ODLUKA

O OSNIVANJU GRADSKOG JAVNOG PRAVOBRANILAŠTVA U VRANJU

("Sl. glasnik Pčinjskog okruga", br. 29/2008)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom osniva se Gradsko javno pravobranilaštvo u Vranju, uređuje delokrug, imenovanje i razrešenje gradskog javnog pravobranioca i njegovih zamenika, organizacija i druga pitanja od značaja za rad Gradskog javnog pravobranilaštva.

Član 2

Gradsko javno pravobranilaštvo je samostalni organ Grada.

Sedište Gradskog javnog pravobranilaštva je u Vranju, u ulici Petog Kongresa broj 1.

Član 3

U Gradskom javnom pravobranilaštvu u službenoj upotrebi je srpski jezik i ćirilično pismo.

Član 4

Gradsko javno pravobranilaštvo ima pečat.

Pečat je okruglog oblika sa tekstom ispisanim na srpskom jeziku i ćiriličnim pismom: Republika Srbija, Grad Vranje, Gradsko javno pravobranilaštvo i sa grbom Republike Srbije u sredini.

Član 5

Gradsko javno pravobranilaštvo je nezavisno u svom radu.

Gradsko javno pravobranilaštvo za svoj rad odgovara Skupštini grada Vranja (u daljem tekstu: Skupština).

II DELOKRUG

Član 6

Gradsko javno pravobranilaštvo obavlja poslove na osnovu zakona, drugih propisa donetih na osnovu Ustava i zakona, kao i akta o njegovom osnivanju.

Član 7

Gradsko javno pravobranilaštvo preduzima pravne radnje i koristi pravna sredstva pred sudovima i drugim nadležnim organima radi ostvarivanja imovinskih prava i interesa Grada, njenih organa i organizacija čije se finansiranje obezbeđuje iz budžeta Grada.

U obavljanju poslova iz stava 1. ovog člana, Gradsko javno pravobranilaštvo ima položaj zakonskog zastupnika.

III GRADSKI JAVNI PRAVOBRANILAC

Član 8

Funkciju Gradskog javnog pravobranilaštva vrši gradski javni pravobranilac.

Član 9

Gradskog javnog pravobranioca imenuje Skupština, javnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika, na vreme od četiri godine.

Član 10

Za gradskog javnog pravobranioca može se imenovati lice koje ima završen pravni fakultet, položen pravosudni ispit i najmanje pet godina radnog iskustva u struci.

Član 11

Gradskom javnom pravobraniocu može prestati mandat pre isteka vremena za koje je imenovan, podnošenjem ostavke ili razrešenjem, na isti način na koji je imenovan.

Skupština može razrešiti gradskog javnog pravobranioca na obrazložen pisani predlog najmanje jedne trećine odbornika.

Član 12

Gradski javni pravobranilac ima zamenike, koje imenuje i razrešava Skupština, na isti način i pod istim uslovima kao i gradskog javnog pravobranioca.

Broj zamenika gradskog javnog pravobranioca utvrđuje se aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji Gradskog javnog pravobranilaštva.

Akt iz stava 2. ovog člana donosi gradski javni pravobranilac.

Saglasnost na akt u delu broja i strukture zaposlenih daje Gradsko veće.

Član 13

Gradski javni pravobranilac, za svoj rad i rad Gradskog javnog pravobranilaštva, odgovara Skupštini.

Zamenici gradskog javnog pravobranilaštva za svoj rad odgovaraju gradskom javnom pravobraniocu i Skupštini.

IV ORGANIZACIJA I RAD

Član 14

Na organizaciju i rad Gradskog javnog pravobranilaštva shodno se primenjuju odredbe zakona kojima se uređuje delokrug, organizacija i rad Republičkog javnog pravobranilaštva.

Na zaposlene u Gradskom javnom pravobranilaštvu shodno se primenjuju odredbe zakona kojima se uređuju prava, obaveze i odgovornosti iz radnih odnosa u državnim organima.

Član 15

Sredstva za rad Gradskog javnog pravobranilaštva obezbeđuju se u budžetu Grada.

Član 16

Troškovi zastupanja u sudskim i upravnim postupcima prihod su budžeta Grada.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Danom stupanja na snagu ove odluke, Opštinsko javno pravobranilaštvo nastavlja sa radom kao Gradsko javno pravobranilaštvo.

Član 18

Danom stupanja na snagu ove odluke, opštinski javni pravobranilac nastavlja sa radom kao gradski javni pravobranilac, do isteka mandata prema aktu o imenovanju za opštinskog javnog pravobranioca, broj: 02-06/07-12 od 26.02.2007. godine ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj 2/07).

Član 19

Danom stupanja na snagu ove odluke, zamenici opštinskog javnog pravobranioca nastavljaju sa radom kao zamenici gradskog javnog pravobranioca, do imenovanja zamenika gradskog javnog pravobranioca u skladu sa Odlukom.

Član 20

Danom stupanja na snagu ove odluke, zaposleni u Opštinskom javnom pravobranilaštvu nastavljaju sa radom u Gradskom javnom pravobranilaštvu.

Član 21

Akt o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji Gradskog javnog pravobranilaštva doneće Gradski javni pravobranilac, najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 22

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o Opštinskom javnom pravobranilaštvu u Vranju ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj 29/02 i 32/02).

Član 23

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Pčinjskog okruga".