DEKLARACIJA
KONSULTATIVNOG VEĆA EVROPSKIH SUDIJA (CCJE)

14. novembar 2008. godine

koju je, po ovlašćenju plenarne sednice na sastanku održanom u Strazburu 14. novembra 2008. godine, usvojio njegov Biro, a povodom predloga zakona koji se nalaze u proceduri pred Narodnom skupštinom Republike Srbije i koji predviđaju prestanak sudijske dužnosti sudijama izabranim po ranijim zakonima.

1. Pismom od 24. decembra 2007. godine i od 4. novembra 2008. godine, Društvo sudija Srbije obavestilo je Konsultativno veće evropskih sudija (CCJE) da se, na predlog nadležnog ministarstva, u skupštinskoj proceduri nalazi predlog Zakona o sudijama, koji predviđa:

a) prestanak sudijske dužnosti sa 31. decembrom 2009. godine sudijama koje nisu izabrane u skladu sa tim Zakonom (član 101);

b) ovlašćenje Visokog saveta sudstva da donese odluku o potrebnom broju sudija (član 100);

c) pravo na naknadu plate u trajanju od šest meseci za sudije koje ne budu ponovo izabrane, a koje može biti produženo za još šest meseci za sudije koje u tih šest meseci stiču pravo na penziju.

2. CCJE je raspravljalo o ovim pitanjima na sastancima svog Biroa, održanim u Lisabonu 23. aprila 2008. godine i Tartuu 17. juna 2008. godine, kao i na Devetoj plenarnoj sednici CCJE u Strazburu održanoj od 12. - 14. novembra 2008. godine.

Imajući u vidu navedeno, CCJE je:

a) zaključilo da je Evropska komisija za demokratiju putem prava (Venecijanska komisija) u svom Mišljenju o Ustavu Republike Srbije br. 405/2006 i u Mišljenju o nacrtima Zakona o sudijama i Zakona o uređenju sudova Republike Srbije br. 464/2007 ukazala "da uopšte nije očigledno da postoji potreba za procesom ponovnog imenovanja (reizbora) svih sudija", ni u kontekstu izvršene promene Ustava, ni u kontekstu reforme sudskog sistema (videti paragraf 9 Mišljenja ove Komisije br. 464/2007)

b) zaključilo da je načelo nepremestivosti sudije i stalnosti sudijske funkcije sve do ispunjenja zakonskih uslova za penziju ili do isteka vremenski ograničenog mandata, tamo gde on postiji "osnovno načelo nezavisnosti sudstva".

U vezi sa ovim načelom ukazujemo na:

- Mišljenje CCJE br. 1 (2001.), koje upućuje i na Osnovna načela nezavisnosti sudstva iz 1985. godine, paragraf 12;

- Preporuku br. R(94)12 Komiteta ministara Saveta Evrope, načelo I (2)(a)(II) i (3) i načelo VI (1) i (2);

- Evropsku povelju o zakonu za sudije iz 1998. godine

- sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava

I Povelja i Preporuka propisuju da prestanak sudijske dužnosti može da usledi samo kao posledica disciplinske sankcije izrečene u propisanom postupku koji će osigurati da se sudijama obezbede sve garantije pravičnog suđenja prema Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (videti Preporuku br. R(12), načelo VI (2) i (3));

c) zaključilo da, usvajanjem Ustava 30. septembra 2006. godine, proglašenog 8. novembra 2006. i usvajanjem Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava 10. novembra 2006. godine, nije došlo do prekida pravnog i političkog kontinuiteta, te da član 7 navedenog Ustavnog zakona, koji propisuje da će se prvi izbor sudija Vrhovnog kasacionog suda izvršiti najkasnije u roku od 90 dana od dana konstituisanja Visokog saveta sudstva, a izbor ostalih sudija u roku od jedne godine, treba tumačiti u skladu sa načelom nepremestivosti i stalnosti sudijske funkcije (garantovanim kako prethodnim, tako i sadašnjim Ustavom Republike Srbije);

d) izrazilo zabrinutost da predlog Zakona o sudijama koji je u postupku pred Narodnom skupštinom Republike Srbije i koji jasno utvrđuje prestanak sudijske dužnosti sudijama koje već imaju stalnost funkcije, ugrožava nezavisnost sudstva.

Polazeći od navedenog, Plenarna sednica:

a) zahteva od predstavnika Srbije pri CCJE da o ovoj deklaraciji obavesti Visoki savet pravosuđa Republike Srbije, koji treba da bude garant nezavisnosti sudstva u toj zemlji, kao i Društvo sudija Srbije;

b) zahteva od predstavnika Srbije pri CCJE da, u dogovoru sa Biroom CCJE i Sekretarijatom Saveta Evrope, preduzme sve potrebne mere da se, na zahtev nadležnih srpskih vlasti, organizuje sastanak na kojem će se ova pitanja detaljnije raspraviti.