ODLUKA

O INFORMACIONOM SISTEMU GRADA ZRENJANINA

("Sl. list opštine Zrenjanin", br. 5/2006 i "Sl. list Grada Zrenjanina", br. 32/2008)

Član 1

Ovom Odlukom ustanovljava se Jedinstveni informacioni sistem grada Zrenjanina (u daljem tekstu: Informacioni sistem) i uređuje njegova organizacija, funkcionisanje i razvoj.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovoj Odluci znače:

1) informacija - znanje koje se odnosi na pojmove kao što su: činjenice, događaji, stvari, procesi ili ideje, uključujući i koncepte i koje u određenom kontekstu ima posebno značenje;

2) podatak - prikaz informacije na formalizovan način koji je moguće ponovo interpretirati, pogodan za komunikaciju, obradu ili čuvanje;

3) baza podataka - skup podataka organizovan u skladu sa nekom konceptualnom strukturom koja opisuje karakteristike tih podataka i odnose između njihovih odgovarajućih delova i koji podržava jedno ili više područja primene;

4) informacioni sistem - sistem za obradu informacija, zajedno sa pridruženim organizacionim resursima, kao što su: ljudski, tehnički i finansijski resursi, koji prikuplja, generiše, skladišti i distribuira informacije;

5) informacioni podsistem - deo informacionog sistema koji sadrži sve karakteristike informacionog sistema;

6) računarska mreža - telekomunikaciona i informatička infrastruktura koja obezbeđuje uslove za razmenu podataka i zajednički rad više računara i koja predstavlja resurs informacionog sistema;

7) telekomunikaciona i informatička oprema–uređaji za povezivanje udaljenih podsistema, uređaji i medijumi za elektronsko unošenje, čuvanje, obradu, konverziju i distribuciju podataka u okviru informacionog sistema;

8) tehnička kompatibilnost - tehnička usaglašenost opreme koja omogućava nesmetani protok podataka u okviru i između informacionih podsistema;

9) registar opreme - uređen pregled podataka o postojećoj opremi sa opisom tehničkih funkcija i karakteristika;

10) tehnička kompatibilnost - tehnička usaglašenost opreme koja omogućava nesmetani protok podataka u okviru i između informacionih podsistema.

Član 3

Subjekti Informacionog sistema su: organi i službe grada Zrenjanina, javna preduzeća i ustanove, fondovi i druga pravna lica čiji je osnivač grad Zrenjanin.

Subjekti Informacionog sistema mogu biti i druga fizička i pravna lica pod uslovima koje svojim aktom utvrdi Gradonačelnik.

Član 4

Podaci i informacije u Informacionom sistemu prikupljaju se i vode u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Podaci i informacije iz stava 1. ovog člana vode se po jedinstvenim metodama prikupljanja i obrade i primenom odgovarajućih tehničkih sredstava za prikupljanje, obradu, dostavljanje i razmenu podataka i informacija.

Član 5

Informacioni sistem čine informacioni podsistemi, koje organizuju i razvijaju subjekti Informacionog sistema u oblasti za koju su nadležni.

Član 6

Subjekti Informacionog sistema su dužni da obezbede funkcionalno i tehnološko jedinstvo Informacionog sistema.

Funkcionalno i tehnološko jedinstvo Informacionog sistema čine: jedinstveni ciljevi i strategija razvoja informacionih podsistema prema osnovnoj koncepciji razvoja Informacionog sistema; jedinstveno planiranje razvoja Informacionog sistema; usklađeni razvoj informacionih podsistema sa Informacionim sistemom; utvrđene metode projektovanja informacionih podsistema; primena i razvijanje jedinstvenih standarda, metoda, klasifikacija i nomenklatura, donetih od strane nadležnih organa; tehnološko jedinstvo računarske mreže, tehnička kompatibilnost telekomunikacione i informatičke opreme, koordinirana nabavka telekomunikacione i informatičke opreme; jedinstvena Baza podataka za zajedničko korišćenje i druge organizacione i tehničke mere koje imaju za cilj unapređenje Informacionog sistema.

Član 7

Podaci i informacije iz Baze podataka, koji predstavljaju službenu tajnu u smislu zakona i drugih propisa, mogu se koristiti na način i pod uslovima koje svojim aktom utvrdi Gradonačelnik.

Član 8

Stručne poslove u vezi sa organizovanjem, funkcionisanjem i razvojem Informacionog sistema, održavanjem, ažuriranjem, čuvanjem i zaštitom Baze podataka obavlja Odeljenje za informacione i komunikacione tehnologije Gradske uprave grada Zrenjanina.

Poslovi iz stava 1. ovog člana obavljaju se uz koordinaciju svih subjekata iz člana 3. ove Odluke.

Za izvršenje poslova iz stava 1. ovog člana sredstva obezbeđuju subjekti Informacionog sistema iz člana 3. ove Odluke u skladu sa Programom razvoja Informacionog sistema.

Program iz stava 3. ovog člana donosi Skupština grada Zrenjanina.

Član 9

Subjekti informacionog sistema prikupljaju, obezbeđuju i ažuriraju podatke i informacije za Bazu podataka na osnovu podataka o kojima vode evidenciju u skladu sa Zakonom.

Član 10

Subjekti Informacionog sistema su dužni da za potrebe obavljanja poslova iz svoje nadležnosti međusobno razmenjuju podatke i informacije iz informacionih podsistema koje organizuju i razvijaju.

Član 11

Subjekti informacionog sistema su dužni da preduzmu mere zaštite podataka i informacija u Informacionom sistemu.

Mere iz stava 1. ovog člana utvrđuju subjekti informacionog sistema na osnovu načela koja će se regulisati Pravilnikom o Informacionom sistemu.

Mere iz stava 1. ovog člana odnose se na: podatke i informacije i njihove nosioce, programsku podršku, telekomunikacionu i informatičku opremu, računarsku mrežu i prostorije u kojima je smeštena oprema i instalacije.

Član 12

Korisnici podataka i informacija iz Informacionog sistema, pored subjekata iz člana 3. ove Odluke, mogu biti i druga pravna i fizička lica.

Pravna i fizička lica iz stava 1. ovog člana koriste podatke i informacije na način koji propiše Gradonačelnik.

Član 13

Gradonačelnik će u roku od 90 dana od dana donošenja ove Odluke doneti Pravilnik o Informacionom sistemu kojim će se utvrditi način i pravila njegovog funkcionisanja, načela zaštite podataka kao i način korišćenja podataka drugih pravnih i fizičkih lica, kao i sva druga pitanja vezana za poslove Informacionog sistema svih subjekata iz člana 3. ove Odluke.

Pravilnik iz stava 1. ovog člana predstavlja osnovu za izradu Pravilnika o Informacionom podsistemu svih subjekata iz člana 3. ove Odluke.

Član 14

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".