ODLUKA

O OSNIVANJU SAVETA ZA MEĐUNACIONALNE ODNOSE GRADA LESKOVCA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 22/2008)

Član 1

Osniva se Savet za međunacionalne odnose grada Leskovca (u daljem tekstu: Savet) kao samostalno radno telo koje čine predstavnici srpskog naroda i nacionalnih manjina.

Član 2

Savet razmatra pitanja ostvarivanja, zaštite i unapređivanja nacionalne ravnopravnosti u Gradu, a posebno u oblastima kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma; učestvuje u utvrđivanju gradskih planova i programa koji su od značaja za ostvarivanje nacionalne ravnopravnosti, akcionih planova u oblasti dekade Roma, predlaže mere za postizanje nacionalne ravnopravnosti; predlaže izvore, obim i namenu budžetskih sredstava za ostvarivanje nacionalne ravnopravnosti.

Savet za međunacionalne odnose promoviše međusobno razumevanje i dobre odnose među svim zajednicama koje žive u gradu.

Član 3

Skupština grada posebnim rešenjem bira predsednika i članove Saveta za međunacionalne odnose među istaknutim pripadnicima srpskog naroda i nacionalnih manjina.

Član Saveta ne može biti odbornik Skupštine grada.

Član 4

Članove Saveta koji su pripadnici nacionalnih manjina predlažu nacionalni saveti nacionalne manjine. Članove Saveta koji su pripadnici nacionalnih manjina koje nemaju nacionalni savet nacionalne manjine i članove srpske nacionalnosti predlaže Gradsko veće na predlog odborničkih grupa, mesnih zajednica i udruženja građana.

Član 5

Savet za međunacionalne odnose ima 15 članova.

Članovi Saveta biraju se na period od četiri godine, a po isteku mandata mogu biti ponovo izabrani.

Član 6

Odluke Saveta za međunacionalne odnose donose se konsenzusom članova Saveta.

Savet o svojim stavovima i predlozima obaveštava Skupštinu grada, koja je dužna da se o njima izjasni na prvoj narednoj sednici.

Skupština grada i izvršni organi Grada dužni su da predloge svih odluka koji se tiču nacionalne ravnopravnosti prethodno dostave na mišljenje Savetu.

Nadležni organ grada dužan je da obezbedi da stavovi i mišljenja Saveta budu dostupni javnosti.

Član 7

Savet za međunacionalne odnose podnosi Skupštini grada godišnji izveštaj o stanju u oblasti nacionalne ravnopravnosti, međunacionalnih odnosa i ostvarivanju manjinskih prava na teritoriji Grada. Sastavni deo izveštaja su i predlozi mera i odluka za ostvarivanje i unapređenje nacionalne ravnopravnosti.

Savet može da podnese i poseban izveštaj Skupštini grada ako oceni da to zahtevaju naročito važni razlozi ili ako Skupština grada traži takav izveštaj od njega.

Član 8

Stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Saveta vrši Gradska uprava za poslove gradske Skupštine i Gradskog veća.

Član 9

Sredstva za rad Saveta obezbeđuju se u budžetu Grada, a mogu se obezbeđivati i iz drugih izvora, u skladu sa Zakonom.

Član 10

Na rad Saveta za međunacionalne odnose primenjuju se odredbe o radu stalnih radnih tela Skupštine grada iz Poslovnika o radu Skupštine grada Leskovca, osim u delu odlučivanja.

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu 8. dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".