STATUT

SKUPŠTINE ZAJEDNICA OPŠTINA AUTONOMNE POKRAJINE KOSOVO I METOHIJA

("Sl. glasnik RS", br. 114/2008)

Član 1

Ovim statutom građani Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija preko svojih slobodno izabranih predstavnika - odbornika u skupštinama lokalnih samouprava, a od strane skupština opština delegiranih u Skupštinu Zajednice opština Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija (u daljem tekstu: Skupština Zajednice) uređuju prava i dužnosti Skupštine Zajednice, način, uslove i oblik ostvarivanja tih prava i obaveza, broj odbornika - delegata u Skupštini Zajednice, organizaciju i rad sekretarijata i odbora koje osniva, način donošenja deklaracija, rezolucija i drugih predloga i stavova, način predlaganja zakona Narodnoj skupštini Republike Srbije, i druga pitanja od značaja za građane AP KiM i Skupštinu Zajednice.

Položaj Skupštine Zajednice

Član 2

Skupština Zajednice ima status pravnog lica.

Skupština Zajednice je najviše predstavničko telo Zajednice opština Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija i Ustavom Republike Srbije zagarantovanog suvereniteta građana Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija kao neotuđivog dela teritorije Republike Srbije.

Teritorija stvarne nadležnosti

Član 3

Stvarna nadležnost Skupština Zajednice prostire se na teritorijama opština u AP Kosova i Metohije, koju čini teritorija grada Prištine i teritorije opština Vitina, Vučitrn, Glogovac, Gnjilane, Gora, Dečani, Đakovica, Zubin Potok, Zvečan, Istok, Kačanik, Klina, Kosovska Kamenica, Kosovska Mitrovica, Kosovo Polje, Leposavić, Lipljan, Novo Brdo, Obilić, Orahovac, Peć, Podujevo, Prizren, Srbica, Suva Reka, Uroševac, Štimlje i Štrpce, čiji građani, posredno, preko svojih demokratski izabranih predstavnika, suvereno vrše funkcije, prava i obaveze poverene Skupštini Zajednice.

Sastav Skupštine Zajednice

Član 4

Skupštinu Zajednice čine odbornici - delegati delegirani od strane svih (26) 29 opština u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija koji se na sednici Skupštine opštine biraju iz reda odbornika izabranih na redovnim ili vanrednim ili opštim lokalnim izborima u Republici Srbiji.

Skupštinu Zajednice čine 45 (t.j. 48 + 2) odbornika-delegata.

Član 5

Za odbornika - delegata u Skupštini Zajednice može biti izbrano samo lice koje je izbrano za odbornika u skupštini opštine, a koje odredi skupština opštine kvalifikovanom većinom na sednici skupštine opštine.

Odluka skupštine opštine je osnov verifikacionoj komisiji za potvrđivanje mandata odbornika - delegata u Skupštini Zajednice.

Zakletva

Član 6

Delegirani odbornici - poslanici polažu zakletvu koja glasi: "Zaklinjem se da ću dužnost odbornika - delegata Skupštine Zajednice opština Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija vršiti savesno i odgovorno i zastupati prava i interese svih građana AP Kosova i Metohije u skladu sa Ustavom Republike Srbije, Zakonom o lokalnoj samoupravi, statutom i poslovnikom Skupštine Zajednice."

Član 7

Odbornici - delegati u Skupštinu Zajednice biraju se na sledeći način:

- četiri odbornika - delegata iz Skupštine grada Prištine;

- po tri odbornika - delegata iz skupština opštine Gnjilane, Kosovska Kamenica, Leposavić, Kosovska Mitrovica;

- po dva odbornika - delegata iz skupština opštine Zvečan, Zubin Potok, Kosovo Polje, Lipljan, Štrpce i Peć;

- po jedan odbornik - delegat iz skupština opštine Podujevo, Novo Brdo, Obilić, Uroševac, Vitina, Gora, Orahovac, Suva Reka, Dečani, Đakovica, Istok, Klina, Prizren, Srbica i Vučitrn (Kačanik, Štimlje i Glogovac nije određeno do sada);

- po jednog odbornika - delegata iz svojih redova, imenuju zvanična udruženja Roma i Bošnjaka koja priznaju teritorijalni suverenitet i integritet Republike Srbije na celoj njenoj Ustavom utvrđenoj teritoriji, s tim da se ovaj broj može povećati odlukom Skupštine Zajednice ukoliko se za to ukaže potreba i opravdanost.

Član 8

Mandat odbornika - delegata traje četiri godine, a teče danom potvrđivanja mandata u Skupštini Zajednice.

Mandat odbornika - delegata u Skupštini Zajednice se gubi prestankom odborničkog mandata u skupštini opštine ili zbog donošenja odluke skupštine opštine o prestanku mandata odbornika - delegata, zbog izbora novog odbornika - delegata, ili iz drugih razloga, a prestaje danom konstatacije prestanka mandata na sednici Skupštine Zajednice.

Skupština opštine je dužna da donese odluku o imenovanju novog odbornika - delegata u slučajevima iz prethodnog stava u roku od 15 dana od dana prestanka mandata.

Član 9

Broj odbornika - delegata u Skupštini Zajednice iz člana 4. Statuta može se promeniti odlukom Skupštine zajednice koju donosi kvalifikovana većina ukupnog broja odbornika - delegata.

Član 10

Skupština Zajednice ima predsednika i jednog ili više potpredsednika, koje bira iz redova odbornika - delegata.

Mandat predsednika i potpredsednika traje četiri godine.

Predsednik Skupštine Zajednice predstavlja Skupštinu Zajednice u zemlji i inostranstvu, predsedava i rukovodi sednicama Skupštine Zajednice, potpisuje akte koje je donela Skupština i vrši druge poslove predviđene Statutom i Poslovnikom o radu Skupštine Zajednice.

Potpredsednici pomažu predsedniku Skupštine Zajednice u vršenju njegove funkcije, zamenjuju ga u slučaju njegove odsutnosti ili sprečenosti.

Konstituisanje Skupštine Zajednice

Član 11

Skupština Zajednice se smatra konstituisanom izborom predsednika i jednog ili više potpredsednika i sekretara Skupštine Zajednice.

Način konstituisanja Skupštine Zajednice, izbor predsednika, potpredsednika i sekretara Skupštine Zajednice, način pripreme i vođenje sednica Skupštine Zajednice uređuje se Poslovnikom Skupštine Zajednice.

Sekretar Skupštine Zajednice se imenuje na period od četiri godine.

Zasedanje

Član 12

Skupština Zajednice se sastaje po potrebi, a najmanje četiri puta godišnje.

Imunitet odbornika - delegata

Član 13

Odbornik - delegat ne može biti pozvan na krivičnu odgovornost, pritvoren ili kažnjen zbog iznetog mišljenja, inicijative, ili davanja glasa na sednici Skupštine Zajednice i njenih radnih tela.

Odlukom Skupštine Zajednice u skladu sa Ustavom Republike Srbije i zakonom, određuje se koje funkcije i dužnosti predstavljaju sukob interesa.

Prava i dužnosti odbornika - delegata

Član 14

Pravo je i dužnost odbornika - delegata da učestvuje u radu Skupštine Zajednice i njenih radnih tela, da predlaže Skupštini Zajednice raspravu o svim pitanjima iz nadležnosti Skupštine, podnosi predloge zakona od značaja za život građana u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija, predloge deklaracija, rezolucija, odluka, drugih akata iz njene nadležnosti, zauzima stavove, postavlja pitanja o radu Skupštine Zajednice i učestvuje u drugim aktivnostima.

Pravo je i dužnost odbornika - delegata da izveštavaju matičnu skupštinu opštine o aktivnostima Skupštine Zajednice i njenom radu.

Prava i dužnosti odbornika - delegata bliže se uređuju Poslovnikom Skupštine Zajednice.

Nadležnost Skupštine Zajednice

Član 15

Skupština Zajednice u skladu sa Zakonom i izraženim potrebama skupština opština - osnivača:

- donosi Statut Skupštine Zajednice i Poslovnik o radu Skupštine Zajednice;

- donosi finansijski plan i usvaja završni račun Skupštine Zajednice;

- donosi programe prostornog planiranja i razvoja:

a) u oblastima poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva, lova, ribolova, turizma, ugostiteljstva, banja i lečilišta, zaštite životne sredine, industrije, zanatstva, drumskog i železničkog saobraćaja, uređivanja puteva, priređivanja poljoprivrednih, verskih i drugih manifestacija,

b) u oblasti prosvete, sporta, kulture, zdravstvene i socijalne zaštite i javnog informisanja na nivou AP KiM;

- stara se o ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava u skladu sa zakonom;

- zauzima stavove koji se odnose na rad državnih organa Republike Srbije koji poslove i radne zadatke obavljaju na nivou AP KiM, i razmatra njihove redovne i povremene izveštaje koje su joj dužni dostavljati;

- zauzima stavove i daje predloge i inicijative za razrešenje određenih problema i pospešenje rada i odlučivanja skupština lokalnih samouprava;

- vrši one poslove koje joj iniciraju ili povere skupštine lokalnih samouprava svojim odlukama;

- bira i razrešava predsednika, potpredsednika Skupštine Zajednice;

- imenuje sekretara Skupštine Zajednice;

- osniva skupštinska radna tela, čiji broj, sastav, postupak izbora i delokrug rada uređuje Poslovnikom o radu Skupštine Zajednice;

- odlukom osniva sekretarijat Skupštine Zajednice i određuje mu delokrug rada;

- obavlja sve poslove koje joj povere državni organi Republike Srbije.

Pečat i štambilj

Član 16

Skupština Zajednice ima svoj pečat, okruglog oblika, prečnika 32 mm sa natpisima ispisanim ćiriličkim pismom u koncentričnim krugovima:

- u prvom krugu stoji tekst: Republika Srbija;

- u drugom krugu stoji tekst: Skupština Zajednice opština Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija;

- u sredini pečata je grb Republike Srbije.

Štambilj Skupštine Zajednice je četvrtastog oblika sa istovetnim tekstom i grbom Republike Srbije na vrhu, zatim stoji reč Br. ______ i ispod mesto za datum.

Javnost rada

Član 17

Rad Skupštine Zajednice je javan i podleže kontroli javnosti u skladu sa pozitivnopravnim zakonodavstvom Republike Srbije.

Jezik i pismo

Član 18

U radu Skupštine Zajednice u službenoj upotrebi je srpski jezik i ćiriličko pismo, a upotreba jezika i pisama nacionalnih manjina obavezna je u skladu sa zakonskom regulativom Republike Srbije.

Prava stranaca

Član 19

Prava stranaca koji se nalaze na teritorijama opština Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija zajemčena su u skladu sa Ustavom Republike Srbije, Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i drugim rezolucijama SB UN na čiju primenu je saglasna Narodna skupština Republike Srbije.

Stupanje na snagu

Član 20

Ovaj statut stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".