PROGRAM

MERA ZAŠTITE BILJA ZA TERITORIJU GRADA JAGODINA ZA 2009. I 2010. GODINU

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 9/2008)

I

Program mera zaštite bilja donosi se za teritoriju Grada Jagodina, a u cilju sprečavanja pojave i širenja biljnih bolesti i štetočina, suzbijanja biljnih bolesti i štetočina i smanjenja štete nastale pojavom biljnih bolesti i štetočina.

II

Poslove prognoze biljnih bolesti i štetočina i izveštavanja o njihovoj pojavi i sprovođenju mera za sprečavanje i suzbijanje biljnih bolesti i štetočina, uključujući i karantinske, obavljaće odgovarajuća područna poljoprivredna služba - Poljoprivredna stanica "Jagodina" (u daljem tekstu: ovlašćena organizacija), shodno programu i Zakonu.

III

Preduzeća, poljoprivredne organizacije, poljoprivredni proizvođači, građani i dr. (u daljem tekstu: držaoci bilja) dužni su da vrše pregled svog zemljišta, bilja, prostorija u kojima su smešteni bilje i biljne prerađevine, uređaja za preradu bilja i sredstava za prevoz bilja i da dozvole stručni pregled ovlašćene službe ukoliko se utvrdi prisustvo karantinskih i određenih biljnih bolesti i štetočina.

Poslove pregleda zemljišta i bilja vrši ovlašćena organizacija, a po potrebi i pregled prostorija, uređaja i sredstava za prevoz bilja, kao i izdavanje obaveštenja o zabrani otpremanja bilja iz zaraženih područja određenom karantinskom bolešću ili štetočinom.

IV

Obaveza ovlašćene organizacije je da vrši predviđanje pojave određenih bolesti i štetočina, obaveštavanje držalaca bilja o dugoročnoj i kratkoročnoj prognozi te pojave sa preporukom mera, načina i rokova za sprečavanje pojave, širenja i suzbijanja tih bolesti i štetočina.

Prilikom sprovođenja obaveza prognoze pojave i kretanje biljnih bolesti i štetočina koriste se meteorološki podaci najbliže ovlašćene meteorološke stanice koja ima opremu predviđenu za evidentiranje određenih meteoroloških podataka.

V

Ovlašćena organizacija pruža stručnu pomoć držaocima bilja i upoznaje ih sa merama sprečavanja pojave i suzbijanje biljnih bolesti i štetočina, otrovnošću, načinom delovanja, rukovanja i primene tih sredstava, načinom zaštite od trovanja pri radu sa tim sredstvima i opasnošću za čovekovu sredinu od njihove nepravilne upotrebe i namene.

VI

Ovlašćena organizacija obavezno vodi evidenciju o biljnim bolestima i štetočinama koje se pojavljuju u ekonomski značajnijem obimu, o naloženim i preduzetim merama za njihovo suzbijanje i o obimu pričinjene štete od tih bolesti i štetočina i stim u vezi izrađuje i dostavlja obaveštenja, izveštaje, informacije i druge potrebne podatke nadležnom organu Gradske uprave Grada Jagodina.

VII

Praćenje primene sredstava za zaštitu bilja od strane držalaca bilja kontroliše prema potrebi odgovarajući inspekcijski organ shodno Zakonu.

VIII

Obavezno je učešće poljoprivrednih organizacija, poljoprivrednih proizvođača i građana u suzbijanju biljnih bolesti i štetočina i korišćenje njihove opreme za tu svrhu, ali se u slučaju neizvršenja pojedine propisane mere mogu poveriti trećem licu na trošak držaoca bilja u slučajevima kada to zahteva hitnost ili efikasnost mera ili ako držalac bilja svojim tehničkim sredstvima ne može da izvrši te mere.

IX

Uništavanje bilja i ambalaže zaraženim određenim prouzrokovačima biljnih bolesti i štetočina kao i dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija ili primena drugih mera hemijskog suzbijanja biljnih bolesti i štetočina u prostorijama za smeštaj, preradu i čuvanje bilja i u sredstvima za prevoz bilja kao i primena agrotehničkih, mehaničkih, fizičkih, bioloških i drugih mera prema ukazanoj potrebi vršiće se po nalogu nadležnog organa, a po preporuci u savetu ovlašćene organizacije.

X

Načine i rokove izvršenja pojedinih mera iz programa, odnosno oblasti zaštite bilja utvrdiće ovlašćena organizacija, a kontrolu sprovođenja pojedinih mera vršiće nadležni organ Gradske uprave Grada Jagodina i nadležni Republički inspekcijski organ shodno Zakonu.

XI

Program će se primenjivati od 01.01.2009. godine, do 31.12.2010. godine i isti biće objavljen u " Službenom glasniku Grada Jagodina".