ODLUKA
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA MONETARNE POLITIKE NARODNE BANKE SRBIJE U 2009. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 116/2008)

 

1. Utvrđuje se Program monetarne politike Narodne banke Srbije u 2009. godini, koji je sastavni deo ove odluke.

2. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS" i primenjuje se od 1. januara 2009. godine.

 

PROGRAM
MONETARNE POLITIKE NARODNE BANKE SRBIJE U 2009. GODINI

1. Osnovni cilj monetarne politike Narodne banke Srbije u 2009. godini je postizanje cilja koji je utvrđen za inflaciju, kojim će Narodna banka Srbije doprineti održavanju stabilnosti finansijskog sistema i ostvarivanju održivog ekonomskog rasta.

2. Monetarna politika Narodne banke Srbije u 2009. godini zasnivaće se na Memorandumu Narodne banke Srbije o monetarnoj strategiji, koji je Monetarni odbor Narodne banke Srbije usvojio 22. decembra 2008. godine, i Memorandumu Narodne banke Srbije o utvrđivanju ciljane stope inflacije za period od 2009. do 2011. godine, koji je taj odbor usvojio 22. decembra 2008. godine - kojima je predviđeno da se inflacija održava u okvirima utvrđenog ciljanog raspona ukupne inflacije uz korišćenje referentne kamatne stope kao osnovnog instrumenta monetarne politike.

3. Cilj monetarne politike Narodne banke Srbije izražen je numerički kao godišnja procentualna promena indeksa potrošačkih cena. Cilj monetarne politike u 2009. godini je da se nivo inflacije s početka godine (koji će se kretati u rasponu 8-12%, s centralnom vrednošću od 10%) do kraja godine svede u okvire raspona 6-10%, s centralnom vrednošću od 8%.

4. Narodna banka Srbije nastojaće da ostvari cilj utvrđen za inflaciju pomoću osnovnog instrumenta monetarne politike – kamatne stope, koja se primenjuje u sprovođenju dvonedeljnih repo operacija. Visina te stope će se menjati zavisno od ekonomskih kretanja i projekcija inflacije, pri čemu će ostali instrumenti monetarnog regulisanja, uključujući stopu obavezne rezerve i intervencije na deviznom tržištu, biti pomoćni instrumenti.

5. Narodna banka Srbije nastaviće da sprovodi režim rukovođeno plivajućeg deviznog kursa. Intervencije na deviznom tržištu biće ograničene na slučajeve znatnih dnevnih oscilacija kursa dinara, ugroženosti finansijske i cenovne stabilnosti i zaštitu adekvatnog nivoa deviznih rezervi.

6. Narodna banka Srbije nastaviće proces izgradnje jedinstvenog, fleksibilnog i efikasnog deviznog tržišta - prenosom menjačkih poslova na banke. Do okončanja tog procesa, Narodna banka Srbije će devize otkupljene po menjačkim poslovima prodavati na međubankarskom deviznom tržištu i time doprinositi daljoj integraciji deviznog tržišta.

7. Narodna banka Srbije će u 2009. godini nastaviti da razvija i jača tržišne instrumente monetarnog regulisanja i da, u saradnji s bankama, stvara uslove za dalje unapređenje međubankarskog tržišta novca.

8. Radi ublažavanja efekata svetske finansijske i ekonomske krize i očuvanja stabilnosti finansijskog sistema, Narodna banka Srbije će u 2009. godini preduzimati neophodne mere iz svoje nadležnosti. Stabilnost finansijskog sistema jeste preduslov efikasnog delovanja transmisionog mehanizma monetarne politike.

9. Narodna banka Srbije nastaviće proces jačanja transparentnosti monetarne politike i efikasne komunikacije s javnošću. Monetarni odbor Narodne banke Srbije redovno će obaveštavati javnost o ostvarenju cilja utvrđenog za inflaciju i merama koje preduzima radi njegovog ostvarivanja u budućnosti.

10. U slučaju da odstupanje inflacije od utvrđenog cilja traje više od šest uzastopnih meseci - Narodna banka Srbije će Vladu Republike Srbije pismeno obavestiti o razlozima tog odstupanja, o merama koje se moraju preduzeti i vremenu potrebnom da se inflacija vrati u ciljani raspon.