ODLUKA

O GRADSKOM JAVNOM PRAVOBRANILAŠTVU

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 22/2008)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Poslove pravne zaštite, imovinskih prava i interesa Grada Leskovca obavlja Gradsko javno pravobranilaštvo kao poseban i u radu samostalan organ Grada.

Gradsko javno pravobranilaštvo obavlja svoju funkciju na osnovu zakona, drugih propisa i akata donetih u skladu sa Ustavom i zakonom.

Član 2

Sedište Gradskog javnog pravobranilaštva je u Leskovcu, ul. Koste Stamenkovića br. 16.

II DELOKRUG

Član 3

Gradsko javno pravobranilaštvo preduzima pravne radnje i koristi pravna sredstva pred sudovima i drugim nadležnim organima radi ostvarivanja imovinskih prava i interesa Grada, njegovih organa, mesnih zajednica, kao i svih gradskih opština i njihovih organa.

U vršenju poslova iz st. 1. ovog člana Gradsko javno pravobranilaštvo ima položaj zakonskog zastupnika.

Poslove iz stava 1. ovog člana Pravobranilaštvo može preduzimati i za druga pravna lica koja se finansiraju iz budžeta.

Član 4

U slučaju sukoba imovinskih prava i interesa subjekata iz čl. 3. ove Odluke Gradsko javno pravobranilaštvo zastupa Grad Leskovac i njegove organe.

Član 5

Gradsko javno pravobranilaštvo može zastupati i druga pravna lica u pogledu njihovih prava i interesa kad interesi tih pravnih lica nisu u suprotnosti sa funkcijom koju vrši.

Član 6

Gradsko javno pravobranilaštvo daje subjektima iz člana 3. ove Odluke čija imovinska prava i interese zastupa, na njihov zahtev, pravna mišljenja zauzeta na kolegijumu, u vezi sa zaključivanjem imovinsko pravnih ugovora i pravna mišljenja o drugim imovinsko pravnim pitanjima.

Član 7

Organi Grada i drugih pravnih lica, koje Gradsko javno pravobranilaštvo zastupa, ili kojima daje pravno mišljenje, dužni su da Pravobranilaštvu dostavljaju sve potrebne podatke, dokumentaciju, obaveštenja i druge dokaze radi obavljanja funkcije koju vrši.

III ORGANIZACIJA I RAD

Član 8

Radom Gradskog javnog pravobranilaštva rukovodi Gradski javni pravobranilac.

Gradsko javno pravobranilaštvo ima zamenike.

Član 9

Za Gradskog javnog pravobranioca i njegove zamenike mogu biti postavljena lica koja su državljani Republike Srbije, koji ispunjavaju opšte uslove za zasnivanje radnog odnosa u državnim organima, koja su završila Pravni fakultet, položila pravosudni ispit i imaju najmanje šest godina radnog iskustva na poslovima pravne struke.

Član 10

Gradskog javnog pravobranioca i njegove zamenike postavlja i razrešava Skupština Grada.

Gradski javni pravobranilac postavlja se među zamenicima Gradskog javnog pravobranioca na period od četiri godine i može biti ponovo postavljen.

Gradski javni pravobranilac koji ne bude ponovo postavljen, koji se te dužnosti razreši ili na sopstveni zahtev, nastavlja dužnost Zamenika Gradskog javnog pravobranioca.

Zamenici Gradskog javnog pravobranioca poslove zamenika vrše kao stalnu dužnost.

Član 11

Kada je Gradski javni pravobranilac odsutan ili sprečen da rukovodi Gradskim javnim pravobranilaštvom, zamenjuje ga Zamenik, kojeg on odredi.

Član 12

Gradski javni pravobranilac odgovara za svoj rad i rad Gradskog javnog pravobranilaštva Skupštine Grada, a zamenici odgovaraju Gradskom javnom pravobraniocu i Skupštini Grada.

Član 13

Unutrašnja organizacija i sistematizacija radnih mesta u Gradskom javnom pravobranilaštvu uređuje se aktom koji donosi Gradski javni pravobranilac.

Gradonačelnik daje saglasnost na akt iz st. 1. ovog člana.

Ostala opšta akta potrebna za rad Gradskog javnog pravobranilaštva Gradski javni pravobranilac donosi samostalno.

Član 14

Sredstva za rad Gradskog javnog pravobranilaštva obezbeđuju se u Budžetu Grada Leskovca i iz sopstvenih prihoda.

IV RADNI ODNOSI

Član 15

O pravima, obavezama i odgovornostima zaposlenih u Gradskom javnom pravobranilaštvu odlučuje Gradski javni pravobranilac.

Član 16

Na zaposlene i postavljena lica u Gradskom javnom pravobranilaštvu u ostvarenju prava i obaveza shodno se primenjuju odredbe Zakona o radnim odnosima u državnim organima ("Službeni glasnik RS", br. 48/91, 66/91 i 44/98), od poglavlja II-XIV, do donošenja posebnog Zakona.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Opštinsko javno pravobranilaštvo nastavlja sa radom kao Gradsko javno pravobranilaštvo.

Član 18

Opštinski javni pravobranilac i njegovi zamenici postavljeni po dosadašnjim propisima nastavljaju sa radom kao Gradski javni pravobranilac i Zamenici Gradskog javnog pravobranioca.

Član 19

Gradski javni pravobranilac doneće Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u roku od šezdeset dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 20

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o Opštinskom javnom pravobranilaštvu ("Službeni glasnik opštine Leskovac", broj 14/91), Odluka o dopuni Odluke o Opštinskom javnom pravobranilaštvu ("Službeni glasnik opštine Leskovac", broj 1/92) i Odluka o dopuni Odluke o Opštinskom javnom pravobranilaštvu ("Službeni glasnik opštine Leskovac", broj 7/94).

Član 21

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Leskovca".