UREDBA
O UTVRĐIVANJU PROSTORNOG PLANA PODRUČJA PARKA PRIRODE I TURISTIČKE REGIJE STARA PLANINA

("Sl. glasnik RS", br. 115/2008)

Član 1

Utvrđuje se Prostorni plan područja Parka prirode i turističke regije Stara planina (u daljem tekstu: Prostorni plan), koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2

Prostornim planom utvrđuju se osnove organizacije, korišćenja, uređenja i zaštite područja Parka prirode i turističke regije Stara planina na delovima teritorije grada Zaječara i opština Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad.

Član 3

Prostorni plan, sastoji se iz tekstualnog dela i grafičkih prikaza.

Tekstualni deo Prostornog plana objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Grafički prikazi (referalne karte), posebne namene prostora, mreže naselja i infrastrukturnih sistema i turizma, zaštite životne sredine, prirodnih i kulturnih dobara, izrađeni su u razmeri 1:50.000.

Grafičke prikaze iz stava 3. ovog člana, izrađene u 14 primeraka, overava svojim potpisom ministar nadležan za poslove prostornog planiranja.

Član 4

Prostorni plan se sprovodi izradom i donošenjem sektorskih/granskih planova i programa, urbanističkih planova, kao i programa uređenja građevinskog zemljišta.

Urbanistički planovi, kao i programi uređenja građevinskog zemljišta za turističke centre i turističke punktove van naseljenih mesta donosiće se na osnovu studije opravdanosti.

Član 5

Ugovor o implementaciji Prostornog plana zaključiće Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo kulture, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo, Zavod za zaštitu prirode Srbije, Javno preduzeće za gazdovanje šumama "Srbijašume", Javno preduzeće "Skijališta Srbije", Društvo sa ograničenom odgovornošću za koordinaciju i operativno vođenje projekata razvoja planinskog turizma na području Stare planine, Javno preduzeće za razvoj, izgradnju i uređenje turističkog centra "Babin zub" na Staroj planini i Republička agencija za prostorno planiranje, sa gradom Zaječarom i opštinama Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad.

Član 6

Grafički prikazi iz člana 3. stav 3. ove uredbe, čuvaju se trajno u Vladi (jedan komplet), Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja (tri kompleta), Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja (jedan komplet), Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (jedan komplet), Javnom preduzeću za gazdovanje šumama "Srbijašume" (jedan komplet), Društvu sa ograničenom odgovornošću za koordinaciju i operativno vođenje projekata razvoja planinskog turizma na području Stare planine (jedan komplet), gradu Zaječaru (jedan komplet), opštini Knjaževac (jedan komplet), opštini Pirot (jedan komplet), opštini Dimitrovgrad (jedan komplet) i Republičkoj agenciji za prostorno planiranje (tri kompleta).

Analitičko-dokumentaciona osnova na kojoj se zasniva Prostorni plan čuva se u Republičkoj agenciji za prostorno planiranje.

Član 7

Pravo na neposredan uvid u grafičke prikaze iz člana 3. stav 3. ove uredbe imaju pravna i fizička lica, pod uslovima i na način koje bliže propisuje ministar nadležan za poslove prostornog planiranja.

Član 8

Urbanistički planovi i projekti uskladiće se sa odredbama ove uredbe na način utvrđen Prostornim planom.

Planovi i programi razvoja koji se donose po posebnim propisima, propisi i drugi opšti akti uskladiće se sa odredbama ove uredbe u roku od četiri godine od dana njenog stupanja na snagu.

Urbanistički planovi i projekti, planovi i programi razvoja doneti do dana stupanja na snagu ove uredbe, primenjuju se u delovima koji nisu u suprotnosti sa ovom uredbom.

Član 9

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Tekstualni deo Prostornog plana područja Parka prirode i turističke regije Stara planina objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 115/2008, str. 4-102.