ODLUKA

O GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU

("Sl. list grada Kragujevca", br. 3/2003, 4/2003, 1/2005 i 35/2008)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se način određivanja, uređivanja, korišćenja, finansiranja uređivanja javnog građevinskog zemljišta, kao i kriterijumi i merila za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Član 2

Pod građevinskim zemljištem, podrazumeva se zemljište koje služi redovnoj upotrebi tih objekata, kao i zemljište koje je u skladu sa zakonom, odgovarajućim planom predviđeno za izgradnju i redovno korišćenje objekata.

Član 3

Građevinsko zemljište može biti:

- javno građevinsko zemljište;

- ostalo građevinsko zemljište.

Javno građevinsko zemljište je građevinsko zemljište na kojem se do dana stupanja na snagu zakona, izgrađeni javni objekti od opšteg interesa i javne površine, kao i zemljište koje je planom donetim u skladu sa zakonom, namenjeno za izgradnju javnih objekata od opšteg interesa i za javne površine, a koje je u državnoj svojini.

Ostalo građevinsko zemljište je izgrađeno zemljište, kao i zemljište namenjeno za izgradnju objekata u skladu sa zakonom, a koje nije određeno kao javno građevinsko zemljište.

II ODREĐIVANJE, UREĐIVANJE, KORIŠĆENJE I FINANSIRANJE UREĐIVANJA JAVNOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

2.1. Određivanje javnog građevinskog zemljišta

Član 4

Skupština grada Kragujevca donosi Odluku o određivanju javnog građevinskog zemljišta, u skladu sa zakonom i urbanističkim planom. Odluka iz stava 1. ovog člana sadrži:

- opis granica zemljišta koje se određuje za javno građevinsko zemljište,

- naziv katastarske opštine,

- spisak brojeva katastarskih parcela.

Odluku iz stava 1. ovog člana Skupština grada Kragujevca će doneti pod uslovima i u roku Utvrđenom Zakonom.

2.2. Uređivanje javnog građevinskog zemljišta

Član 5

Javno građevinsko zemljište, u skladu sa Zakonom može biti uređeno i neuređeno, izgrađeno i neizgrađeno.

Član 6

Javno građevinsko zemljište, na teritoriji grada Kragujevca, uređuje svojom odlukom Skupština grada Kragujevca.

Uređivanje javnog građevinskog zemljišta vrši se u skladu sa dugoročnim, srednjoročnim i godišnjim programom uređivanja.

Programe iz stava 2. ovog člana donosi Upravni odbor Preduzeća uz saglasnost Skupštine grada Kragujevca.

Sadržinu i način donošenja programa iz stava 2. ovog člana, propisuje ministar nadležan za poslove urbanizma i građevinarstva.

Član 7

Uređivanje javnog građevinskog zemljišta obuhvata:

- pripremanje zemljišta,

- opremanje zemljišta.

Član 8

Pripremanje zemljišta obuhvata radove i poslove koji prethode izgradnji i to:

- izradu prostornih i urbanističkih planova za građevinsko zemljište koje se uređuje,

- izradu programa za uređivanje,

- pribavljanje zemljišta (rešavanje imovinsko - pravnih odnosa, raseljavanje i sl.), stanova i poslovnih prostorija,

- istražne radove, izradu geodetskih i drugih podloga, i sl.

- sanacione radove i raščišćavanje zemljišta od postojećih objekata i uređaja koje treba ukloniti, kao i pripremne radove koji se preduzimaju radi zaštite životne sredine i kulturnih dobara,

- druge radove koji prethode izgradnji.

U postupku pribavljanja zemljišta, stanova i poslovnih prostorija tržišnu vrednost nepokretnosti utvrđuje komisija koju obrazuje Gradsko veće (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Član 9

Opremanje zemljišta obuhvata izgradnju primarnih i sekundarnih komunalnih objekata i instalacija do granica građevinskih parcela, odnosno do priključka građevinske parcele na instalacije i uređaje na javnim površinama. Ukoliko građevinsku parcelu čini kompleks zemljišta na kome se gradi više objekata za koje se gradi zajednička (interna) infrastruktura, uređivanje zemljišta obuhvata zemljište do granice kompleksa.

Član 10

JP "Preduzeće za izgradnju grada Kragujevca" (u daljem tekstu: Preduzeće) obavlja poslove koji se odnose na: obezbeđivanju uslova za uređivanje, korišćenje, unapređivanje i zaštitu građevinskog zemljišta na teritoriji grada Kragujevca.

2.3. Korišćenje javnog građevinskog zemljišta

Član 11

Građevinsko zemljište se koristi prema njegovoj nameni i na način kojim se obezbeđuje njegovo racionalno korišćenje, u skladu sa zakonom.

Član 12

Javno građevinsko zemljište koristi se kao izgrađeno ili neizgrađeno. Izgrađeno građevinsko zemljište je zemljište na kojem su izgrađeni objekti u skladu sa zakonom, namenjeni za trajnu upotrebu.

Neizgrađeno građevinsko zemljište je zemljište:

- na kojem nisu izgrađeni objekti,

- na kojem su izgrađeni objekti suprotno zakonu,

- na kojem su izgrađeni privremeni objekti.

Skupština grada Kragujevca utvrđuje kriterijume, merila, visinu, način i rokove plaćanja naknade za korišćenje izgrađenog javnog građevinskog zemljišta i ostalog građevinskog zemljišta u državnoj svojini Odlukom o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta.

2.4. Finansiranje uređivanja javnog građevinskog zemljišta

Član 13

Finansiranje uređivanja javnog građevinskog zemljišta obezbeđuje se iz sredstava ostvarenih od:

1. zakupnine za građevinsko zemljište;

2. naknade za uređivanje građevinskog zemljišta;

3. naknade za korišćenje građevinskog zemljišta;

4. drugih izvora u skladu sa zakonom.

Sredstva od naknade za uređivanje i korišćenje građevinskog zemljišta koriste se za uređivanje građevinskog zemljišta i za izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture.

III MERILA I KRITERIJUMI ZA UREĐIVANJE NAKNADE ZA UREĐIVANJE JAVNOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 14

Visina naknade za uređivanje javnog građevinskog zemljišta, utvrđuje se na osnovu kriterijuma i merila bliže propisanih Odlukom o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Odluku iz stava 1. ovog člana donosi Skupština grada Kragujevca.

Član 15

Kriterijumi za utvrđivanje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, koji se bliže uređuju Odlukom iz člana 14. ove Odluke su:

- utvrđivanje stvarnih troškova uređivanja građevinskog zemljišta,

- položaj građevinskog zemljišta za koje se utvrđuje naknada,

- drugi kriterijumi od značaja za utvrđivanje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Član 16

Stvarni troškovi uređivanja građevinskog zemljišta utvrđuju se i obračunavaju na osnovu sledećih merila:

- troškova pripremanja i opremanja zemljišta,

- troškova ranije izvedenih radova na uređivanju građevinskog zemljišta,

- ukupne vrednosti posebnih pogodnosti koje određeno zemljište pruža investitoru (položajna renta).

Član 17

Prema položaju koji zauzima, na teritoriji grada Kragujevca, građevinsko zemljište može se razvrstati po građevinskim zonama ili blokovima, koje će biti posebno precizirane odlukom iz člana 14. stav 1. ove odluke.

Član 18

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta obračunava se po m2 neto projektovane ili izgrađene površine, što se bliže definiše odlukom iz člana 14. ove odluke.

Član 19

Naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta plaća investitor i ona je prihod budžeta grada Kragujevca.

Član 20

Investitor i Preduzeće zaključuju ugovor kojim se uređuju međusobni odnosi ugovornih strana u pogledu uređivanja građevinskog zemljišta, visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta dinamike plaćanja naknade, kao i obima, strukture i rokova za izvođenje radova na uređivanju zemljišta.

Član 21

Kod izvođenja radova na rekonstrukciji objekta, investitor plaća naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta, samo ukoliko se rekonstrukcijom povećava kvadratura objekta.

Član 22

Kod promene namene izgrađenih objekata investitor plaća naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta u visini razlike između utvrđenih iznosa naknade za odgovarajuće namene.

Član 23

Investitor koji ruši postojeći građevinski objekat u cilju izgradnje novog, plaća naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta obračunatu samo za razliku u površini, između novog i postojećeg objekta, pod uslovom da je objekat koji se ruši izgrađen u skladu sa zakonom.

Član 24

Komunalni objekti izgrađeni sredstvima od naknade za uređivanje i korišćenje građevinskog zemljišta, predaju se bez naknade, komunalnom preduzeću za čiju osnovnu delatnost služi korišćenje tog objekta.

Komunalno preduzeće je dužno da primi objekat iz stava 1. ovog člana i da ga od dana prijema vodi kao svoje osnovno sredstvo.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 25

Skupština grada Kragujevca će u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke, doneti: Odluku o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta i Odluku o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta.

Član 26

Do donošenja odluka iz člana 25. ove odluke, primenjivaće se odredbe Odluke o naknadi za uređivanje i davanje na korišćenje građevinskog zemljišta u 2003. godini ("Službeni list grada Kragujevca", broj 9/02) i Odluke o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta ("Službeni list grada Kragujevca", broj 12/97) koje nisu u suprotnosti sa zakonom i ovom odlukom.

Član 27

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o građevinskom zemljištu ("Sl. list grada Kragujevca", br. 6/96, 8/97, 13/97 i 6/99).

Član 28

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama
Odluke o građevinskom zemljištu

("Sl. list grada Kragujevca", br. 35/2008)

Član 5

Ovlašćuje se Odbor za normativna akta da utvrdi i objavi prečišćeni tekst Odluke o građevinskom zemljištu.

Član 6

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".