ODLUKA

O OBJAVLJIVANJU AKATA ORGANA GRADA SUBOTICE

("Sl. list opštine Subotica", br. 29/2008)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Svi opšti akti koje donose organi Grada Subotice (u daljem tekstu: Grad) objavljuju se pre stupanja na snagu.

Opšti akti organa Grada objavljuju se u "Službenom listu grada Subotice", odnosno na oglasnoj tabli organa Grada, u skladu sa Statutom grada Subotice (u daljem tekstu: Statut) i ovom Odlukom.

Član 2

Akti organa Grada objavljuju se u autentičnom tekstu.

II OBJAVLJIVANJE U "SLUŽBENOM LISTU GRADA SUBOTICE"

1. Akti koji se objavljuju

Član 3

U "Službenom listu grada Subotice" (u daljem tekstu: Službeni list) objavljuju se:

- Statut i sve odluke i drugi opšti akti koje donosi Skupština grada Subotice,

- pojedinačni akti koje donosi Skupština grada Subotice, kada je u pojedinačnom aktu određeno da se isti objavi u Službenom listu,

- svi opšti akti koje donose izvršni organi grada Subotice,

- pojedinačni akti koje donose izvršni organi grada Subotice, kada je u pojedinačnom aktu određeno da se isti objavi u Službenom listu,

- akti Gradske uprave, kada je u aktu Gradske uprave određeno da se isti objavi u Službenom listu

- akti stalnih i povremenih radnih tela organa Grada, kada je u aktu radnog tela određeno da se isti objavi u Službenom listu,

- ispravke odluka i drugih akata objavljenih u Službenom listu,

- drugi akti za koje je to određeno zakonom ili propisom Grada.

Član 4

U Službenom listu, pored akata navedenih u članu 3. ove Odluke, mogu se objaviti i akti državnih organa, preduzeća, ustanova i organizacija kao i oglasi pojedinaca.

2. Objavljivanje opštih i drugih akata

Član 5

Opšti i drugi akti se objavljuju u Službenom listu kada se redakciji Službenog lista dostavi propratni akt za objavljivanje sa izvornim tekstom opšteg ili drugog akta koji treba objaviti.

Član 6

Službeni list se izdaje i opšti i drugi akti organa Grada objavljuju se u Službenom listu na jezicima koji su u službenoj upotrebi u Gradu, prema Statutu.

Član 7

O objavljivanju opštih i drugih akata organa Grada iz člana 3. i akata iz člana 4. ove Odluke staraju se Sekretar Skupštine grada Subotice i zaposleni u službi Gradske uprave zaduženoj za skupštinske poslove.

Član 8

Ispravke objavljenih tekstova u Službenom listu vrše se na osnovu naloga donosioca, uz koji se obavezno dostavlja i tekst ispravke.

Kada je u objavljivanju izvornog teksta opšteg ili drugog akta napravljena tehnička greška, ispravku će izvršiti redakcija Službenog lista.

Član 9

Ukoliko opšti ili drugi akt dostavljen na objavljivanje sadrži greške u imenima i brojevima, očigledne greške u pisanju ili računanju, kao i očigledne pravno-tehničke greške o podacima, činjenicama i aktima, koji predstavljaju opšte poznate činjenice, redakcija može uočene greške ispraviti uz prethodno upoznavanje donosioca akta i objaviti ispravljeni tekst opšteg ili drugog akta u Službenom listu.

3. Izdavanje Službenog lista

Član 10

Službeni list izdaje Grad, Gradska uprava, služba nadležna za skupštinske poslove.

Službeni list štampa služba Gradske uprave nadležna za skupštinske poslove.

Član 11

Službeni list izlazi po potrebi.

Dan izlaska Službenog lista je datum označen na Službenom listu.

Registar objavljenih akata u Službenom listu izdaje se jednom godišnje, nakon izdavanja poslednjeg broja Službenog lista u godini za koju se registar propisa izdaje.

Član 12

Sekretar Skupštine grada Subotice je odgovorni urednik lista.

Poslove redakcije Službenog lista obavljaju zaposleni u službi Gradske uprave nadležnoj za skupštinske poslove, prema aktu o sistematizaciji radnih mesta.

Član 13

Odgovorni urednik Službenog lista uređuje list, određuje koji će opšti i drugi akti koji su dostavljeni na objavljivanje biti objavljeni u pojedinačnom broju Službenog lista i redosled njihovog objavljivanja, određuje datum izdavanja broja Službenog lista i odobrava štampu.

Član 14

Redakcija Službenog lista tehnički uređuje Službeni list, vrši korekturu i lekturu teksta, obavlja poslove obrade, pripreme za štampu i dostavu lista korisnicima i pretplatnicima, vodi evidenciju pretplatnika, daje nalog za fakturisanje i arhivira izvorne tekstove koji su objavljeni u Službenom listu.

4. Izgled Službenog lista

Član 15

Službeni list štampa se u formatu A-4, dvostubačno, širina stupca je 8,5 cm, dužina 25,5 cm, a razmak između dva stupca je 0,6 cm.

U zavisnosti od akta koji se objavljuje, Službeni list može se štampati na formatu A-4 jednostubačno, sa širinom stupca 17 cm i dužinom 25,5 cm.

Član 16

Službeni list ima prednju stranu, srednje strane i zadnju stranu.

Član 17

Izgled prednje strane Službenog lista je sledeći:

- na gornjem delu stranice stoje oznake: "TISKOVINA" i "POŠTARINA PLAĆENA KOD POŠTE 24000 SUBOTICA",

- ispod toga nalazi se naziv Službenog lista: "SLUŽBENI LIST GRADA SUBOTICE",

- ispod toga nalazi se grb Grada i slika Gradske kuće,

- ispod toga stoje sledeći podaci: broj lista, godina izdavanja, datum izdavanja i cena broja,

- ispod toga počinje objavljivanje akata u formi kako je određeno u članu 15. ove Odluke.

Član 18

Na srednjim stranama Službenog lista i na zadnjoj strani se objavljuju akti u formi kako je određeno u članu 15. ove Odluke.

Srednje strane i zadnja strana Službenog lista u hederu sadrže:

- neparne strane: datum izdanja, naziv lista, broj lista i broj strane,

- parne strane: broj strane, broj lista, naziv lista i datum izdanja.

Član 19

Na zadnjoj strani Službenog lista nalazi se impresum koji sadrži: naziv Službenog lista, naziv i sedište izdavača i štampara, telefon i e-mail adresu, broj tiraža, ime glavnog i odgovornog urednika, akontacionu pretplatnu cenu za godinu, oznaku da se oglasi objavljuju po tarifi, oznaku žiro-računa.

Neposredno u prostoru pre impresuma obavezno se objavljuje sadržaj opštih i drugih akata objavljenih u tom broju.

5. Tiraž i cena za objavljivanje u Službenom listu

Član 20

Službeni list štampa se u tiražu koji određuje odgovorni urednik.

Odgovorni urednik može povećati ili smanjiti tiraž lista zavisno od broja korisnika, pretplatnika i zahteva za pojedinim primercima lista.

Godišnju pretplatu lista, prodajnu cenu svakog primerka lista, subjekte kojima se dostavlja Službeni list bez naknade, kao i naknadu za objavljivanje utvrđuje Gradsko veće.

Član 21

Službeni list se objavljuje i na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Subotice.

Član 22

Sredstva za izdavanje Službenog lista obezbeđuju se iz budžeta Grada i drugih izvora, u skladu sa zakonom.

III OBJAVLJIVANJE NA OGLASNOJ TABLI ORGANA GRADA

Član 23

Na oglasnoj tabli organa Grada (u daljem tekstu: oglasna tabla) objavljuju se:

- opšti akti Gradske uprave, koji se ne objavljuju u Službenom listu, a za koje postoji zakonom propisana obaveza objavljivanja, odnosno koji stupaju na snagu nakon objavljivanja,

- pojedinačni akti koje donose izvršni organi Grada, kada je u aktu izvršnog organa Grada određeno da se akt objavi na oglasnoj tabli,

- akti stalnih i povremenih radnih tela organa Grada, kada je u aktu radnog tela određeno da se akt objavi na oglasnoj tabli,

- ispravke akata objavljenih na oglasnoj tabli,

- drugi akti za koje je to određeno zakonom ili propisom Grada.

Na oglasnoj tabli mogu se objaviti i drugi akti organa Grada, kada njihov donosilac odluči da se objave na taj način.

Član 24

Na oglasnoj tabli mogu se objavljivati i akti drugih organa i organizacija, u skladu sa važećim propisima.

Član 25

Oglasna tabla nalazi se u prizemlju zgrade Gradske kuće u Subotici, Trg slobode 1.

Akti koji se objavljuju na oglasnoj tabli mogu da se istaknu u kopiji ili overenoj fotokopiji i na tabli za informacije koja se nalazi u zgradi Nove opštine u Subotici, Trg Lazara Nešića 1, ukoliko donosilac akta prilikom dostavljanja akta na objavljivanje tako odredi.

Član 26

Poslove objavljivanja akata na oglasnoj tabli vrši služba Gradske uprave nadležna za opštu upravu i zajedničke poslove.

Član 27

Služba Gradske uprave nadležna za opštu upravu i zajedničke poslove dužna je da izvrši objavljivanje akta na oglasnoj tabli kada joj se dostavi opšti ili drugi akt u kojem je određeno da se objavljuje na oglasnoj tabli.

Objavljivanje akta na oglasnoj tabli vrši se isticanjem izvornog teksta akta na koji zaposleni službe Gradske uprave nadležne za opštu upravu i zajedničke poslove stavlja službenu belešku o datumu isticanja.

Dan isticanja akta na oglasnoj tabli je dan objavljivanja akta.

Vreme na koje se akt ističe na oglasnoj tabli određuje donosilac akta prilikom dostavljanja akta na objavljivanje, ukoliko to vreme nije zakonom, drugim propisom, aktom organa Grada ili drugim aktom određeno.

O aktima koji se ističu na oglasnoj tabli vodi se posebna evidencija koja sadrži podatke o nazivu akta koji se ističe, o broju i datumu akta, o datumu isticanja na oglasnoj tabli i o datumu skidanja akta sa oglasne table.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 28

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o objavljivanju opštinskih propisa i drugih akata ("Službeni list Opštine Subotica", br. 39/82).

Član 29

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Opštine Subotica".