ODLUKA
O UTVRĐIVANJU NAZIVA ULICA, TRGOVA I DRUGIH DELOVA NASELJENIH MESTA NA TERITORIJI GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 6/2008)

I - OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se pitanja vezana za utvrđivanje naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji grada Zaječara.

Član 2

Ulice i trgovi na teritoriji grada Zaječara moraju imati nazive.

Nazivi se utvrđuju i gradskim četvrtima, zaseocima i drugim delovima naseljenih mesta na teritoriji grada Zaječara, kao što su kejovi, obale mostovi, parkovi, podzemni prolazi, škole, institucije i ustanove, zanatski i tržni centri (u daljem tekstu: drugi delovi naseljenih mesta).

Član 3

Ulicama, trgovima i drugim delovima naseljenih mesta mogu se davati imena znamenitih ličnosti, istorijskih događaja, geografska imena, simboli, datumi, brojevi i sl.

Sadržinom naziva ne sme se vređati opšti i državni interes, nacionalna i verska osećanja, javni moral i sl.

Član 4

Rešenje o utvrđivanju naziva ulica, trgova i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji grada Zaječara donosi Skupština grada na predlog Komisije za predlaganje naziva ulica, trgova, škola, institucija i ustanova i drugih delova naseljenih mesta (u daljem tekstu: Komisija), uz prethodnu saglasnost ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave.

Komisiju iz prethodnog stava obrazuje Skupština grada kao stalno radno telo.

Član 5

Rešenje o utvrđivanju naziva ulica, trgova i drugih delova naseljenih mesta, donosi se na osnovu važećeg urbanističkog plana.

Nadležno Odeljenje Gradske uprave Zaječar, dužno je da najkasnije u roku od 15 dana po usvajanju ili izmeni urbanističkog plana, obavesti o tome Komisiju.

Član 6

Rešenje o utvrđivanju naziva ulica, trgova i drugih delova naseljenih mesta, za teritoriju grada Zaječara koja nema važeći urbanistički plan, donosi se na osnovu snimljenog faktičkog stanja i grafičkog priloga.

U slučaju iz prethodnog stava ovog člana, Služba za katastar nepokretnosti snimljeno postojeće faktičko stanje i podatke dostavlja Odeljenju za urbanizam, građevinske i komunalno stambene poslove Gradske uprave, koje će o tome obavestiti Komisiju.

Član 7

Odredbe ove Odluke primenjuju se i u slučajevima promene naziva ulica, trgova i drugih delova naseljenih mesta.

Član 8

Inicijativu za utvrđivanje ili promenu naziva ulica, trgova i ostalih delova naseljenih mesta može podneti svako zainteresovano pravno ili fizičko lice.

Inicijativa sa obrazloženjem podnosi se u pisanom obliku.

Član 9

Komisija je dužna da po prijemu obaveštenja iz čl. 5. ili 6. ove Odluke utvrdi predlog za naziv ili promenu naziva ulica, trgova i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji grada Zaječara.

Stručne poslove vezane za davanje naziva ulica, trgova i drugih delova naseljenih mesta za potrebe Komisije obavlja Odeljenje za urbanizam, građevinske i komunalno stambene poslove Gradske uprave Zaječar.

Stručne poslove vezane za davanje naziva škola, institucija i ustanova obavlja Odeljenje za privredu i društvene delatnosti Gradske uprave Zaječar.

Nadležno Odeljenje dostavlja predlog Komisije Ministarstvu nadležnom za poslove lokalne samouprave radi davanja saglasnosti.

Ako se nadležno Ministarstvo ne izjasni u roku od 60 dana od dana prijema predloga iz stava 1. ovog člana, smatraće se da je data saglasnost.

Član 10

Skupština grada Zaječara donosi Rešenje o utvrđivanju naziva ulica, trgova i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji grada Zaječara nakon sprovedenog prethodnog postupka.

Član 11

Odeljenje za urbanizam, građevinske i komunalno stambene poslove Gradske uprave, dužno je da u roku od 30 dana od dana utvrđivanja, odnosno promene naziva ulica, trgova i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji grada Zaječara o tome obavesti Službu za katastar nepokretnosti koja vrši označavanje naziva ulica i trgova, utvrđivanje kućnih brojeva i vodi evidenciju u posebnim Registrima.

Član 12

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o određivanju naziva i o obeležavanju ulica, trgova i zgrada ("Sl. list opština", br. 16/79, 24/93, 32/93, 1/94, 11/94 i 10/00).

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".