REŠENJE

O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA SLUŽBENIH VOZILA

("Sl. list grada Beograda", br. 41/2008)

 

I - OPŠTE ODREDBE

1. Ovim rešenjem uređuju se uslovi i način korišćenja službenih vozila za potrebe organa grada - gradonačelnika, Skupštine grada Beograda, Gradskog veća i Gradske uprave.

2. Organi grada dužni su da se staraju o racionalnom, namenskom i ekonomskom korišćenju službenih vozila i da ista koriste samo kada okolnosti i uslovi rada to zahtevaju.

II - USLOVI I NAČIN KORIŠĆENJA

3. Službena vozila koriste se za izvršavanje službenih zadataka i poslova.

4. Službeno vozilo na stalnom korišćenju imaju: gradonačelnik, zamenik gradonačelnika grada Beograda, predsednik i zamenik predsednika Skupštine grada Beograda.

5. Zaposleni u organima grada (Skupštini grada Beograda, Gradskom veću i Gradskoj upravi) nemaju službeno vozilo na stalnom korišćenju, već potrebe za korišćenjem službenog vozila u toku redovnog radnog vremena za izvršavanje službenih zadataka i poslova prijavljuju Odeljenju za prevozne usluge sa tačnim naznačenjem relacije prevoza i okvirnog vremena vraćanja.

Zaposleni u organima grada (Skupštini grada Beograda, Gradskom veću i Gradskoj upravi) ne mogu koristiti službeno vozilo za potrebe dolaska na posao i odlaska sa posla.

6. Potrebe za korišćenjem službenog vozila u toku redovnog radnog vremena za izvršavanje službenih zadataka i poslova zaposlenih u organima grada - pomoćnika gradonačelnika, načelnika i zamenika načelnika Gradske uprave, članova Gradskog veća, sekretara i zamenika sekretara Skupštine grada Beograda, prijavljuju se dispečeru Odeljenja za prevozne usluge u Dragoslava Jovanovića 2.

7. Potrebe za korišćenjem službenog vozila u toku redovnog radnog vremena za izvršavanje službenih zadataka i poslova zaposlenih u Gradskoj upravi - rukovodilaca organizacionih jedinica Gradske uprave (sekretarijati, posebne organizacije, stručne službe i jedinice u sastavu - uprave i direkcije), prijavljuju se Odeljenju za prevozne usluge u ulici 27. marta 43-45.

8. Potrebe za korišćenjem službenog vozila za izvršavanje službenih zadataka i poslova van teritorije Beograda moraju se najaviti najmanje 24 časa pre planiranog polaska.

9. Prevoz van teritorije Beograda odobrava načelnik Gradske uprave, a van teritorije Republike Srbije odobrava gradonačelnik.

10. Na relaciji između poslovnih objekata Gradske uprave u Beogradu organizuje se linijski prevoz kombi vozilom prema unapred utvrđenom rasporedu polazaka u toku redovnog radnog vremena.

Izuzetno, kombi vozilo može se koristiti i van utvrđene linije ako se vrši grupni prevoz za službene i protokolarne potrebe i potrebe informisanja, po odobrenju načelnika Gradske uprave, a u slučaju njegove sprečenosti, odobrenje daje direktor Službe za opšte poslove.

11. Službenim vozilima upravljaju lica koja u Gradskoj upravi obavljaju poslove vozača.

12. Službeni prevoz ne može se obaviti bez putnog naloga.

Putni nalog izdaje, potpisuje i overava načelnik Odeljenja za prevozne usluge Službe za opšte poslove. Sadržina, izdavanje i vođenje putnih naloga, kao i evidencija o izdatim putnim nalozima propisana je Pravilnikom o sadržini, izdavanju i vođenju putnih naloga i evidenciji o izdatim putnim nalozima ("Službeni glasnik RS", broj 20/96).

Na kraju radnog vremena ili najkasnije prvog radnog dana, vozač je dužan da putne naloge preda licu ovlašćenom za vođenje evidencije o izdatim putnim nalozima.

13. Vozač službenog vozila je dužan da po okončanju prevoza vozilo vrati u garažu ili da postupi po nalogu ovlašćenog lica Odeljenja za prevozne usluge, u smislu nastavka drugog službenog prevoza.

Na kraju radnog vremena i u slučaju kad službene obaveze korisnika prevoza traju do 21 h, vozač je dužan da vozilo vrati u garažu i preda ključeve vozila za to ovlašćenom licu Odeljenja za prevozne usluge.

Izuzetno od odredbe prethodnog stava, kada se službene obaveze korisnika prevoza ne završavaju do 21 h, po pismenom odobrenju direktora Službe za opšte poslove službeno vozilo se ne mora vratiti u garažu.

14. Zabranjen je ulaz svim privatnim vozilima u mehaničarsku radionicu.

III - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

15. Služba za opšte poslove dužna je da: prevozne usluge obavlja u skladu sa ovim rešenjem; stara se o tehničkoj ispravnosti i urednosti vozila; vozila opremi potrebnim rezervnim delovima, alatom i protivpožarnim aparatima; vodi uredne evidencije o utrošku goriva, pređenoj kilometraži, ostvarenim efektivnim časovima rada i vremena čekanja za svako pojedino vozilo i svakog vozača; dva puta godišnje izveštava gradonačelnika grada Beograda i načelnika Gradske uprave o stanju voznog parka, ukupnom broju pređenih kilometara, vremenu čekanja, utrošku goriva po vozilu, kao i o drugim pitanjima od značaja za obavljanje prevoznih usluga u skladu sa ovim rešenjem.

16. Posebnim aktom načelnika Gradske uprave regulisaće se uslovi i način korišćenja, kao i broj vozila namenjenih za potrebe zaposlenih na poslovima inspekcijskog nadzora i kontrole u organizacionim jedinicima Gradske uprave.

17. Stupanjem na snagu ovog rešenja, prestaje da važi Rešenje o uslovima i načinu korišćenja službenih vozila ("Službeni list grada Beograda", broj 38/04).

18. Ovo rešenje stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".