ODLUKA

O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA STRATEGIJE PROSTORNOG RAZVOJA REPUBLIKE SRBIJE NA ŽIVOTNU SREDINU

("Sl. glasnik RS", br. 110/2008)

1. Pristupa se izradi Strateške procene uticaja Strategije prostornog razvoja Republike Srbije na životnu sredinu (u daljem tekstu: Strateška procena).

2. Razlozi za izradu Strateške procene definisani su na osnovu teritorijalnog obuhvata i mogućih uticaja Strategije prostornog razvoja Republike Srbije (u daljem tekstu: Strategija) na životnu sredinu, na sledeći način:

- značaj Strategije za zaštitu životne sredine i održivi razvoj proizilazi iz potrebe da se zaštiti životna sredina, poboljša kvalitet života i obezbedi održivi razvoj u Republici Srbiji;

- potrebno je u planiranju prostornog razvoja Republike Srbije sagledati strateška pitanja zaštite životne sredine i obezbediti njihovo rešavanje na odgovarajući način;

- Strategija ima uticaja i predstavlja okvir za pripremu i realizaciju prostornih planova, razvojnih projekata, programa i donošenje investicionih odluka.

3. Strateška procena će se raditi za teritoriju Republike Srbije.

4. Izrada strateške procene biće zasnovana na studijsko-analitičkoj dokumentaciji iz oblasti prostornog planiranja, zaštite životne sredine i drugoj relevantnoj dokumentaciji i biće prikazana u Izveštaju o strateškoj proceni.

5. Nosilac izrade Strateške procene je Republička agencija za prostorno planiranje.

6. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede, saobraćaja i telekomunikacija, industrije, rudarstva, energetike, zaštite životne sredine, zaštite spomenika kulture, zaštite prirode, turizma i drugi zainteresovani organi i organizacije, dostaviće u roku od trideset dana od dana stupanja na snagu ove odluke sve raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju od značaja za izradu Strateške procene iz delokruga svog rada nosiocu izrade Strateške procene.

7. Rok za izradu strateške procene je šest meseci od dana stupanja na snagu Odluke o izradi Strategije.

8. Sredstva za izradu strateške procene obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije, preko Republičke agencije za prostorno planiranje.

9. Učešće javnosti u razmatranju Izveštaja o strateškoj proceni obezbeđuje se u okviru javnog uvida o Strategiji, u sedištima okruga. Javni uvid traje 30 dana, a u toku trajanja javnog uvida održaće se javne prezentacije u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Užicu.

10. Program za izradu Strateške procene je sastavni deo dokumentacije za izradu Strategije i Strateške procene.

11. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".