ODLUKA

O MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE VISINE ZAKUPNINE ZA ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. glasnik opštine Valjevo", br. 6/2003 i "Sl. glasnik grada Valjeva", br. 22/2008)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se merila za utvrđivanje visine zakupnine za zakup neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta i ostalog građevinskog zemljišta u državnoj svojini.

Član 2

Zakupninu plaća lice kome je neizgrađeno javno građevinsko zemljište, odnosno ostalo građevinsko zemljište dato u zakup po postupku propisanom posebnom odlukom.

Član 3

Početni iznos zakupnine za davanje u zakup javnog neizgrađenog građevinskog zemljišta na određeno vreme radi izgradnje utvrđuje se u visini od 30% od tržišne vrednosti zemljišta.

Početni iznos zakupnine za davanje u zakup ostalog građevinskog zemljišta za izgradnju stambenih, stambeno-poslovnih i poslovnih objekata utvrđuje se u visini od 90% od tržišne vrednosti zemljišta.

Zakupnina za davanje u zakup ostalog građevinskog zemljišta koje se daje u zakup neposrednom pogodbom radi izgradnje objekata utvrđenih u odluci kojom se utvrđuje postupak davanja u zakup građevinskog zemljišta, utvrđuje se u visini tržišne vrednosti zemljišta.

Tržišnu vrednost zemljišta u smislu stava 1, 2. i 3. ovog člana utvrđuje u svakom pojedinačnom slučaju Gradonačelnik, na predlog JP "Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva" (u daljem tekstu: Direkcija).

Direkcija predlog iz prethodnog stava sačinjava na osnovu procene sudskog veštaka.

Član 4

Lice kome je dato u zakup građevinsko zemljište dužno je da plati zakupninu u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora o davanju u zakup građevinskog zemljišta.

Zakup prestaje ukoliko lice kome je dato u zakup građevinsko zemljište ne plati zakupninu u roku utvrđenom u stavu 1. ovog člana.

Član 5

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku opštine Valjevo".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopuni
Odluke o merilima za utvrđivanje visine zakupnine za zakup građevinskog zemljišta

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 22/2008)

Član 2

Na postupke započete do stupanja na snagu ove Odluke primenjuju se odredbe ove Odluke.

Član 3

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".