PROGRAM

ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE U 2009. GODINI NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 40/2008)

 

I UVOD

Sredstva za realizaciju programa razvoja poljoprivrede u selima na teritoriji Grada Kragujevca obezbeđena su Odlukom o budžetu Grada Kragujevca za 2009. godinu, razdeo 10 - Gradska uprava za privredne resurse, glava 10.2 - Direkcija za robne rezerve, funkcija 421 - Poljoprivreda, pozicija 148, ekonomska klasifikacija 451 - Subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama u iznosu od 117.050.790,00 dinara, od čega su 75.000.000,00 dinara prihodi iz budžeta (01), a 42.050.790,00 dinara sopstveni prihodi budžetskih korisnika (04).

Program za razvoj poljoprivrede predstavlja nastavak započetih programa u 2005, 2006, 2007 i 2008. godini, a realizovaće se u selima na teritoriji Grada Kragujevca. Glavni cilj u narednom periodu biće jačanje individualnih poljoprivrednih domaćinstava, jačanje udruženja poljoprivrednika, usmeravanje i prilagođavanje poljoprivrednih proizvođača tržišnim uslovima, kao i pravilima i standardima Evropske Unije, povećanje konkurentnosti, usvajanje novih znanja i tehnologija. Osnovni zadatak lokalne samouprave je da zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije preduzme sve mere i da podršku razvoju poljoprivrede, kao i da ublaži negativne efekte procesa prestrukturiranja poljoprivrede u skladu sa propisima EU.

Nakon višegodišnjih ulaganja u individualna porodična domaćinstva i razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje u narednom periodu sredstva će se ulagati u razvoj prerađivačkih kapaciteta kako bi se nivo prerade podigao na viši stepen, u razvoj strukovnih udruženja, kao i u rešavanje onih problema koji treba da dovedu do poboljšanja uslova za život i rad na selu - pre svega rešavanje problema vodosnabdevanja i uređenja prilaza njivama.

II PROGRAMI

U toku 2009. godine iz navedenih sredstava finansiraće se sledeći programi, aktivnosti i projekti od opšteg značaja za unapređenje poljoprivrede i razvoj sela na području Grada:

1. REŠAVANJE PROBLEMA VODOSNABDEVANJA NA SEOSKOM PODRUČJU (istražne bušotine, arterski bunari, projekti vodovodnih mreža, rezervoari...) - 50.000.000,00 dinara

Sredstva planirana ovim programom predviđena su za finansiranje radova i aktivnosti u vezi sa snabdevanjem građana sela pijaćom vodom i to je jedan od prioritetnih zadataka u 2009. godini, a predstavlja nastavak programa započetog u 2008. godini.

Cilj lokalne samouprave je svakako, da pored ulaganja u razvoj poljoprivrede, izdvaja i sredstva namenjena za poboljšanje uslova života i rada u selu, a snabdevanje seoskih domaćinstava vodom predstavlja jedan od bitnih zadataka.

Iz Agrarnog budžeta nastavlja se finansiranje istražnih radova na izradi eksploatacione bušotine, radova na izradi bunara, kupovina pumpe i izrada rezervoara, a domaćinstva će finansirati sekundarnu mrežu, vodomer i priključak na struju. U planu je da se u periodu 2008. -2012. godina reši problem vodosnabdevanja u svim selima na teritoriji Grada Kragujevca.

U toku 2008. godine iskopano je 26 arterskih bunara u 11 sela, započeto sa izradom projektne dokumentacije primarne i sekundarne mreže, kao i nabavkom pumpi za iste. U 2009. godini su u planu istražni radovi za izradu eksploatacione bušotine i izrada 40 arterskih bunara (u dvadesetak sela), izrada projekata vodovodne mreže za iste, kupovina pumpi i izgradnja rezervoara.

Deo sredstava će se koristiti za ispitivanje izvorišta u selima, kvalitet i kapacitet vode, kao i izradu kapataža.

2. MERE ZA PODSTICANJE RAZVOJA POLJOPRIVREDE - subvencionisanje dugoročnih kredita - 13.000.000,00 dinara

U prethodne četiri godine za kreditiranje poljoprivrednih proizvođača izdvojeno je oko 180 miliona dinara i realizovano 1429 kreditnih zahteva. Imajući u vidu da je veliki broj domaćinstava iskoristio kredite, kao i činjenicu da poljoprivrednici ne izmiruju uredno kreditne obaveze sredstva planirana za ovaj program plasiraće se na sledeći način:

- deo sredstava su neizmirene obaveze iz 2008. godine za kreditiranje priključne mehanizacije za domaćinstva koja su konkurisala tokom 2008. godine i čiji su zahtevi prihvaćeni, ali zbog nedostatka sredstava nisu realizovani.

- deo sredstava iskoristiće se za finansiranje troškova kamate članovima Udruženja odgajivača goveda simentalske rase Šumadija, za kredite odobrene kod komercijalnih banaka za uvoz junica (obaveze iz prethodnih godina - ukupno 16 kredita), kao i za finansiranje kamata poljoprivrednicima, koji koriste dugoročne kredite Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva od 2006. godine (19 kredita).

Ostala sredstva planirana ovim programom će se iskoristiti za plaćanje kamate na kredite odobrene u 2009. godini kod poslovnih banaka za kupovinu:

- krupne mehanizacije (traktori, berači, kombajni, setvospremači, pneumatske sejalice, balirke...)

- podizanje višegodišnjih zasada u voćarstvu i vinogradarstvu

- izgradnja i adaptacija objekata za smeštaj i uzgoj stoke.

Troškovi kamate će se obračunavati i isplaćivati na godišnjem nivou, a uslov je da korisnik sredstava nema neizmirenih obaveza prema Gradskoj direkciji za robne rezerve i budžetu grada, u momentu podnošenja zahteva, a ukoliko u međuvremenu, nakon odobrenog zahteva, podnosilac zahteva postane dužnik po nekom osnovu, ukida se pravo na kamatu.

3. PODSTICAJ UNAPREĐENJU RASNOG SASTAVA U STOČARSTVU (veštačko osemenjavanje, podrška razvoju govedarskih farmi...) - 10.000.000,00 dinara

Sredstva su planirana za nastavak, još u 2005. godini započetog programa besplatnog veštačkog osemenjavanja krava i junica. Grad Kragujevac će, kao i do sada finansirati osemenjavanje grla (usluga i seme) pri prvom osemenjavanju, pri čemu će se za umatičena grla finansirati elitno seme, a za ostala grla seme za široke populacije. Veterinarske službe angažovane na ovom programu biće u obavezi da učestvuju u predavanjima i stručnim savetovanjima za poljoprivredne proizvođače. Njihovo učešće će se ogledati u stručnom usavršavanju poljoprivrednika u oblasti nege i zdravstvene zaštite domaćih životinja.

Deo sredstava planiran je za realizaciju projekta "Podrška razvoju govedarskih farmi" u koji će biti uključeno 25 farmera, odgajivača goveda iz sela sa teritorije Grada Kragujevca. Cilj projekta je da se kroz implementaciju i primenu znanja iz svih oblasti ove proizvodnje, maksimalno korišćenje kapaciteta i postavljanje optimalne tehnologije dođe do povećanja postojeće proizvodnje, prodaje i obezbeđivanja profitabilne proizvodnje.

4. PODSTICAJNE MERE U POLJOPRIVREDI - 15.500.000,00 dinara

Podsticajna sredstva predviđena ovim programom koristiće se kao direktna, podsticajna bespovratna sredstva usmerena ka poljoprivredniku.

Podsticajna sredstva za povrtarsku proizvodnju:

- plastenici i staklenici - 20% od vrednosti investicije

- oprema za plasteničku i stakleničku proizvodnju (za zagrevanje, hlađenje, navodnjavanje...) - 30% od vrednosti investicije

- oprema za navodnjavanje - 40% od vrednosti investicije.

Podsticajna sredstva za stočarsku proizvodnju:

- laktofrizi (kapaciteta 100-2000 l) - 30% od vrednosti investicije

- muzilice, hranilice, pojilice.... - 30% od vrednosti investicije

- mešaone stočne hrane - 30% od vrednosti investicije

- kupovina teladi za tov - 20% od vrednosti investicije, s tim što iznos po jednom grlu ne može biti veći od 10.000,00 dinara.

Podsticajna sredstva za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju:

- oprema za zaštitu bilja (atomizeri i prskalice) - 30%.

Podsticajna sredstva za osiguranje useva, životinja i plodova - 40% od vrednosti osiguranja.

Program će se sprovoditi tokom cele godine (od 01.02.2009. do 15.11.2009. godine), a pravo na korišćenje sredstava imaju registrovana poljoprivredna domaćinstva, koja u roku od 30 dana od dana izdavanja dostave fiskalni račun za kupljenu robu i podnesu zahtev. Podsticajna sredstva se dodeljuju u procentu od ukupne vrednosti investicije, kao bespovratna, a iznos ne može biti veći od 300.000,00 dinara po jednom zahtevu. Povraćaj sredstava će se vršiti na tekuće račune poljoprivrednika.

Podsticajna sredstva za prerađivačke kapacitete:

- mini hladnjače, sušare - 30% od vrednosti investicije

- oprema za preradu voća, povrća, meda, mleka, mesa....(pakerice, vakumirke, kalibratori...) - 30% od vrednosti investicije.

Za prerađivačke kapacitete iznos bespovratnih sredstava ne može da bude veći od 500.000,00 dinara po jednom domaćinstvu.

Kada se radi o mini hladnjačama i sušarama, imajući u vidu vrednost investicija, podsticaj će se realizovati tako što se neće vršiti povraćaj sredstava po podnetom zahtevu i kupljenoj opremi, već će se uz podneti zahtev i ostalu dokumentaciju dostaviti predračun i obračunati iznos sredstava (30% od vrednosti, odnosno 500.000,00 dinara maksimalno) koji će biti uplaćen na žiro račun izdavaoca predračuna.

Podsticajna sredstva se mogu koristiti samo po jednom osnovu u toku godine, a uslov za korišćenje sredstava je da domaćinstvo nema neizmirenih obaveza prema Gradskoj direkciji za robne rezerve i budžetu grada u momentu podnošenja zahteva.

5. PODSTICAJNE MERE U PČELARSTVU (brendiranje meda, selekcionisane matice) - 1.000.000,00 dinara

U toku 2009. godine kao podsticaj razvoju pčelarstva planirano je finansiranje dva programa i to:

- formiranje robne marke - Šumadijski bagremov med. S obzirom da Društvo pčelara Kragujevac ima saradnju i finansijsku pomoć od Belgijske humanitarne organizacije "Karitas" i da je zajedničkim planom predviđen rad na ovom programu, Grad će, u skladu sa mogućnostima finansijski podržati ovaj projekat.

- kupovina selekcionisanih matica

U 2007. i 2008. godini Društvu pčelara je poklonjeno po 500 selekcionisanih matica za 500 novih društava, a planirano je da se sa ovim projektom nastavi i u 2009. godini kada će se finansirati nabavka još 500 selekcionisanih matica za 500 novih pčelinjih društava.

6. UREĐENJE PRILAZA NJIVAMA - 4.500.000,00 dinara

Program predstavlja nastavak programa započetog u 2008. godini, kada je iz Agrarnog budžeta je finansirano oko 1500 časova rada buldožera na uređenju atarskih puteva. Planirano je da se u 2009. godini isfinansira oko 900 časova rada buldožera u selima u kojima radovi nisu obavljeni u 2008. godini, a koja su preko Saveta mesnih zajednica iskazala potrebe za ovim poslovima.

7. PODSTICAJ UDRUŽIVANJU POLJOPRIVREDNIKA (sufinansiranje rada Udruženja, izrada sajta Udruženja ...) - 6.000.000,00 dinara

Sredstva su planirana za podršku udruživanju poljoprivrednika i to:

- sufinansiranje planova i programa udruženja

Na osnovu plana i programa za 2009. godinu koji će dostaviti Udruženja poljoprivrednika sa teritorije Grada Kragujevca (voćara, stočara, povrtara, kunićara, svinjara, cvećara...), a u zavisnosti od broja članova, organizovanosti i aktivnosti udruženja u prethodnom periodu finansiraće se neke od aktivnosti koje su po oceni Komisije najbitnije za rad Udruženja i njegove članove. Sredstva će se dodeljivati kao bespovratna. Uz planove i programe Udruženja dostavljaju i Izveštaj o radu u prethodnoj godini, kao i spisak članova, a za kapitalne investicije (na primer hladnjače, objekte itd.) neophodno je dostaviti projekte, kao i svu potrebnu dokumentaciju koja će se naknadno propisati u zavisnosti od investicije. Neće se odobravati sredstva Udruženjima čiji članovi imaju neizmirene obaveze prema Gradskoj direkciji za robne rezerve i budžetu grada.

- izrada sajta Udruženja

U saradnji sa Regionalnom privrednom komorom u 2008. godini realizovan je projekat "Osnivanje Unije poljoprivrednih udruženja", urađen je i sajt poljoprivrednih Udruženja preko koga Udruženja mogu da dobiju sve potrebne informacije, kao i da oglase svoje proizvode. U 2009. godini planiran je dalji rad na započetim poslovima.

Cilj ovih mera jeste da se podstakne rad poljoprivrednih Udruženja, da se poljoprivrednici zainteresuju za uključivanje u Udruženja, čime se stvaraju povoljniji uslovi za zajednički nastup na tržištu.

8. UNAPREĐENJE STRUČNOG ZNANJA I ORGANIZOVANOSTI POLJOPRIVREDNIKA - 7.000.000,00 dinara

Sredstva predviđena ovim programom planiraju se za:

- izradu edukativnih materijala, emisija o poljoprivredi, stručnih časopisa, literature,

- finansiranje časopisa za selo "Domaćin",

- finansiranje dela troškova za manifestacije koje organizuju MZ, udruženja, institucije u oblasti agrara,

- organizovanje i posetu sajmovima u zemlji i inostranstvu.

Cilj svih ovih mera je povećanje informisanosti i edukacija poljoprivrednika o najsavremenijim dostignućima nauke i tehnologije, a u cilju postizanja većih prinosa na proizvodnim parcelama.

9. IZLOŽBE U STOČARSTVU - 1.300.000,00 dinara

Sredstva planirana ovim programom realizovaće se za organizovanje izložbi koje će se održati u okviru Šestog Šumadijskog sajma poljoprivrede (ovaca, krava....).

10. PROJEKAT "AGRONOM NA SELU" - 3.000.000,00 dinara

Sredstva planirana ovim programom namenjena su za nastavak programa "Agronom na selu" sa kojim se započelo u 2007. godini i koji je naišao na veliko interesovanje poljoprivrednika. Planira se nastavak angažovanja 6 agronoma koji će svoju delatnost obavljati po selima i gde će svaki agronom biti zadužen za određeni broj sela u smislu pružanja stručnih usluga poljoprivrednim proizvođačima, davanja informacija o merama i programima za razvoj poljoprivrede, koje sprovodi lokalna samouprava, o merama Ministarstva poljoprivrede, pružanje pomoći pri popunjavanju obrazaca i drugo.

11. PROJEKAT "ŠUMADIJSKE ZIMSKE IGRE" - 1.500.000,00 dinara

Sredstva su planirana za realizaciju projekta, koji ima za cilj da obogati kulturni život na selu, da zabavi i kroz zabavu bude edukativan i da unese dešavanja u život meštana na selu, prvenstveno u zimskim mesecima kada nema radova na poljima. Projekat je zamišljen kao takmičenje sela u nekoliko disciplina: znanju, igranju, pevanju, slobodnom predstavljanju.... U prvom ciklusu učestvuje 15 sela, pri čemu će se takmičiti po tri sela, svakog petka počev od 16. januara 2009. godine. Nakon prvog takmičarskog dela sledi polufinale i na kraju finale u kome se određuje selo pobednik. U zavisnosti od interesovanja sela planiran je nastavak projekta. Projekat se realizuje u saradnji sa Produkcijom VA i Udruženjem estradnih umetnika "Kragujevac koncert", a sredstva će se koristiti za finansiranje opreme potrebne za obavljanje takmičarskog dela, video bima, razglasa, ozvučenja, prevoza gostiju i takmičara, obezbeđivanja plakata, propagandnog materijala, nagrada i ostale troškove.

12. PROJEKAT "HIGIJENIZACIJA SELA" - 1.000.000,00 dinara

Već duže vreme Institut za javno zdravlje Kragujevac u saradnji sa JKP Gradske tržnice i Gradom kontroliše zdravstvenu ispravnost namirnica na kragujevačkim zelenim pijacama. Međutim, pored kontrole namirnica u prometu potrebno je posebnu pažnju posvetiti kontroli namirnica u fazi proizvodnje, kako bi se na vreme otkrili i otklonili uzroci eventualnih neispravnosti namirnica. Projekat će se realizovati u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Kragujevac i podrazumeva kontrolu kvaliteta i zdravstvene ispravnosti proizvoda u proizvodnji, ispitivanje higijenskosanitarnog stanja putem uzimanja briseva, ispitivanje higijenske ispravnosti vode koja se koristi u procesu proizvodnje i edukaciju poljoprivrednih proizvođača u cilju poboljšanja kvaliteta i zdravstvene ispravnosti proizvoda. Projekat je namenjen poljoprivrednim proizvođačima i njihovoj potrebi za proizvodnjom kvalitetnih i zdravstveno ispravnih namirnica, kao i potrošačima i njihovim interesima da konzumiraju kvalitetne i zdravstveno ispravne namirnice, a ka zajedničkom cilju - očuvanju i unapređenju zdravlja. Projekat će se realizovati tokom 2009. godine i planirano je da se obuhvati nekih 30 domaćinstava iz sela sa teritorije Grada Kragujevca, najvećih proizvođača mleka i proizvoda od mleka.

13. ISPITIVANJE KVALITETA NAMIRNICA NA KG PIJACAMA - 600.000,00 dinara

Sredstva su namenjena za ispitivanje kvaliteta namirnica biljnog i životinjskog porekla koje se prodaju na KG zelenim pijacama. Grad Kragujevac je tokom 2008. godine u saradnji sa JKP Gradske tržnice finansirao deo troškova za ispitivanje namirnica koje su u prometu na pijacama, a sa ovim programom se nastavlja i u 2009. godini.

14. SUBVENCIJA ZAKUPA TEZGI NA KG PIJACAMA - 1.500.000,00 dinara

Sredstva su namenjena članovima Udruženja kojima će Grad svakog meseca plaćati određen broj tezgi na Kragujevačkim zelenim pijacama kao podsticaj njihovom udruživanju. Sredstva mogu da koriste samo Udruženja čiji članovi uredno izmiruju svoje obaveze prema Gradskoj direkciji za robne rezerve i budžetu grada.

15. IZRADA STRATEGIJE RAZVOJA POLJOPRIVREDE - 500.000,00 dinara

Sredstva su planirana za finansiranje izrade pisanog dokumenta "Strategija razvoja poljoprivrede na teritoriji Grada Kragujevca". U prethodne tri godine intenzivno se radilo na prikupljanju relevantnih podataka i pravljenju baze podataka za poljoprivredna domaćinstva sa teritorije sela koja pripadaju Gradu. S obzirom da je utvrđeno činjenično stanje seoskih domaćinstava (anketama od kuće do kuće) u toku 2009. godine pristupiće se izradi pisanog dokumenta koji treba da da jasne smernice daljeg razvoja poljoprivrede u selima koja pripadaju teritorijalno Gradu. Za izradu ovog dokumenta angažovaće se eminentne naučne i stručne ustanove.

16. NADOKNADE I OSTALA DAVANJA - 650.790,00 dinara

Sredstva sa ovog programa planirana su za jednokratne novčane pomoći usled pretrpljenih šteta (uginuće stoke, požar...), za troškove koje poljoprivrednici plaćaju Upravi za veterinu na ime registracije objekata za proizvodnju i preradu mleka, za kupovinu stočnih vaga i druge namene koje nisu predviđene u programima za 2009. godinu, a iskrsnu kao neophodna davanja.

III RASPORED SREDSTAVA ZA REALIZACIJU PROGRAMA ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE U 2009. GODINI NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA

 

Program

Budžetska
sredstva

Sopstveni
prihodi

Ukupno

Rešavanje vodosnabdevanja na selu

46.000.000,00

4.000.000,00

50.000.000,00

Mere za podsticanje razvoj poljoprivrede

4.000.000,00

9.000.000,00

13.000.000,00

Podsticaj unapređenju rasnog sastava u stočarstvu

9.000.000,00

1.000.000,00

10.000.000,00

Podsticajne mere u poljoprivredi

2.500.000,00

13.000.000,00

15.500.000,00

Podsticajne mere u pčelarstvu

1.000.000,00

 

1.000.000,00

Uređenje prilaza njivama

4.500.000,00

 

4.500.000,00

Podsticaj udruživanju poljoprivrednika

3.000.000,00

3.000.000,00

6.000.000,00

Unapređenje stručnog znanja poljoprivrednika

2.200.000,00

4.800.000,00

7.000.000,00

Izložbe u stočarstvu

1.300.000,00

 

1.300.000,00

Projekat "Agronom na selu"

 

3.000.000,00

3.000.000,00

Projekat "Šumadijske zimske igre"

 

1.500.000,00

1.500.000,00

Projekat "Higijenizacija sela"

 

1.000.000,00

1.000.000,00

Ispitivanje kvaliteta namirnica na KG pijacama

 

600.000,00

600.000,00

Refinansiranje zakupa tezgi na KG pijacama članovima Udruženja

1.500.000,00

 

1.500.000,00

Izrada strategije razvoja poljoprivrede

 

500.000,00

500.000,00

Nadoknade i ostala davanja

 

650.790,00

650.790,00

ukupno

75.000.000,00

42.050.790,00

117.050.790,00

IV Iznos sredstava planiran po programima usklađivaće se u toku godine u zavisnosti od realizacije sredstava i podnetih zahteva.

V Ovaj Program objaviti u "Sl. listu grada Kragujevca".