ODLUKA
O UTVRĐIVANJU KALENDARA BERZANSKIH SASTANAKA ZA 2009. GODINU

Na osnovu člana 53. stava 1. tačke 7. Ugovora o organizovanju Beogradske berze a.d. Beograd radi usklađivanja sa Zakonom o privrednim društvima (broj Berze: 04/1-1449-1/08, posl. br. overe IV opštinskog suda III-906/08), a u vezi članova 38. i 100. Pravila poslovanja Beogradske berze a.d. Beograd (broj: 04/2 br. 3154/08) Upravni odbor Beogradske berze a.d. Beograd, na XV/08 sednici dana 25.11.2008. godine donosi Odluku o utvrđivanju kalendara berzanskih sastanaka za 2009. godinu

Član 1

BERZANSKI SASTANCI u 2009. godini, organizuju se svakog radnog dana Berze, izuzev u dane državnih praznika Republike Srbije i verskih praznika koji se praznuju neradno, te:

I

Berzanski sastanci u 2009. godini ne organizuju se u dane praznovanja:

datum

dan u nedelji

praznik

1. i 2. januar

četvrtak i petak

Nova godina

7. januar

sreda

Prvi dan Božića

16. februar

ponedeljak

Sretenje - Dan državnosti Srbije
/pada u nedelju te se praznuje prvog narednog radnog dana -16.2./

17. i 20. april

petak i ponedeljak

Vaskršnji praznici
počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Vaskrsa

1. maj

petak

Praznik rada

II

POJEDINAČNI BERZANSKI SASTANCI za pojedino tržište i/ili hartije od vrednosti, u okviru berzanskog sastanka iz tačke I ovog člana, organizuju se u periodu od 9:00 do 14:00 časova.

III

KONFIRMACIJA BLOK TRANSAKCIJE od strane brokera kupca u skladu sa Pravilima Berze mora biti izvršena najkasnije do 13:00 časova na istom berzanskom sastanku na kojem je broker prodavca inicirao blok transakciju.

Član 2

Na osnovu odluke Komisije za listing i kotaciju Berze, a u okviru berzanskog sastanka iz člana 1. ove Odluke, za trgovanje hartijama od vrednosti na berzanskom tržištu organizuju se pojedinačni berzanski sastanci metodom kontinuiranog trgovanja sa rasporedom trajanja pojedinih faza utvrđenih u skladu sa Pravilima poslovanja Berze.

Na osnovu odluke Direktora Berze, a u okviru berzanskog sastanka iz člana 1. ove Odluke, za trgovanje hartijama od vrednosti na vanberzanskom tržištu organizuju se pojedinačni berzanski sastanci metodom preovlađujuće cene i metodom kontinuiranog trgovanja sa rasporedom trajanja pojedinih faza utvrđenih u skladu sa Pravilima poslovanja Berze.

Član 3

Na organizovanje pojedinačnih berzanskih sastanaka za primarno trgovanje dužničkim hartijama od vrednosti u skladu sa Pravilima i opštim kriterijumima za primenu metode za trgovanje utvrđene Pravilima Berze, shodno se primenjuju odredbe ove Odluke, sa rasporedom trajanja pojedinih faza utvrđenih u skladu sa Pravilima poslovanja Berze.

Član 4

Ovlašćuje se Direktor Berze da svojom odlukom može za pojedino tržište, listing ili hartiju od vrednosti utvrditi i drugačiji kalendar berzanskih sastanaka od kalendara berzanskih sastanaka utvrđenih ovom Odlukom, što uključuje i utvrđivanje drugačijeg perioda trajanja berzanskog sastanka i vremena za konfirmaciju blok transakcije.

O odluci Direktora iz stava 1. ovog člana obaveštava se Upravni odbor Berze na prvoj narednoj redovnoj sednici.

Član 5

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja.

Ova Odluka objavljuje se na internet stranici Berze i Biltenu Berze.