ZAKON

O JAVNIM NABAVKAMA

("Sl. glasnik RS", br. 39/2002, 43/2003 - dr. zakon, 55/2004, 101/2005 - dr. zakon i 116/2008 - dr. zakon)

Čl. 1-122*

(Prestalo da važi)

VI JAVNE NABAVKE MALE VREDNOSTI

Pojam javne nabavke male vrednosti i način dodele javne nabavke male vrednosti

Član 123

Javna nabavka male vrednosti, u smislu ovog zakona jeste nabavka čija je procenjena vrednost, na godišnjem nivou niža od vrednosti određene u zakonu kojim se uređuje godišnji budžet Republike.

Zakonom iz stava 1. ovog člana može da se odredi i vrednost nabavke koja predstavlja gornji limit u budžetskoj godini ispod kojeg naručioci nisu obavezni da primenjuju odredbe ovog zakona.

Vlada je dužna da svake godine, prilikom pripreme predloga godišnjeg budžeta Republike, odredi vrednost koja predstavlja gornji limit u budžetskoj godini ispod kojeg naručioci mogu sprovoditi postupak javne nabavke male vrednosti.

U postupku javnih nabavki male vrednosti naručilac je dužan da pribavi najmanje tri ponude i da obavesti ponuđače o elementima koji ulaze u cenu javne nabavke (npr. naknada troškova prevoza i osiguranja, carina, porez na promet, akciza i drugo).

Ponuđači mogu da podnesu samo po jednu ponudu i ne mogu je menjati.

Pogađanje između naručioca i ponuđača oko elemenata ponude nije dopušteno.

Ugovor o javnoj nabavci male vrednosti dodeljuje se ponuđaču koji pod jednakim uslovima ponudi najnižu cenu.

Priprema internih akata

Član 124

Naručilac je dužan da za dodelu ugovora o javnoj nabavci male vrednosti svojim aktom uredi postupak javne nabavke, imajući u vidu odredbe ovog zakona.

U aktu iz stava 1. ovog člana, naručilac će naročito urediti:

1) način izvršenja javne nabavke u pogledu procenjene vrednosti, tehničkih i tehnoloških zahteva i finansijskih posledica nabavke;

2) način pripreme konkursne dokumentacije;

3) lica ovlašćena za prikupljanje ponuda telefonom, telefaksom i sl. i posebno način proveravanja ponuđene cene;

4) način dokumentovanja ponuda i čuvanja dokumentacije;

5) način izvršenja zaključenog ugovora i nadzora nad izvršenjem ugovora o javnoj nabaci male vrednosti, a posebno u garantnom periodu;

6) način korišćenja narudžbenica i drugih unapred pripremljenih tipskih dokumenata u ovom postupku, pri čemu je naručilac dužan da propiše limit do kojeg se unapred pripremljeni tipski dokumenat može koristiti za svaki pojedinačni ugovor o javnoj nabavci.

Naručilac je dužan da odredi način dokazivanja ispunjenosti minimalnih uslova za ponuđače, u skladu sa odredbama ovog zakona.

Vođenje evidencije o zaključenim ugovorima male vrednosti

Član 125

Naručilac je dužan da vodi posebnu evidenciju o zaključenim ugovorima u postupku javne nabavke male vrednosti za dodelu ugovora o javnim nabavkama dobara, o javnim nabavkama usluga i o javnim nabavkama radova.

Čl. 126-152*

(Prestalo da važi)

Napomene

* Danom stupanja na snagu Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 116/2008), odnosno 6. januara 2009. godine, prestaje da važi Zakon o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 39/2002, 43/2003 - dr. zakon, 55/2004 i 101/2005 - dr. zakon), osim odredaba čl. 123, 124. i 125. tog zakona koje će se primenjivati do dana donošenja podzakonskog akta koji uređuje postupak javne nabavke male vrednosti.