PRAVILNIK
O KORIŠĆENJU VOZILA GRADSKE UPRAVE GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 11/2008)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom se na jedinstven način utvrđuju uslovi i način korišćenja vozila Gradske uprave grada Kraljeva.

Član 2

Organi Gradske uprave dužni su da se staraju o racionalnom, namenskom i ekonomičnom korišćenju vozila i da se ista koriste za obavljanje službenih poslova samo kada priroda i uslovi rada to zahtevaju.

II NAČIN UPOTREBE I KORIŠĆENJE VOZILA

Član 3

Vozila se koriste za izvršenje službenih zadataka i poslova, koji proističu iz delokruga rada izvršnog organa, Skupštine grada, Gradske uprave i gradskog pravobranioca kao što su:

- reprezentativne i protokolarne potrebe,

- poslovi koji se zbog svoje prirode ili hitnosti izvršenja ne mogu kvalitetno i blagovremeno izvršiti korišćenjem sredstava javnog prevoza,

- poslovi koji se moraju obaviti u naseljenom mestu do koga nije organizovan javni prevoz,

- poslovi redovne inspekcijske kontrole,

- poslovi iz oblasti informisanja i protokola,

- hitne ekspedicije materijala za sednice,

- u slučaju povreda na radu, saobraćajne nesreće, teže bolesti i u slučaju smrti,

- prevoz na radne i stručne sastanke, seminare i savetovanja,

- prevoz materijala za rad, poštanskih pošiljki i drugo,

- drugi poslovi (slični) kada priroda i uslovi rada to zahtevaju.

Član 4

Vozilo na stalnom korišćenju ima gradonačelnik Grada.

Za potrebe gradonačelnika Grada određuje se jedno vozilo.

Za potrebe zamenika gradonačelnika Grada, predsednika SG, zamenika predsednika SG, načelnika Gradske uprave i članova Gradskog veća određuje se mogućnost korišćenja pet vozila.

Za potrebe inspekcijskih organa određuje se četiri vozila.

Za potrebe Gradske uprave određuje se jedno vozilo.

Član 5

Sva vozila Gradske uprave su opremljena GPS sistemom, koji omogućava satelitsko praćenje i nadgledanje vozila. Svi primljeni podaci se snimaju i mogu biti korišćeni nakon završenih vožnji.

Nisu dozvoljeni nikakvi neovlašćeni radovi na GPS sistemu.

Član 6

Vozilo se može koristiti za obavljanje službenih poslova samo na osnovu izdatog putnog lista (naloga) koji mora biti overen i potpisan od strane načelnika Gradske uprave, odnosno lica koje on pismeno ovlasti.

Član 7

Potrebe za korišćenjem vozila prijavljuju se Odeljenju za zajedničke poslove, potrebe za vozilima za ustanove i javna preduzeća prijavljuju se načelniku Gradske uprave, po pravilu dan ranije, na osnovu kojih se sačinjava dnevni raspored prevoza vozača. Zbog nastanka hitnih nepredviđenih okolnosti, dnevni raspored se može menjati, o čemu se odmah obaveštava naručilac prevoza.

Prispeli nalozi za prevoz se izvršavaju po prioritetu korisnika.

Član 8

Vozilom upravlja profesionalni vozač, a izuzetno, ako potrebe obavljanja službenog posla to zahtevaju po nalogu i drugi radnik, sa odgovarajućom vozačkom dozvolom.

Vozač vozila ne sme vozilo uključiti u saobraćaj pre nego što od nadležnih radnika iz člana 6. ovog Pravilnika primi propisani putni nalog koji mora da sadrži naročito:

- naziv firme,

- ime i prezime korisnika vozila,

- oznaku vozila (marku vozila i registarski broj),

- čas polaska vozila i početnu kilometražu,

- relaciju na kojoj se vrši službeni prevoz,

- podatke o vozaču.

Član 9

Po povratku sa službenog puta vozač je dužan da zaključi putni nalog u koji unosi broj pređenih kilometara i isti predaje neposrednom rukovodiocu.

Šefu odseka za tehničke poslove, vozač mesečno podnosi pismeni izveštaj o pređenim kilometrima, vremenu upotrebe vozila, svrhu službenog puta, količinu utrošenog goriva i maziva.

III DUŽNOST VOZAČA

Član 10

Vozač vozila za vreme vožnje ne sme da uzima alkoholna pića i opojna sredstva, niti da upravlja vozilom ako je prethodno uzimao iste, ili ako pokazuje znake bolesti ili druge zdravstvene smetnje, koje ga čine nesposobnim da upravlja vozilom.

Član 11

Vozač je dužan da se pridržava saobraćajnih propisa i da vozilom upravlja tako da njime stalno i potpuno vlada i da je u stanju da blagovremeno preduzme svaku meru potrebnu da izbegne opasnost koju u postojećim uslovima može predvideti.

Član 12

Trajanje upravljanja motornim vozilom vozača ne može biti duže od maksimalnog broja časova predviđenih u Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima.

IV PRIPREMA VOZILA ZA VOŽNJU

Član 13

Vozač vozila obavezan je da pre početka vožnje izvrši pregled vozila, dokumenata koja prate vozilo i u slučaju utvrđivanja neispravnosti preduzme mere radi otklanjanja istih.

Član 14

Vozilo mora biti snabdeveno potrebnim alatom, nužnim rezervnim i drugim delovima i opremom za gašenje požara.

Za snabdevenost i ispravnost opreme i alata odgovoran je vozač zadužen sa vozilom.

Član 15

Pregled i kontrola na vozilu obuhvata naročito:

- pregled količine vode u sistemu za hlađenje,

- pregled količine ulja i goriva u rezervoaru,

- ispitivanje vazdušnog pritiska u gumama,

- pregled upravljačkog mehanizma i kočionog uređaja,

- pregled postojanja potrebne opreme uz vozilo,

- ispravnost aparata za gašenje požara.

Član 16

U toku zimske sezone, vozilo mora biti snabdeveno zimskom opremom i to na pogonskim točkovima.

Pod zimskom opremom, podrazumevaju se pneumatici za zimsku upotrebu ili sa letnjim profilom ako vozilo u priboru ima lance za pogonske točkove.

Član 17

Vozač vozila obavezan je da se pridržava dozvoljenog i propisanog opterećenja vozila koje je naznačeno u saobraćajnoj dozvoli. U slučaju da se vozilom prevozi veći broj putnika od dozvoljenog odgovaran je vozač vozila.

Član 18

Vozač vozila je u obavezi da auto održava u čistom i urednom stanju.

Član 19

Pored ostalih obaveza, vozač vodi evidenciju i o vremenu ponovnog vršenja tehničkog pregleda vozila i produženja registracije vozila.

Radi blagovremenog obavljanja zadataka iz stava 1. ovog člana, vozač je dužan da na najmanje 30 dana, pre naredne registracije, izvrši sve administrativne pripreme i obavi potrebne automehaničarske i autoelektričarske i druge popravke, kako bi se nesmetano obavio tehnički pregled vozila i izvršilo produženje registracije.

Član 20

Po završenom službenom poslu, vozač je dužan da vozilo parkira u garažu ili na parking Grada, a izuzetno kada se vrati sa službenog puta posle 21 časa, vozilo može parkirati i ispred svog prebivališta, ali samo ukoliko može garantovati za njegovu bezbednost.

V ODGOVORNOST ZA POVREDU RADNIH OBAVEZA

Član 21

Zaposleni koji izdaju nalog za korišćenje vozila i zaposleni koji upravljaju vozilom, kao i ostali zaposleni, koji u skladu sa odredbama ovog Pravilnika imaju određene dužnosti, za nepridržavanje odredaba ovog Pravilnika čine povredu radne obaveze.

Član 22

Ni jedan službeni prevoz se ne može obaviti bez naloga za prevoz.

Član 23

Zabranjeno je korišćenje vozila u privatne svrhe, ili za dolazak i odlazak sa posla.

Zaposleni koji se ne pridržava odredbe stava 1. ovog člana čini težu povredu radne obaveze i dužan je da nadoknadi štetu koja je nastala usled korišćenja motornih vozila suprotno stavu 1. ovog člana.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 24

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu i uslovima korišćenja motornih vozila ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 8/76), i sva pojedinačna akta na osnovu ovog Pravilnika.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva."