ODLUKA
O PRIJEMU STRANAKA U USTAVNOM SUDU

("Sl. glasnik RS", br. 112/2008)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se prijem stranaka u Ustavnom sudu radi predaje podnesaka kojima se pokreće, odnosno inicira pokretanje postupka pred Ustavnim sudom, pribavljanja obaveštenja o toku postupka po podnetim predlozima i inicijativama, uvida u spise predmeta i prepisa spisa, ulaganja pritužbi na rad Suda i pribavljanja drugih informacija u vezi sa ostvarivanjem zaštite ustavnosti i zakonitosti i zaštite ustavnih prava i sloboda u postupku pred Ustavnim sudom.

Član 2

Strankom u smislu ove odluke smatra se učesnik u postupku pred Ustavnim sudom iz člana 29. Zakona o Ustavnom sudu ("Službeni glasnik RS", broj 109/07).

Član 3

Predaja podnesaka iz člana 39. Poslovnika o radu Ustavnog suda vrši se u pisarnici Ustavnog suda, svakog radnog dana, u vremenu od 9 do 14 časova.

Pribavljanje obaveštenja o toku postupka po podnetim predlozima i inicijativama vrši se u pisarnici Suda, svakog radnog dana, u vremenu od 9 do 14 časova.

Uvid u spise predmeta i prepis spisa vrši se na pismeni zahtev stranke, u pisarnici Suda, u prisustvu šefa pisarnice i u vreme koje odredi sekretar Ustavnog suda. Uvid nije moguće ostvariti u nacrte i predloge referata, odluka, rešenja i zaključaka Ustavnog suda.

Sekretar Ustavnog suda će, na zahtev stranke, odobriti prepis spisa, ako je to stranci od interesa za vođenje postupka pred Ustavnim sudom.

Prepis spisa iz stava 4. ovog člana obezbeđuje pisarnica Suda.

Član 4

Na traženje stranke za neposredni prijem u Ustavnom sudu, sekretar Ustavnog suda razmatra razloge zahteva i procenjuje najcelishodniji način postupanja po zahtevu stranke.

Stranku može primiti sekretar Ustavnog suda, a po njegovom ovlašćenju, odnosno nalogu i državni službenik u Stručnoj službi Ustavnog suda.

Stranci se prilikom prijema u Ustavnom sudu mogu dati samo obaveštenja, podaci i objašnjenja koji su od značaja za ostvarivanje i zaštitu prava stranke pred Ustavnim sudom.

Član 5

Stranci se ne mogu davati obaveštenja o sadržini nacrta i predloga referata, niti o sadržini odluka, rešenja i zaključaka Ustavnog suda pre njihovog dostavljanja učesnicima u postupku, odnosno pre objavljivanja u službenom glasilu.

Član 6

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".