ODLUKA

O DOPUNSKIM PRAVIMA VOJNIH INVALIDA I PORODICA PALIH BORACA IZ ORUŽANIH AKCIJA POSLE 17. AVGUSTA 1990. GODINE

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 20/2008 i 26/2008)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se dopunska prava vojnih invalida iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine i porodica palih boraca iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine, uslovi, način i postupak ostvarivanje prava i visina naknade.

Član 2

Prava po odredbama ove Odluke ostvaruju vojni invalidi iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine (u daljem tekstu: vojni invalid) i porodice palih boraca iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine (u daljem tekstu: porodica palog borca), kojima je pravosnažnim rešenjem nadležnog organa priznat status ili pravo u skladu sa zakonom kojim se uređuju osnovna prava boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca.

Porodicu palog borca u smislu ove Odluke čine: bračni drug, roditelji i deca pod uslovom da žive u zajedničkom domaćinstvu.

Zajedničko domaćinstvo u smislu ove Odluke je zajednica življenja, privređivanja i trošenja sredstava.

Član 3

Prava utvrđena ovom Odlukom mogu ostvariti lica iz člana 2. ove Odluke pod uslovom da:

1. imaju prebivalište na teritoriji grada Valjeva do dana stupanja na snagu ove Odluke;

2. ukupni mesečni prihodi vojnog invalida odnosno porodice palog borca po osnovu priznatih prava u oblasti boračko-invalidske zaštite ne prelaze iznose utvrđene ovom odlukom;

3. prava utvrđena ovom odlukom ne ostvaruju po drugom osnovu.

Član 4

Naknada za dopunska prava utvrđuje se u visini procenta utvrđenog ovom Odlukom u odnosu na prosečnu zaradu.

Prosečna zarada u smislu ove Odluke je prosečna zarada po zaposlenom isplaćena u gradu Valjevu u mesecu koji prethodi mesecu u kome se ostvaruje pravo, odnosno u poslednjem mesecu za koji je objavljen podatak o prosečnoj zaradi po zaposlenom (u daljem tekstu: prosečna zarada).

Član 5

Sredstva za ostvarivanje prava iz ove Odluke obezbeđuju se u budžetu grada Valjeva.

II DOPUNSKA PRAVA

Član 6

Dopunska prava su:

1. Pravo na naknadu troškova komunalnih usluga i električne energije;

2. Pravo na novčanu pomoć za poboljšanje materijalnog položaja;

3. Pravo na novčanu pomoć za banjsko lečenje;

4. Pravo na stipendije studentima;

5. Pravo na naknadu troškova za nabavku udžbenika;

6. Pravo na naknadu troškova gradskog prevoza.

1. PRAVO NA NAKNADU TROŠKOVA KOMUNALNIH USLUGA I ELEKTRIČNE ENERGIJE

Član 7

Vojni invalid ostvaruje pravo na naknadu troškova za komunalne usluge (vodu, smeće i grejanje) i za utrošenu električnu energiju.

Naknada iz stava 1. ovog člana utvrđuje se u visini 15% prosečne zarade.

Ukupno utvrđeni iznos naknade iz stava 2. ovog člana raspodeljuje se u visini:

- 4% za smeće,

- 8% za vodu,

- 45% za električnu energiju,

- 43% za grejanje.

Član 8

Naknadu iz člana 7. ove Odluke ostvaruje vojni invalid:

1. u visini 100% pod uslovom da njegov ukupan mesečni prihod po osnovu priznatih prava u oblasti boračko-invalidske zaštite ne prelazi 50% prosečne zarade.

2. u visini 50% pod uslovom da njegov ukupan mesečni prihod, po osnovu priznatih prava u oblasti boračko-invalidske zaštite, ne prelazi iznos prosečne zarade.

Član 9

Naknada iz člana 7. ove Odluke uplaćuje se mesečno, po ispostavljenim računima, na račun preduzeća koja pružaju komunalne usluge odnosno na račun preduzeća koje isporučuje električnu energiju.

Vojnom invalidu koji nije korisnik pojedinih komunalnih usluga naknada za te usluge isplaćuje se mesečno, u jednokratnom iznosu do 15. u mesecu za prethodni mesec.

Član 9a

Porodica palog borca ostvaruje pravo na naknadu troškova za komunalne usluge (vodu, smeće i grejanje) i za utrošenu električnu energiju.

Porodici palog borca u naseljenom mestu Valjevo naknada troškova za komunalne usluge iz stava 1. ovog člana utvrđuje se u visini stvarnih troškova iskazanih u računu preduzeća koja pružaju komunalne usluge.

Porodici palog borca van naseljenog mesta Valjevo naknada troškova za komunalne usluge iz stava 1. ovog člana utvrđuje se u visini 3% prosečne zarade.

Porodici palog borca iz stava 2. i 3. ovog člana naknada troškova za utrošenu električnu energiju utvrđuje se u visini 3% prosečne zarade.

Član 9b

Naknada iz člana 9a stav 2. i 4. ove Odluke uplaćuje se mesečno, po ispostavljenim računima, na račun preduzeća koja pružaju komunalne usluge odnosno na račun preduzeća koje isporučuje električnu energiju.

Naknada iz člana 9a stav 3. isplaćuje se mesečno, u jednokratnom iznosu do 15-og u mesecu za prethodni mesec.

2. PRAVO NA NOVČANU POMOĆ ZA POBOLJŠANJE MATERIJALNOG POLOŽAJA

Član 10

Vojni invalid i član porodice palog borca koji je nosilac prava priznatih u oblasti boračko-invalidske zaštite ostvaruju pravo na novčanu pomoć za poboljšanje materijalnog položaja u visini 10% prosečne zarade.

Novčana pomoć isplaćuje se jednom godišnje.

3. PRAVO NA NOVČANU POMOĆ ZA BANJSKO LEČENJE

Član 11

Vojni invalid može ostvariti pravo na novčanu pomoć za banjsko lečenje u visini 20% prosečne zarade.

Pravo iz stava 1. ovog člana vojni invalid ostvaruje pod uslovom da njegov ukupan mesečni prihod, po osnovu priznatih prava u oblasti boračko-invalidske zaštite, ne prelazi iznos prosečne zarade.

Pravo iz stava 1. ovog člana mogu ostvariti tri vojna invalida godišnje koja odredi Udruženje boraca rata od 1990. godine opštine Valjevo.

4. PRAVO NA STIPENDIJU STUDENTIMA

Član 12

Dete vojnog invalida - student ostvaruje pravo na stipendiju u visini 10% prosečne zarade do okončanja studija a najkasnije do navršenih 26 godina života.

Pravo iz stava 1. ovog člana student - dete vojnog invalida ostvaruje pod uslovom da ima status studenta, da tokom studija nije obnavljao godinu i da ukupan mesečni prihod vojnog invalida, po osnovu priznatih prava u oblasti boračko-invalidske zaštite, ne prelazi iznos prosečne zarade.

Član 13

Stipendija se daje bez obaveze vraćanja i isplaćuje u mesečnim ratama za celu kalendarsku godinu, do 10-og u mesecu za prethodni mesec.

5. PRAVO NA NAKNADU TROŠKOVA ZA NABAVKU UDŽBENIKA

Član 14

Dete vojnog invalida - učenik osnovne ili srednje škole ostvaruju pravo na naknadu troškova za nabavku udžbenika u visini 10% prosečne zarade.

Naknada iz stava 1. ovog člana isplaćuje se jednom godišnje.

6. PRAVO NA NAKNADU TROŠKOVA GRADSKOG PREVOZA

Član 15

Vojni invalid i član porodice palog borca koji je nosilac prava priznatog u oblasti boračko-invalidske zaštite ostvaruju pravo na naknadu troškova gradskog prevoza u visini cene mesečne pretplatne karte pod uslovom da ukupan mesečni prihod vojnog invalida odnosno porodice palog borca po osnovu prava priznatih u oblasti boračko-invalidske zaštite ne prelazi 50% prosečne zarade.

Član 16

Vojni invalid i član porodice palog borca koji je nosilac prava priznatog u oblasti boračko-invalidske zaštite ostvaruju pravo na naknadu troškova gradskog prevoza u visini 50% cene mesečne pretplatne karte pod uslovom da ukupan mesečni prihod vojnog invalida odnosno porodice palog borca po osnovu prava priznatih u oblasti boračko-invalidske zaštite ne prelazi iznos prosečne zarade.

Član 17

Naknada iz članova 15. i 16. ove Odluke uplaćuje se mesečno, po ispostavljenom računu, na račun preduzeća koja obavljaju gradski prevoz.

Vojnom invalidu i članu porodice palog borca koji je nosilac prava priznatog u oblasti boračko-invalidske zaštite, a koji ne koriste gradski prevoz naknada se isplaćuje mesečno u jednokratnom iznosu do 15-og u mesecu za tekući mesec.

III NAČIN I POSTUPAK OSTVARIVANJA PRAVA

Član 18

Postupak za ostvarivanje prava iz člana 7, 11, 12, 14. i 15. ove Odluke pokreće se po zahtevu vojnog invalida, njegovog zakonskog zastupnika ili staraoca odnosno člana porodice palog borca.

Postupak za ostvarivanje prava iz člana 10. ove Odluke pokreće se po službenoj dužnosti.

Uz zahtev za pokretanje postupka prilažu se dokazi koji zahtev čine osnovanim.

Dokaze iz stava 3. ovog člana određuje organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove boračko-invalidske zaštite.

Član 19

O pravima iz ove Odluke u prvom stepenu rešava organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove boračko-invalidske zaštite.

Po žalbi protiv akta donetog u prvom stepenu rešava Gradsko veće grada Valjeva.

Član 20

Lice koje je ostvarilo pravo po ovoj Odluci dužno je da organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove boračko-invalidske zaštite prijavi svaku promenu koja je od uticaja na ostvarivanje i prestanak prava u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

Član 21

U postupku za ostvarivanje prava po ovoj odluci primenjuju se odredbe Zakona o opštem upravnom postupku.

Član 22

Danom početka primene ove Odluke prestaje da važi član 21a Odluke o pravima u socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana u opštini Valjevo ("Sl. glasnik opštine Valjevo", br. 5/98, 6/99, 1/04, 2/04 - prečišćeni tekst, 2/06, 18/07).

Član 23

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva" a primenjivaće se od 01. januara 2009. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o dopunskim pravima vojnih invalida i porodica palih boraca iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 26/2008)

Član 5

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".