ODLUKA

O KANALIZACIJI

("Sl. list opštine Zrenjanin", br. 6/2007)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom reguliše se prečišćavanje i odvođenje otpadnih voda, odvođenje atmosferskih voda sa javnih površina, utvrđuje način obezbeđivanja sredstava i propisuju opšti uslovi za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje kanalizacije u gradu i naseljenim mestima, obaveze korisnika komunalnih usluga, obaveze javnih komunalnih preduzeća i ostalih vlasnika kanalizacije i način plaćanja korišćenja kanalizacije, na teritoriji opštine Zrenjanin.

Član 2

Pod prečišćavanjem i odvođenjem otpadnih voda smatra se sabiranje iskorišćenih voda od priključka potrošača na uličnu mrežu, odvođenje kanalizacionom mrežom, prečišćavanje i ispuštanje iz mreže, kao i čišćenje septičkih jama.

Pod odvođenjem atmosferskih voda smatra se sabiranje i odvođenje atmosferskih voda, kao i površinskih voda sa javnih površina, putem cevovoda, tunela, kanala, akumulacije i sl. njihovo prečišćavanje i ispuštanje iz mreže.

Član 3

Delatnost iz člana 2. vrši Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin (u daljem tekstu: Komunalno preduzeće).

Čišćenje septičkih jama može vršiti i Javno komunalno preduzeće "Čistoća i zelenilo" Zrenjanin.

Član 4

Kanalizacija se deli na javnu, industrijsku i kućnu.

Član 5

Javnu kanalizaciju sačinjavaju:

1. kolektori za odvođenje otpadnih voda, sa revizionim oknima (šahtovima),

2. crpne stanice za prepumpavanje otpadnih voda,

3. postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda,

4. zatvoreni kolektori za odvod atmosferskih voda, sa revizionim oknima (šahtovima), slivnicima sa taložnicima, ulivnim građevinama i izlivnim građevinama sa taložnicima,

5. glavni otvoreni sabirni kanali za odvođenje atmosferskih voda, sa propustima od tvrdog materijala,

6. crpne stanice za prepumpavanje atmosferskih voda i

7. ulični otvoreni kanali za odvođenje atmosferskih voda sa propustima od tvrdog materijala.

Član 6

Industrijsku kanalizaciju sačinjavaju:

1. kolektori za odvod otpadnih i atmosferskih voda preduzeća, drugih pravnih lica i preduzetnika do mesta priključka na javnu kanalizaciju,

2. uređaji za predtretman industrijskih otpadnih voda preduzeća, drugih pravnih lica i preduzetnika i

3. crpne stanice za prepumpavanje otpadnih i atmosferskih voda preduzeća, drugih pravnih lica i preduzetnika.

Član 7

Kućnu kanalizaciju sačinjavaju:

1. instalacija za odvođenje otpadnih i atmosferskih voda od individualnih objekata i objekata kolektivnog stanovanja do mesta priključka na javnu kanalizaciju,

2. kućne crpne stanice za prepumpavanje otpadnih i atmosferskih voda i

3. postrojenje za predtretman otpadnih voda u individualnom vlasništvu.

Član 8

Korisnici kanalizacije mogu sami da izvode sve radove u vezi priključenja na javnu kanalizaciju za odvođenje otpadnih voda, osim samog priključenja na šaht na mestu priključenja koje vrši Komunalno preduzeće, uz naknadu stvarnih troškova.

Komunalno preduzeće izdaje tehničke uslove i uputstva za izvođenje radova iz stava 1. ovog člana, za svaki pojedini priključak i određuje vrstu materijala od kojeg će korisnici izgrađivati objekte kanalizacije u vezi priključenja na javnu kanalizaciju za odvođenje otpadnih voda.

II IZGRADNJA, REKONSTRUKCIJA I ODRŽAVANJE KANALIZACIJE

Član 9

O izgradnji i rekonstrukciji objekata iz člana 5. tačke 1. do 6. ove Odluke u gradu i naseljenim mestima staraju se Komunalno preduzeće i Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" Zrenjanin (u daljem tekstu: "Direkcija").

Član 10

Izgrađeni objekti iz člana 5. tačka 1. do 3. predaju se na korišćenje, upravljanje i održavanje Komunalnom preduzeću.

Komunalno preduzeće iz stava 1. ovog člana dužno je da:

- održava objekte iz prethodnog stava u ispravnom stanju,

- izdaje tehničke uslove i uputstva za izvođenje radova na objektima iz člana 6. i 7. ove Odluke,

- kontroliše stepen zagađenosti upuštenih otpadnih voda od objekata iz člana 6. i 7. na objekte iz člana 5. tačka 1. najmanje 4 puta godišnje i po potrebi preduzima odgovarajuće mere u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima,

- u cilju organizovanja efikasnog održavanja objekata iz člana 5. tačka 1. do 2., obavlja redovne i vanredne preglede tih objekata i da o nađenom stanju vodi potrebnu dokumentaciju trajne važnosti.

Član 11

O održavanju komunalnih objekata iz člana 5. tačka 4. do 6. stara se Komunalno preduzeće.

Komunalno preduzeće iz prethodnog stava dužno je da održava objekte u ispravnom stanju.

O održavanju objekta iz člana 5. tačka 7. staraju se korisnici pored čijih su objekata izgrađeni kanali.

Korisnici su dužni da održavaju objekte iz prethodnog stava u ispravnom stanju.

Član 12

O izgradnji, rekonstrukciji i održavanju objekata iz člana 6. i 7. ove Odluke stara se korisnik.

Član 13

Ako izgradnja komunalnih i drugih objekata zahteva izmeštanje ili rekonstrukciju objekata iz člana 5. ove odluke, investitor radova snosi troškove rekonstrukcije i izmeštanja i povećanja troškova za otežane uslove rada kanalizacije u fazi izgradnje i rekonstrukcije.

Izvođači radova iz stava 1. ovog člana, dužni su da u toku izvođenja radova, obezbede normalno funkcionisanje kanalizacije za odvođenje otpadnih i atmosferskih voda.

Član 14

Komunalno preduzeće i Direkcija su dužni da svojim godišnjim Programima i planovima održavanja dobara u opštoj upotrebi planiraju usmeravanje sredstava obezbeđenih u smislu ove Odluke kao i obim i vrstu radova na izgradnji i održavanju objekata kanalisanja.

Član 15

Korisnici kućne i industrijske kanalizacije dužni su da istu održavaju u ispravnom stanju.

Korisnici iz člana 11. stav 3. ove Odluke dužni su da:

- iskopaju otvorene ulične kanale na osnovu datih tehničkih rešenja,

- izrade propuste od tvrdog materijala tako da isti omogućavaju funkcionalnost kanala u skladu sa tehničkim uslovima koje izdaje Komunalno preduzeće,

- postojeće otvorene kanale i propuste redovno čiste, kose travu i preduzimaju odgovarajuće mere za normalno funkcionisanje kanala.

Član 16

Svaki objekat koji se spaja sa javnom kanalizacijom mora imati svoj priključak.

Priključkom na kanalizaciju smatra se sabirni kanal i šaht do mesta spajanja kućne kanalizacije sa javnom kanalizacijom.

Priključenje iz člana 6. tačke 1. i člana 7. tačke 1. izvodi Komunalno preduzeće.

Član 17

Priključenje na javnu kanalizaciju obavezno je za sve korisnike koji se snabdevaju vodom iz javnog vodovoda, odnosno sopstvenog vodovodnog uređaja, a koji ispunjavaju tehničke uslove za priključenje.

Priključenje objekata na javnu kanalizaciju u smislu stava 1. ovog člana na području na kome je izgrađena javna kanalizacija mora se izvršiti u roku od 6 meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Priključenje novoizgrađenih objekata na postojeću kanalizaciju mora se izvršiti u toku izgradnje objekata, a najkasnije pre početka korišćenja objekta.

Korisnici pored čijih objekata se gradi javna kanalizacija dužni su da u roku od 6 meseci od dana izdavanja upotrebne dozvole za korišćenje javne kanalizacije priključe svoje objekte na istu.

Tehničke uslove za priključenja na javnu kanalizaciju utvrđuje Komunalno preduzeće, koje je dužno obavestiti korisnika objekta iz stava 2, 3. i 4. ovog člana, da postoje tehnički uslovi za priključenje na javnu kanalizaciju.

Za priključenje objekata iz stava 2, 3. i 4. ovog člana podnosi se pismeni zahtev Komunalnom preduzeću koje je dužno da u roku od 6 dana, u građevinskoj sezoni priključi objekat na javnu kanalizaciju, ukoliko su ispunjeni tehnički uslovi.

Ukoliko nisu ispunjeni tehnički uslovi Komunalno preduzeće će odbiti zahtev za priključenje objekata iz stava 2, 3. i 4. ovog člana na javnu kanalizaciju.

Član 18

Zabranjeno je samovoljno priključenje na javnu kanalizaciju.

Komunalno preduzeće će izvršiti zatvaranje svih priključaka kanalizacije kojim su se korisnici samovoljno priključili na javnu kanalizaciju o trošku investitora - korisnika najkasnije u roku od 30 dana od momenta saznanja za postojanje ovakvog priključenja.

Član 19

Posle izvršenog priključenja kućne na javnu kanalizaciju, korisnik je dužan da najkasnije u roku od 60 dana očisti, dezinfikuje i zatrpa napuštenu septičku jamu.

Član 20

U naseljima gde ne postoji izgrađena javna kanalizacija a vrši se prihvatanje otpadnih voda putem septičkih jama, iste se moraju graditi kao vodonepropusni bazeni.

U cilju zaštite vodonosnog sloja u kojem se nalazi bunar, zabranjuje se pretvaranje postojećih bunara u septičke jame.

Lica koja su postojeće bunare pretvorile u septičke jame dužna su da, u roku od 60 dana od dana stupanja ove Odluke na snagu, izgrade septičku jamu.

Član 21

Zabranjeno je upuštanje otpadnih voda u kanalizaciju za odvođenje atmosferskih voda, odnosno upuštanje atmosferskih voda u kanalizaciju za odvođenje otpadnih voda.

Zabranjeno je ispuštanje i pretakanje otpadnih voda iz septičkih jama u otvorene ulične kanale za odvođenje atmosferskih voda.

Komunalno preduzeće će izvršiti zatvaranje svih priključaka kanalizacije za odvođenje otpadnih voda kojim su se korisnici samovoljno priključili na kanalizaciju za odvođenje atmosferskih voda, odnosno Komunalno preduzeće će izvršiti zatvaranje svih priključaka kanalizacije za odvođenje atmosferskih voda kojim su se korisnici samovoljno priključili na kanalizaciju za odvođenje otpadnih voda.

Zatvaranje priključaka iz stava 3. ovog člana izvršiće Javna komunalna preduzeća o trošku investitora - korisnika, najkasnije u roku od 30 dana od momenta saznanja za postojanje samovoljnog priključenja.

Član 22

Komunalno preduzeće ne odgovara za smetnje, odnosno za nemogućnost odvođenja vode nastale usled više sile (provala oblaka, naglo topljenje snega, havarije), nepravilne upotrebe i tehničke neispravnosti kućne kanalizacije.

Ako dođe do poremećaja ili prekida u pružanju komunalnih usluga, usled više sile ili drugih razloga, koje Komunalno preduzeće nije moglo da predvidi, ili nije u mogućnosti iz tih razloga da odmah preduzme mere na otklanjanju uzroka poremećaja ili da na drugi način obezbedi pružanje komunalnih usluga, dužno je da o nastaloj situaciji neodložno obavesti Odeljenje za poslove urbanizma, stambene i komunalne poslove i zaštitu životne sredine opštine Zrenjanin.

Član 23

Sve otpadne vode koje sadrže u sebi štetne sastojke iznad dozvoljenih koncentracija moraju se pre upuštanja u javnu kanalizaciju pročistiti do stepena koji je određen tabelom iz člana 24. ove Odluke.

Ako u slučaju upuštanja vode u javnu kanalizaciju preko dozvoljene koncentracije štetnih sastojaka, preti oštećenje, dođe do oštećenja ili zagušenja javne kanalizacije, korisnik može biti isključen iz daljeg korišćenja javne kanalizacije, a nastalu štetu dužan je nadoknaditi.

Isključenje sa javne kanalizacije u smislu stava 2. ovog člana, vrši se privremeno do ispunjavanja uslova iz člana 24.

Član 24

U javnu i kućnu kanalizaciju zabranjeno je upuštati i ubacivati materije koje mogu štetno delovati na kanalizaciju i prateće objekte ili na zdravlje ljudi, a naročito:

1. šut, pepeo, staklo, pesak, komine, dlake, parčići kože, plastične materije, tekstilne materije i sl. (ove materije ne smeju se unositi u kanalizaciju ni u usitnjenom stanju)

- tečni stajnjak, stajnjak, voda od silaže

- veštačke smole, lakovi, laticel, bitumen i ter kao i njihove emulzije, tečni otpaci koji se otvrdnjavaju, cement, malter, kreč

- benzin, lož ulje, ulja za podmazivanje, životinjske i biljne masnoće, krv i sredstva za zaštitu bilja i sredstva protiv štetočina

- kiseline i baze, fosfen, vodoniksulfid, karbid koji stvara acetilen kao i izraženo toksične i biološki teško razgradljive materije.

Maksimalno dozvoljenim koncentracijama smatraju se:

Redni
broj

Parametar

Maksimalno doz. konc.
na ispitu u kanalizaciju

1.

Temperatura

+35°C

2.

Taložne materije

1ml/l za 30 min.

3.

pH - vrednost

6-9,5

4.

Arsen

1,0 mg/l

5.

Olovo

1,0 mg/l

6.

Kadmium

1,0 mg/l

7.

Hrom 3+

3,0 mg/l

8.

Hrom 6+

0,1 mg/l

9.

Gvožđe

20 mg/l

10.

Nikal

3,0 mg/l

11.

Bakar

1,0 mg/l

12.

Živa

0,05 mg/l

13.

Srebro

0,1 mg/l

14.

Cink

3,0 mg/l

15.

Kalaj

5,0 mg/l

16.

Hlor

2 mg/l

17.

Amonijak kao NH 4+

20,0 mg/l

18.

Cijanidi (CN-)

0 mg/l

19.

Fluoridi

10 mg/l

20.

Nitrati (NO-3)

50 mg/l

21.

Nitrati (NO-2)

30 mg/l

22.

Sulfati (SO2/3)

400 mg/l

23.

Sulfidi (S%2)

2,0 mg/l

24.

Sulfiti (S2/3)

10,0 mg/l

25.

Fenoli

20,0 mg/l

26.

Masti i ulja (rastvorljivi u petroleju)

100 mg/l

27.

Uljne emulzije

Ne sme se ispuštati

28.

Hlorid

500 mg/l

29.

Romanid (CN-)

50 mg/l

30.

Magnezijum (Mg)

200 mg/l

31.

Selen (Se)

5 mg/l

32.

Barijum (Ba)

4 mg/l

33.

Tetrohlorugljenik

0 mg/l

34.

Trihloretilen

0 mg/l

35.

Hloroform

0 mg/l

36.

Etri

10 mg/l

37.

Ketoni

10 mg/l

38.

Toluol

0,5 mg/l

39.

Ksilol

0,5 mg/l

40.

Alkohol

20 mg/l

41.

Benzol

1 mg/l

42.

Tetraetilolovo

0 mg/l

43.

Biodegrabilni deterdžent

10 mg/l

44.

Bionedegrabilni deterdžent

0 mg/l

45.

Pesticidi

0,2 mg/l

46.

Amonijak

0 mg/l

47.

Ukupna radioaktivnost

1 Bq

 

III IZGRADNJA OBJEKATA KANALISANJA U NASELJENIM MESTIMA

1. Izvori finansiranja

Član 25

Sredstva za izgradnju objekata kanalisanja u naseljenim mestima opštine Zrenjanin obezbeđuju se iz sledećih izvora:

- sredstava mesnog samodoprinosa prikupljenih na teritoriji naseljenog mesta namenjenih za izgradnju objekata kanalisanja,

- sredstava Budžeta opštine Zrenjanin predviđenih za učešće u izgradnji objekata kanalisanja u naseljenim mestima,

- namenski obezbeđenih sredstava iz republičkog budžeta i drugih sredstava obezbeđenih za ove namene od strane Republike Srbije,

- sredstava AP Vojvodine obezbeđenih od strane opštine Zrenjanin ili mesne zajednice naseljenog mesta za namenu izgradnje objekata kanalisanja,

- sredstava donacija međunarodnih organizacija ili stranih država,

- sredstava donacije fizičkih i pravnih lica kako domaćih tako i inostranih,

- sredstava obezbeđenih iz kredita, i

- drugih sredstava obezbeđenih u svrhu izgradnje objekata kanalisanja u naseljenim mestima.

Član 26

Sredstva obezbeđena za izgradnju objekata kanalisanja u naseljenim mestima strogo su namenska.

Član 27

Korišćenje sredstava iz ove odluke vrši se na osnovu godišnjih planova utroška istih.

Godišnji plan utroška sredstava iz člana 25. alineja 2. do 7. donosi Skupština opštine na predlog Odbora za kanalisanje naseljenih mesta.

Mesna zajednica naseljenog mesta utvrđuje dinamiku i način korišćenja sredstava mesnog samodoprinosa.

Član 28

Godišnji planovi iz člana 27. ove Odluke obavezno sadrže:

- visinu sredstava planiranih po svim izvorima iz člana 25,

- obim i vrednost planiranih radova,

- dinamiku izvođenja planiranih radova, i

- druge elemente bitne za realizaciju usvojenih planova.

Član 29

U zavisnosti od visine obezbeđenih sredstava godišnjim planovima Skupština opštine utvrđuje prioritete pristupanja realizaciji kanalisanja naseljenih mesta.

Član 30

Utrošak sredstava obezbeđenih u smislu ove Odluke i Planovi korišćenja istih u smislu člana 27. bliže će se regulisati ugovorom koji se zaključuje između Opštine Zrenjanin i mesne zajednice naseljenog mesta u kom se pristupa izgradnji objekata kanalisanja.

Ugovor iz stava 1. ovog člana u ime Opštine Zrenjanin zaključuje Predsednik opštine, a u ime mesne zajednice naseljenog mesta Predsednik saveta MZ.

2. Nosilac poslova investicione izgradnje

Član 31

Nosilac poslova investicione izgradnje objekata kanalisanja u naseljenim mestima opštine Zrenjanin je Komunalno preduzeće.

Poslove investicione izgradnje Komunalno preduzeće dužno je da vrši u skladu sa zakonskim propisima.

Član 32

U izvršavanju poverenih poslova iz člana 31. ove Odluke Komunalno preduzeće neposredno sarađuje sa nadležnim organima opštine Zrenjanin i organima Mesne zajednice naseljenog mesta u kom izvodi investicione poslove.

Član 33

Komunalno preduzeće dužno je da redovno izveštava Opštinu i njene organe kao i organe MZ naseljenog mesta o toku poslova investicione izgradnje, stanju izvedenih radova kao i eventualnim problemima u realizaciji poverenih poslova.

3. Nadzor nad korišćenjem sredstava za izgradnju objekata kanalisanja

Član 34

Nadzor nad korišćenjem sredstava obezbeđenih za izgradnju objekata kanalisanja u naseljenim mestima vrši ODBOR ZA KANALISANJE NASELJENIH MESTA (u daljem tekstu: ODBOR).

Član 35

Članove Odbora imenuje Skupština opštine na mandatni period od 4. godine.

Rešenjem o imenovanju članova Odbora, Skupština opštine određuje koji od njih je Predsednik Odbora.

Odbor ima 5 članova, s tim da su 3 člana predstavnici Mesne zajednice naseljenog mesta u kom se vrši izgradnja objekata kanalisanja, 1 član iz reda zaposlenih Komunalnog preduzeća i 1 član iz reda zaposlenih u Direkciji.

Članovi Odbora imenovani iz reda zaposlenih u Komunalnom preduzeću i Direkciji su stalni članovi Odbora za kanalisanje u svim naseljenim mestima

Za člana Odbora mogu biti imenovana afirmisana lica iz oblasti komunalne vodoprivrede.

Član 36

Zadatak Odbora je da:

- prati i kontroliše priliv planiranih sredstava,

- predlaže Skupštini opštine u saradnji sa MZ naseljenih mesta godišnje Planove kanalisanja naseljenih mesta,

- podnosi godišnje izveštaje Skupštini opštine,

- prati i vrši kontrolu nad izvođenjem radova,

- predlaže mere za prevazilaženje eventualnih problema i zastoja u realizaciji usvojenih planova,

- vrši i druge poslove nadzora nad realizacijom usvojenih Planova kanalisanja naseljenih mesta.

Član 37

Administrativno-tehničke poslove za potrebe Odbora obavlja Komunalno preduzeće.

IV NAČIN PLAĆANJA KORIŠĆENJA KANALIZACIJE

Član 38

Svi korisnici koji su priključeni na javnu kanalizaciju otpadnih voda plaćaju korišćenje kanalizacije prema količini i kvalitetu ispuštene vode i jediničnoj ceni usluge.

Upuštači kao i korisnici koji imaju sopstveni vodovodni uređaj, obavezni su da u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, ugrade uređaj za merenje količine ispuštene vode, a korišćenje kanalizacije plaćaju prema stvarno izmerenoj količini ispuštene vode.

Korisnici koji se snabdevaju vodom isključivo iz javnog vodovoda plaćaju korišćenje kanalizacije prema količini utrošene vode i utvrđenoj jediničnoj ceni.

Za korišćenje javne kanalizacije za odvođenje otpadnih voda, obaveza plaćanja usluga počinje od dana priključenja objekta na javnu fekalnu kanalizaciju, odnosno, po isteku roka iz člana 17. ove Odluke.

Uslove i način merenja količine ispuštene otpadne vode utvrđuje Komunalno preduzeće.

V KAZNENE ODREDBE

Član 39

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 din. do 500.000 din. kazniće se za prekršaj Komunalno preduzeće ako:

1. ne održava javnu kanalizaciju u ispravnom stanju (član 10. stav 2. alineja 1),

2. ne izdaje tehničke uslove i uputstva za izvođenje radova na objektima (član 10. stav 2. alineja 2),

3. ne obavesti korisnika o postojanju tehničkih uslova za priključenje na kanalizaciju (član 17. stav 5),

4. ne kontroliše stepen zagađenosti upuštenih otpadnih voda na priključku i ne preduzima po potrebi odgovarajuće mere u skladu sa posebnim propisima, a u vezi člana 10. stav 2. alineja 3.,

5. ne obavlja redovne preglede objekata iz člana 5. stava 1. tačke 1.- 7., tokom godine kao ni vanredne preglede tih objekata i o nađenom stanju ne vodi potrebnu dokumentaciju, a u vezi člana 10. stava 2. alineja 4.,

6. ne izvrši priključenje objekta na javnu kanalizaciju u roku od 6 dana od dana podnetog zahteva, a u vezi člana 17. stava 6.,

7. ne izvrši zatvaranje priključka kanalizacije iz člana 20. stav 2. na način i u roku predviđenom u stavu 3. istog člana.

8. ne održava objekte iz člana 5. tačke 4. do 6. u ispravnom stanju (član 11. stav 2).

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u komunalnom preduzeću novčanom kaznom u iznosu od 250 din. do 25.000 din.

Član 40

Novčanom kaznom od 5.000 dinara do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj mesna zajednica u naseljenim mestima ako ne održava objekte iz člana 5. tačka 1. do 6. u ispravnom stanju.

Novčanom kaznom u iznosu od 250 dinara do 25.000 dinara kazniće se za prekršaj iz prethodnog stava i odgovorno lice u mesnoj zajednici.

Član 41

Novčanom kaznom od 5.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj korisnik - preduzeće ili drugo pravno lice ako:

1. ne iskopa otvorene ulične kanale na osnovu datih tehničkih rešenja, a u vezi člana 15. stava 2. alineja 1.,

2. ne grade i ne održavaju kanale za odvođenje atmosferskih voda,

3. ne održavaju industrijsku i kućnu kanalizaciju u ispravnom stanju (član 15)

4. ako ne gradi septičku jamu kao vodopropusni bazen a u vezi člana 20. stav 1.

5. ako postojeći bunar pretvori u septičku jamu a u vezi člana 20. stav 2. odnosno ako u roku od 6 meseci ne izgradi septičku jamu član 20. stav 2.,

6. ne izgradi propuste od azbest - cementnih cevi tako da ove omogućavaju funkcionalnost kanala, a u vezi člana 15. stav 2. alineja 2.,

7. ne čisti redovno otvorene ulične kanale, ne kosi travu i ne preduzima odgovarajuće mere za normalno funkcionisanje kanala, u vezi člana 15. stav 2. alineja 3.,

8. ne održava u ispravnom stanju objekte iz člana 6. i 7.,

9. ne izvrši priključenje objekata na izgrađenu javnu kanalizaciju u roku predviđenom u članu 17. stav 2. Odluke,

10. ne izvrši priključenje novoizgrađenih objekata na postojeću javnu kanalizaciju u toku izgradnje objekta niti do početka korišćenja objekta a u vezi člana 17. stav 3.,

11. ne izvrši priključenje objekata na javnu kanalizaciju u toku od godinu dana od završetka izgradnje iste, a u vezi člana 17. stav 4.,

12. izvrši samovoljno priključenje na javnu kanalizaciju, a u vezi člana 18. stav 1.,

13. vrši upuštanje otpadnih voda u kanalizaciju za odvođenje atmosferskih voda, odnosno vrši upuštanje atmosferskih voda u kanalizaciju za odvođenje otpadnih voda, a u vezi člana 20. stav 1. i 2. i člana 21. stav 1. i 2,

14. u javnu ili kućnu kanalizaciju upušta i ubacuje otpatke i materijale iz člana 24. ove Odluke,

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana, kazniće se odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 250 din. do 25.000 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana, kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 2.500 din. do 250.000 din.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 250 din. do 25.000 din.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 42

O sprovođenju ove Odluke staraće se Odeljenje za poslove urbanizma, stambene i komunalne poslove i zaštitu životne sredine opštine Zrenjanin.

Član 43

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o kanalizaciji objavljena u "Međuopštinskom službenom listu Zrenjanin", broj 15/90 i "Službenom listu opštine Zrenjanin", br. 6/93, 8/93, 10/93 i 2/94.

Član 44

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Zrenjanin".