili materijalna dobra u većem obimu, a procena je da angažovani subjekti neće moći da izvrše postavljene zadatke, štab CZ zatražiće učešće jedinica Vojske Srbije.

XIII MERE ZA UBLAŽAVANJE I OTKLANJANJE POSLEDICA POPLAVA

- temeljno čišćenje poplavljenih objekata,

- odvođenje i ispumpavanje zaostalih voda,

- čišćenje, dezinfekcije i hlorisanje vodnih objekata,

- mikrobiološka kontrola ispravnosti hrane i vode,

- ukidanje zabrane upotrebe vode,

- zdravstveno i sanitarno obezbeđivanje.

XIV FINANSIRANJE ODBRANE OD POPLAVA

U uslovima kada vremenska nepogoda preti da postane elementarna nepogoda, može da proglasi vanredno stanje i preuzme rukovođenje odbranom od poplava.

Gradonačelnik grada Zaječara, preko Operativnog štaba za zaštitu od poplava, donosi odluke o angažovanju snaga i sredstava za odbranu od poplava.

Radi sprovođenja aktivnosti na odbrani od poplava, preduzeća i drugi privredni subjekti su u obavezi da stave na raspolaganje radne mašine, cisterne, terenska vozila za prevoz ljudstva i dr., Operativnom štabu za zaštitu od poplava i štabu CZ.

Za angažovanje materijalno-tehničkih sredstava iz prethodnog stava, vlasnici imaju pravo na naknadu, prema stvarno učinjenim troškovima, koju određuje Gradonačelnik grada Zaječara, posebnim rešenjem.

Na predlog Gradonačelnika, obezbediće se iz budžeta grada Zaječara najnužnija sredstva za intervencije u odbrani od poplava. U slučaju proglašenja vanrednog stanja, Gradonačelnik će se obratiti zahtevom za nedostajuća sredstva nadležnim državnim organima.

Sastavni deo Plana čine prilozi (grafički planovi, tabelarni pregledi, spiskovi itd.).

Dva kompletna primerka Plana (zajedno sa svim prilozima) čuvaju se u arhivi Gradske uprave Zaječar - Odeljenju za privredu i društvene delatnosti.