ODLUKA

O OBEZBEĐIVANJU POSLOVNOG PROSTORA ZA RAD POLITIČKIH STRANAKA

("Sl. list opštine Subotica", br. 29/2008)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se uslovi obezbeđivanja i korišćenja poslovnog prostora za rad političkih stranaka koje imaju odborničku grupu, odnosno učestvuju u obrazovanju odborničke grupe ili imaju odbornika koji nije član ni jedne odborničke grupe (u daljem tekstu: političke stranke) u sazivu Skupštine grada Subotice (u daljem tekstu: Skupština) kao i postupak u vezi sa obezbeđivanjem poslovnog prostora.

Grad Subotica (u daljem tekstu: Grad) prostor za rad obezbeđuje i političkim strankama koje imaju narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije ili poslanika u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine, uz uslov da su političke stranke imale proglašenu izbornu listu na poslednjim izborima za odbornike Skupštine.

Član 2

Prostor za rad političkim strankama obezbeđuje Grad od onih poslovnih prostora nad kojima ima pravo korišćenja.

Prostor se obezbeđuje ukoliko ima raspoloživog slobodnog poslovnog prostora.

Političkim strankama koje imaju u svojini poslovni prostor, a ne žele ostvariti pravo za dobijanje poslovnog prostora iz stava 1. ovog člana, Grad će snositi sve režijske troškove koje ostvare u vezi rada političke stranke u tom poslovnom prostoru, osim troškova telefona.

Političkim strankama koje su imale zakupljen poslovni prostor na dan konstituisanja sadašnjeg saziva Skupštine, a ne žele ostvariti pravo za dobijanje poslovnog prostora iz stava 1. ovog člana, Grad će snositi troškove zakupnine najviše do iznosa cene zakupa iz važećeg Cenovnika za korišćenje poslovnog prostora na kojem je korisnik Grad, u skladu sa Poslovnom zonom u kojoj se isti nalazi i sve režijske troškove koje ostvare u vezi rada političke stranke u tom poslovnom prostoru osim troškova telefona.

II USLOVI OBEZBEĐIVANJA I KORIŠĆENJA POSLOVNOG PROSTORA

Član 3

Političke stranke su dužne da poslovni prostor koriste namenski, za rad političke stranke.

Član 4

Političke stranke ne mogu poslovni prostor ili deo poslovnog prostora dati drugom na korišćenje.

Član 5

Za korišćenje poslovnog prostora političke stranke plaćaju naknadu u neto iznosu od 100,00 dinara mesečno, na koji iznos se obračunava porez na dodatu vrednost.

Član 6

Političke stranke su oslobođene plaćanja svih režijskih troškova koji se vezuju za korišćenje poslovnog prostora, osim troškova telefona koje troškove politička stranka sama plaća.

Član 7

Poslovni prostor se daje na korišćenje na određeno vreme, dok političke stranke imaju odbornika u sazivu Skupštine odnosno do isteka mandata Skupštine.

Danom prestanka postojanja mandata u sazivu Skupštine kao i istekom mandata Skupštine, prestaje pravo političke stranke na korišćenje poslovnog prostora i nastaje obaveza vraćanja istog u roku od 30 dana.

Član 8

Pravo korišćenja poslovnog prostora koji je dat na korišćenje prestaje i ukoliko se utvrdi da je poslovni prostor potreban Gradu kao i kada se nekretnina u kojoj se nalazi poslovni prostor privodi planiranoj nameni u skladu sa planskim aktima.

U slučajevima iz prethodnog stava političkoj stranci se obezbeđuje drugi odgovarajući poslovni prostor na drugoj lokaciji.

Član 9

Politička stranka gubi pravo na korišćenje poslovnog prostora (prestaje pravo korišćenja) u sledećim slučajevima:

1. kada poslovni prostor koristi protivno nameni;

2. kada poslovni prostor u celini ili delimično izda na korišćenje drugom licu i

3. kada ne započne korišćenje poslovnog prostora u roku od dva meseca od dana preuzimanja rešenja o davanju na korišćenje poslovnog prostora političkoj stranci, osim u slučaju kada se prostor prvo mora adaptirati ili renovirati. U tom slučaju se rok za početak korišćenja poslovnog prostora produžava za ono vreme koje je potrebno za izvođenje ovih građevinskih radova.

U slučajevima iz prethodnog stava, utvrđivanjem gubitka prava na korišćenje poslovnog prostora nastaje obaveza vraćanja istog u roku od 30 dana.

Član 10

Političke stranke mogu otkazati dalje korišćenje poslovnog prostora kada ne žele dalje da koriste poslovni prostor koji je dat na korišćenje.

Član 11

Političkim strankama koje imaju narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije ili poslanika u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine, Grad obezbeđuje prostor za rad pod uslovima iz ove Odluke osim uslova iz člana 6. ove Odluke.

III POSTUPAK

Član 12

Političke stranke, koje u smislu ove Odluke imaju uslova za obezbeđivanje poslovnog prostora za rad, podnose Komisiji za poslovni prostor zahtev za obezbeđenje poslovnog prostora.

Zahtev sadrži:

- naziv političke stranke, odnosno prezime i ime odbornika koji su obrazovali odborničku grupu i koji su učestvovali u formiraju odborničke grupe, odnosno prezime i ime odbornika koji nije član ni jedne odborničke grupe,

- ako je formirana, naziv odborničke grupe u Skupštini,

- podatke o potrebnom poslovnom prostoru za rad političke stranke (opredeliti broj potrebnih prostorija i orijentacionu veličinu istih) i

- podatke o tome koje prostorije koriste u momentu podnošenja zahteva.

Član 13

Po prijemu zahteva Komisija za poslovni prostor traži izveštaj o slobodnim poslovnim prostorima od nadležnih organa odnosno organizacija.

Na osnovu izveštaja nadležnih organa odnosno organizacija o slobodnim poslovnim prostorima Komisija za poslovni prostor utvrđuje predlog rešenja za dodelu poslovnog prostora političkoj stranci na korišćenje i dostavlja ga Gradonačelniku.

Član 14

Rešenje o dodeli poslovnog prostora političkim strankama na korišćenje donosi Gradonačelnik.

Rešenje iz prethodnog stava sadrži:

- naziv političke stranke odnosno odbornika koji ostvaruju pravo na dodelu poslovnog prostora,

- naziv političke stranke odnosno odbornika kojoj se prostor daje na korišćenje,

- podatke o prostoru koji se daje na korišćenje (adresa, položaj u zgradi, broj prostorija, površina i dr.),

- vreme na koje se prostor daje na korišćenje i

- napomenu da se poslovni prostor daje na korišćenje po uslovima iz ove Odluke.

Član 15

U slučaju nastanka nekog od slučajeva navedenih u članu 8. ove Odluke, o prestanku prava korišćenja poslovnog prostora koji je dat na korišćenje i o davanju drugog odgovarajućeg poslovnog prostora na korišćenje rešenje donosi Gradonačelnik, na predlog Komisije za poslovni prostor.

Član 16

U slučaju nastanka nekog od slučajeva navedenih u članu 9. ove Odluke, o gubitku prestanka prava korišćenja poslovnog prostora koji je dat na korišćenje i o obavezi vraćanja istog rešenje donosi Gradonačelnik, na predlog Komisije za poslovni prostor.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Komisija za poslovni prostor će u roku od 15 dana po stupanju na snagu ove Odluke sagledati postojeće stanje u pogledu korišćenja poslovnog prostora od strane političkih stranaka (koje političke stranke odnosno odborničke grupe, koje prostore koriste, po kom osnovu i dr.).

Komisija za poslovni prostor će u narednom roku od 15 dana predložiti Gradonačelniku zaključenje ugovora o korišćenju poslovnog prostora sa onim političkim strankama koje su do dana stupanja na snagu ove Odluke koristile poslovni prostor dobijen od Grada, a i po ovoj Odluci ispunjavaju uslove i pozvaće sve ostale političke stranke da podnesu zahtev radi ostvarivanja prava iz člana 2. ove Odluke.

Pravo korišćenja poslovnog prostora korisnika iz stava 1. ovog člana koji ne ispunjavaju uslove za dodelu poslovnog prostora na korišćenje u skladu sa ovom Odlukom, regulisaće se u skladu sa drugim aktima Grada kojima se uređuje korišćenje poslovnog prostora.

Član 18

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o obezbeđivanju poslovnog prostora za rad političkim strankama i odbornicima koji imaju odborničke grupe u Skupštini opštine Subotica ("Službeni list Opštine Subotica", broj 5/2006).

Član 19

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana po objavljivanju u "Službenom listu Opštine Subotica".