IZMENE MEĐUNARODNOG RAČUNOVODSTVENOG STANDARDA - MRS 39
Finansijski instrumenti: priznavanje i odmeravanje

("Sl. glasnik RS", br. 116/2008)

Izmenjen je paragraf 50 i dodati su paragrafi 50B-50F i 103G.

Odmeravanje

Reklasifikacije

50 Entitet

(a) ne treba da reklasifikuje derivat van kategorije fer vrednosti kroz bilans uspeha dok se on drži ili emituje;

(b) ne treba da reklasifikuje nijedan finansijski instrument van kategorije po fer vrednosti kroz bilans uspeha ako ga je nakon početnog priznavanja entitet naznačio po fer vrednosti kroz bilans uspeha; i

(c) može, ako se finansijsko sredstvo više ne drži za svrhe prodaje ili otkupa u bliskoj budućnosti (bez obzira na to što je sredstvo možda stečeno ili preuzeto prvenstveno za svrhe prodaje ili otkupa u bliskoj budućnosti), da reklasifikuje to finansijsko sredstvo iz kategorije po fer vrednosti kroz bilans uspeha ako su ispunjeni zahtevi paragrafa 50 B ili 50 D.

Entitet ne treba da reklasifikuje nijedan finansijski instrument u kategoriju po fer vrednosti kroz bilans uspeha nakon početnog priznavanja.

50B Finansijsko sredstvo na koje se primenjuje paragraf 50(c) (osim finansijskog sredstva tipa opisanog u paragrafu 50D) može da se reklasifikuje van kategorije po fer vrednosti kroz bilans uspeha samo u retkim okolnostima.

50C Ako entitet reklasifikuje finansijsko sredstvo van kategorije po fer vrednosti kroz bilans uspeha u skladu sa paragrafom 50B, finansijsko sredstvo treba da se reklasifikuje po svojoj fer vrednosti na datum reklasifikacije. Nijedan dobitak ili gubitak već priznat u bilans uspeha ne treba da se stornira. Fer vrednost finansijskog sredstva na datum reklasifikacije postaje njegova nova nabavna vrednost ili amortizovana vrednost, kako je primenljivo.

50D Finansijsko sredstvo na koje se primenjuje paragraf 50(c) koje bi zadovoljilo definiciju zajmova i potraživanja (da se nije zahtevalo da se finansijsko sredstvo klasifikuje kao ono koje se drži radi trgovanja prilikom početnog priznavanja) može da se reklasifikuje van kategorije po fer vrednosti kroz bilans uspeha ako entitet ima nameru ili sposobnost da drži to finansijsko sredstvo u doglednoj budućnosti ili do dospeća.

50E Finansijsko sredstvo klasifikovano kao raspoloživo za prodaju koje bi zadovoljilo definiciju zajmova i potraživanja (da nije naznačeno kao raspoloživo za prodaju) može da se reklasifikuje van kategorije raspoloživ za prodaju u kategoriju zajmovi i potraživanja ako entitet ima nameru i sposobnost da drži to finansijsko sredstvo u doglednoj budućnosti ili do dospeća.

50F Ako entitet reklasifikuje finansijsko sredstvo van kategorije po fer vrednosti kroz bilans uspeha u skladu sa paragrafom 50D ili van kategorije raspoloživo za prodaju u skladu sa paragrafom 50E, treba da reklasifikuje to finansijsko sredstvo po fer vrednosti na datum reklasifikacije. Za finansijsko sredstvo reklasifikovano u skladu sa paragrafom 50D, nijedan dobitak ili gubitak već priznat u bilansu uspeha ne treba da se stornira. Fer vrednost finansijskog sredstva na datum reklasifikacije postaje nova nabavna ili amortizovana vrednost, kako je primenljivo. Za finansijsko sredstvo reklasifikovano van kategorije raspoloživo za prodaju u skladu sa paragrafom 50E, svaki prethodni dobitak ili gubitak od tog sredstva koji je priznat u ostali sveobuhvatni prihod u skladu sa paragrafom 55(b) treba računovodstveno da se obuhvata u skladu sa paragrafom 54.

Datum stupanja na snagu i prelazni period

103G Reklasifikacija finansijskih sredstava (Izmena MRS 39 i MSFI 7), objavljena u oktobru 2008. godine, je uticala na izmenu paragrafa 50 i AG8 i dodavanje paragrafa 50B-50F. Entitet treba da primenjuje ove izmene od 1. jula 2008. godine. Entitet ne treba da reklasifikuje finansijsko sredstvo u skladu sa paragrafom 50B, 50D ili 50E pre 1. jula 2008. godine. Svaka reklasifikacija finansijskog sredstva izvršena u periodima koji počinju od 1. novembra 2008. godine stupaju na snagu samo od datuma kada se izvrši reklasifikacija. Nijedna reklasifikacija finansijskog sredstva u skladu sa paragrafom 50B, 50D ili 50E ne treba da se primenjuje retrospektivno na izveštajne periode završene pre datuma stupanja na snagu iznetog u ovom paragrafu.

U Prilogu A Uputstvo za primenu, izmenjen je paragraf AG8

Efektivna kamatna stopa

AG8 Ako entitet izmeni svoje procene vezane za isplate ili primanja, entitet treba da koriguje knjigovodstvenu vrednost finansijskog sredstva ili finansijske obaveze (ili grupe finansijskih instrumenata) da bi prikazao stvarne i izmenjene procene tokove gotovine. Entitet ponovo izračunava knjigovodstvenu vrednost izračunavanjem sadašnje vrednosti procenjenih budućih tokova gotovine po prvobitnoj efektivnoj kamatnoj stopi finansijskog instrumenta. Ovo korigovanje se priznaje kao prihod ili rashod u bilansu uspeha. Ako se finansijsko sredstvo reklasifikuje u skladu sa paragrafom 50B, 50D ili 50E i entitet naknadno poveća svoje procene budućih gotovinskih primanja kao rezultat povećane naplativosti tih gotovinskih primanja, efekat tog povećanja treba da se prizna kao korigovanje efektivne kamatne stope od datuma promene procene, a ne kao korigovanje knjigovodstvene vrednosti sredstva na datum promene procene.