PRAVILNIK

O USLOVIMA I NAČINU ORGANIZOVANJA I KORIŠĆENJA USLUGA INTERVENTNOG SMEŠTAJA DECE I OMLADINE U KRIZNIM SITUACIJAMA U GRADU KRUŠEVCU

("Sl. list grada Kruševca", br. 11/2008)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se uslovi i način organizovanja i korišćenja usluga interventnog smeštaja dece i omladine u kriznim situacijama u gradu Kruševcu.

Član 2

Usluge interventnog smeštaja dece i omladine u kriznim situacijama, u daljem tekstu: Interventni smeštaj - pruža Dom za decu "Jefimija" u Kruševcu, ul. Veselin Nikolića, br. 51.

Član 3

Međusobna prava i obaveze oko načina organizovanja usluga iz čl. 2. ovog Pravilnika, regulisaće se ugovorom između Centra za socijalni rad u Kruševcu i Doma za decu "Jefimija" u Kruševcu.

Član 4

O zahtevima za ostvarivanje prava korisnika iz čl. 2. ovog Pravilnika rešava Centar za socijalni rad u Kruševcu.

Član 5

Pravo na interventni smeštaj ostvaruju deca i omladina koja se fizički ili emocionalno zlostavljaju, seksualno zloupotrebljavaju, zanemaruju ili se sa njima nemarno postupa, eksploatišu i dr., što dovodi do stvarnog ili potencionalnog narušavanja njihovog zdravlja.

Smeštaj dece i omladine iz st. 1. ovog člana, vršiće se na osnovu procene stručnog tima Centra za socijalni rad i po pravilima Doma za decu "Jefimija".

Usluge korisnicima interventnog smeštaja iz st. 1. ovog člana obuhvataju sledeće:

- obezbeđuje se ishrana,

- primena zdravstveno-higijenskih mera,

- utvrđuje se njihov identitet i prebivalište,

- sačinjava se nalaz o njihovom stanju i ponašanju,

- preduzimaju se mere za obezbeđivanje odgovarajućeg oblika trajnog zbrinjavanja korisnika,

- i dr. mere koje su u interesu korisnika.

Detaljnije uslove oko organizacije usluga za korisnike interventnog smeštaja propisuje svojim aktom Dom za decu "Jefimija", koji na predlog direktora Ustanove usvaja Upravni odbor Ustanove.

Član 6

Visina cene na osnovu pojedinačnih usluga koje se pružaju korisnicima interventnog smeštaja utvrđuje se rešenjem nadležnog organa Gradske uprave grada Kruševca, na predlog Doma za decu "Jefimija" Kruševac.

Član 7

Troškovi usluga interventnog smeštaja u smislu ovog Pravilnika padaju na teret budžeta Grada i izvršavaju se uplatom na rn. Centra za socijalni rad u Kruševcu.

Član 8

Dom za decu "Jefimija" obezbeđuje uslove u pogledu prostora, opreme i potrebne stručne radnike za interventni smeštaj kapaciteta do 10 (deset) mesta, najduže do 30 dana.

Član 9

Centar za socijalni rad je dužan da vodi posebnu evidenciju o priznatim pravima, da dostavlja izveštaj o radu i informacije o pravima i utrošenim sredstvima jednom mesečno Gradskoj upravi grada Kruševca.

Član 10

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja a objaviće se u "Službenom listu grada Kruševca".