ODLUKA

O USLOVIMA I NAČINU UČEŠĆA U POSTUPKU KUPOPRODAJE STANOVA ZA SOCIJALNO STANOVANJE IZGRAĐENIH NA TERITORIJI GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 119/2008)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se uslovi učešća na konkursu za kupoprodaju stanova za socijalno stanovanje1 izgrađenih na teritoriji Grada Niša, osnovi i merila za utvrđivanje reda prvenstva, postupak odlučivanja i druga pitanja od značaja za rešavanje stambenih potreba zaposlenih i određenih kategorija lica sa teritoriji Grada Niša utvrđenih ovom Odlukom i Programom izgradnje stanova za socijalno stanovanje.

______________________________
1 Socijalno stanovanje jeste stanovanje od odgovarajućeg standarda koje se obezbeđuje podrškom države - grada, u skladu sa strategijom socijalnog stanovanja licima i domaćinstvima koja iz socijalnih, ekonomskih i drugih razloga ne mogu da obezbede stan po tržišnim uslovima.

Član 2

Stambene potrebe u skladu sa odredbama ove Odluke mogu rešavati:

- Zaposleni na neodređeno vreme,

- Mladi bračni parovi,

- Samostalni umetnici i zaslužni sportisti.

Pod zaposlenim se podrazumevaju sva lica koja su u radnom odnosu na neodređeno vreme i imaju prebivalište na teritoriji Grada Niša najmanje tri godine.

Mladim bračnim parom smatraju se supružnici koji nisu stariji od 35 godina, a brak im traje najmanje jednu godinu do dana stupanja na snagu ove odluke.

Status samostalnog umetnika ima lice kome je nadležni Savez strukovnog udruženja umetnika Republike Srbije, na osnovu merila tog saveza utvrdio status samostalnog umetnika Republike Srbije.

Status zaslužnog sportiste ima sportista kategorisan prema odredbama Pravilnika o kriterijumima za kategorizaciju sportista, koji donosi Sportski savez Srbije.

Član 3

JP "Gradska stambena agencija" Niš, vršiće prodaju stanova iz stambenog fonda sa kojim raspolaže, a koji je pribavljen izgradnjom stanova u Nišu na lokaciji Majakovski L1 - L8, po provedenom postupku iz ove Odluke, licima iz člana 2. ove Odluke.

Prodaja stanova iz stava 1. ovog člana vrši se isključivo na kredit i to pod uslovima o kreditiranju koji važe za određeni tip kredita poslovne banke sa kojom JP "Gradska stambena agencija" Niš ima zaključen sporazum o kreditiranju.

Starosna granica korisnika kredita za kredite uz subvenciju države je između 23 i 45 godina (rok za otplatu kredita je najviše 30 godina, a starosna granica je 65 godina života).

Lica iz člana 2. ove Odluke mogu konkurisati za stan odgovarajuće strukture i to tako da kvadratura stana za koji konkurišu ne prelazi 23 kvm po članu domaćinstva (maksimalno 35 kvm po osobi za jednočlana i dvočlana domaćinstva).

Za stanove niže spratnosti prioritet imaju lica koja su ostvarila potreban broj bodova, a u svojoj porodici imaju invalida.

Upravni odbor Preduzeća iz stava 1. ovog člana će pre sprovođenja postupka prodaje, posebno donetom odlukom utvrditi uslove prodaje (kupoprodajnu cenu, broj stanova koji pripadaju određenoj kategoriji lica iz člana 2. ove Odluke i opredeliti stanove po strukturi i površini za namene iz stava 1. ovog člana, odrediti poslovnu banku sa kojom će JP "Gradska stambena agencija" zaključiti sporazum o kreditiranju, i dr.)

U slučaju da nema dovoljno zainteresovanih za stanove opredeljene jednoj grupi iz člana 2. ove Odluke, Upravni odbor preduzeća će naknadnom odlukom, i to odmah po utvrđivanju konačnih rang listi, a pre donošenja rešenja o prodaji stanova, ostatak stanova opredeliti drugim grupama lica iz člana 2. ove Odluke.

Za stanove koji ne budu prodati ni nakon naknadno donete odluke, Upravni odbor Preduzeća doneće odluku o raspisivanju novog konkursa.

II PRODAJA STANOVA

1. Uslovi prodaje

Član 4

Izgrađeni stan prodaje se licu iz člana 2. ove Odluke pod uslovom da je:

1. bez stana,

2. državljanin Republike Srbije sa prebivalištem na teritoriji Grada Niša,

3. kreditno sposobno,

4. ostvarilo prioritetno mesto na listi prvenstva, i

5. za zaposlena lica iz člana 2. ove Odluke, da su u radnom odnosu na neodređeno vreme najmanje 2 godine, a najmanje 6 meseci kod poslednjeg poslodavca.

Član 5

Smatra se da je lice bez stana ukoliko ono ili član njegovog porodičnog domaćinstva na teritoriji Republike Srbije nema stan, porodičnu stambenu zgradu u svojini ili susvojini, ili po osnovu ugovora o zakupu koristi državni ili društveni stan, odnosno:

1. stanuje kao podstanar;

2. stanuje u prostorijama za privremeni smeštaj, koje se ne mogu smatrati stanom jer ne pružaju ni minimum uslova za stanovanje (šupa, daščara, tavanska i podrumska prostorija, magacin i sl.);

3. koristi stan za službene potrebe;

4. stanuje kod svojih roditelja ili roditelja svog bračnog druga (majka, očuh, maćeha, usvojilac), dede, babe;

5. stanuje u bespravno podignutom objektu za koji je doneto pravosnažno rešenje o rušenju ili je rušenje započeto;

6. ako je nosilac stanarskog prava, odnosno zakupac na neodređeno vreme stana u svojini građana ili sustanar;

7. zakupac stana u državnoj svojini na određeno vreme.

Pod članom porodičnog domaćinstva lica bez stana u smislu ove Odluke, smatraju se: bračni drug, dete (rođeno u braku ili van braka, usvojeno ili pastorak), roditelji lica bez stana ili njegovog bračnog druga, kao i lice koje je lice bez stana po zakonu dužno da izdržava.

Član 6

Lice koje konkuriše za kupovinu stana mora da ima prebivalište na teritoriji Grada Niša najmanje tri godine pre podnošenja zahteva.

Član 7

Ukoliko poslovna banka iz čl. 3. ove Odluke u postupku odobrenja kredita utvrdi da lice koje je ostvarilo pravo na kupovinu stana, utvrdi da to lice nije kreditno sposobno, isto gubi pravo na kupovinu stana, a pravo na kupovinu stiče lice koje je sledeće na rang listi.

Na konkursu za kupovinu stana mogu učestvovati lica iz čl. 2. ove Odluke čije domaćinstvo ostvaruje mesečna primanja niža od 1.200 €, s tim da će zavisno od visine prihoda samo lice odlučivati koju će vrstu kredita koristiti kod banke iz čl. 3. ove Odluke.

Iznos je izražen u evrima, a obračunavaće se u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan objavljivanja konkursa.

Mesečni prihodi bez poreza i doprinosa, po domaćinstvu se dokazuju na osnovu potvrda o visini primanja svih članova domaćinstva u poslednja tri meseca do dana objavljivanja konkursa.

Član 8

Stan se prodaje licu koje ispunjava uslove iz člana 4. ove Odluke prema redosledu utvrđenom na listi reda prvenstva (u daljem tekstu: rang- lista).

2. Osnovi i merila za utvrđivanje reda prvenstva

Član 9

Prvenstvo u rešavanju stambene potrebe ostvaruje se najvećim brojem bodova na listi reda prvenstva.

Ako dva ili više lica iz člana 2. ove Odluke imaju isti broj bodova, prednost u rešavanju stambene potrebe ima lice koje ima veći broj bodova po jednom od osnova po redosledu utvrđenom ovom Odlukom.

Član 10

Osnovi za utvrđivanje reda prvenstva su:

1. stambeni status,

2. zdravstveno stanje,

3. invalidnost,

4. telesno oštećenje,

5. broj članova porodičnog domaćinstva,

6. radni staž.

Konkretizacija osnova iz prethodnog stava, odnosno određivanje stepena njihovog uticaja na redosled u rešavanju stambenih potreba vrši se utvrđivanjem broja bodova po svakom od tih osnova.

Prilikom bodovanja zaslužnog sportiste neće se uzimati u obzir kriterijumi iz stava 1. tač. 6. ovog člana.

Član 11

Za stambeni status utvrđuje se do 200 bodova, i to:

- podstanar 20 i više godina

200 bodova,

- podstanar 15-19 godina

185 bodova,

- podstanar 10-14 godina

170 bodova,

- podstanar 5-9 godina

155 bodova,

- podstanar 1-4 godine

140 bodova,

- korisnik prostorija za privremeni smeštaj koje se po ovoj odluci ne smatraju stanom;

 

- korisnik stana u bespravno podignutom objektu za koji je doneto pravosnažno rešenje o rušenju ili je rušenje započeto

130 bodova,

- stanovanje kod svojih roditelja ili roditelja bračnog druga, dede, babe

120 bodova,

- korisnik stana za službene potrebe,

110 bodova,

- zakupac na neodređeno vreme na stanu u svojini građana ili sustanar, zakupac stana u državnoj svojini na određeno vreme

90 bodova.

Podstanar do jedne godine boduje se u prethodnom stambenom statusu.

Lice iz člana 2. ove Odluke koje bespravno stanuje u tuđem stanu ili zajedničkoj prostoriji stambene zgrade boduje se u stambenom statusu u kome je bilo do bespravnog useljenja.

Stambeni status dokazuje se:

- ugovorom i drugom overenom ispravom o pravu korišćenja, ili

- ugovorom o podstanarskom odnosu, ili

- overenom izjavom stanodavca o načinu i vremenu korišćenja stana,

- uverenjem Poreske uprave da podnosilac prijave i članovi njegovog porodičnog domaćinstva nemaju stan ili porodičnu stambenu zgradu na teritoriji grada Niša,

- overenom izjavom da podnosilac prijave na konkurs i članovi njegovog porodičnog domaćinstva nemaju stan ili porodičnu stambenu zgradu na teritoriji Republike Srbije,

- uverenjem o prebivalištu, na teritoriji Grada Niša za sve članove porodičnog domaćinstva, ili

- overenom fotokopijom rešenja nadležnog organa o rušenju bespravno podignutog objekta.

Član 12

Zdravstveno stanje lica iz člana 2. ove Odluke i članova njegovog porodičnog domaćinstva vrednuje se ukupno 10 bodova.

Pod zdravstvenim stanjem, u smislu ove Odluke, podrazumevaju se:

- maligne bolesti i intrakranijalni tumori, teže bolesti krvi i krvotvornih organa, insulin zavisni dijabetis melitus, hronična bubrežna insuficijencija na dijalizi i posle transplantacije, teže urođene i stečene srčane mane, teži oblik astme, hronična nespecifična bolest pluća, aktivna tuberkuloza, sistemske autoimune bolesti, teži oblici poremećaja metabolizma, skleroza, progresivna neuromišićna oboljenja, epilepsija, teži duševni poremećaji.

Zdravstveno stanje se dokazuje konzilijarnim mišljenjem zdravstvene ustanove u kojoj se leči lice iz člana 2. ove Odluke ili član njegovog porodičnog domaćinstva.

Član 13

Invalidnost se vrednuje do 20 bodova.

Zaposlenom licu iz člana 2. ove Odluke po osnovu lične invalidnosti ili invalidnosti člana porodičnog domaćinstva pripada sledeći broj bodova:

1. gubitak radne sposobnosti

20 bodova,

2. preostala radna sposobnost

10 bodova.

Invalidnost se dokazuje rešenjem nadležnog organa penzijskog i invalidskog osiguranja.

Član 14

Telesno oštećenje se vrednuje do 20 bodova.

Licu iz člana 2. ove Odluke po osnovu ličnog telesnog oštećenja ili telesnog oštećenja člana porodičnog domaćinstva pripada sledeći broj bodova:

1. za telesno oštećenje 100%

10 bodova,

2. za telesno oštećenje 90 %

9 bodova,

3. za telesno oštećenje 80 %

8 bodova,

4. za telesno oštećenje 70%

7 bodova,

5. za telesno oštećenje 60%

6 bodova,

6. za telesno oštećenje 50%

5 bodova,

7. za telesno oštećenje 40%

4 boda,

8. za telesno oštećenje 30% i manje

3 boda.

Ako je telesno oštećenje nastalo usled nesreće na poslu ili je posledica profesionalnog oboljenja, broj bodova iz prethodnog stava uvećava se za po pet bodova, a ako je telesno oštećenje nastalo u oružanim akcijama i ratnim dejstvima posle 17. avgusta 1990. godine, broj bodova se uvećava za po 10 bodova.

Telesno oštećenje dokazuje se rešenjem nadležnog organa penzijskog i invalidskog osiguranja.

Član 15

Za svakog člana porodičnog domaćinstva lica iz člana 2. ove Odluke pripada po pet bodova.

Za utvrđivanje bodova po kriterijumu iz st. 1. ovog člana podnosilac prijave je dužan da priloži izvod iz matične knjige venčanih, ne stariji od 15 dana, izvod iz matične knjige rođenih za svakog maloletnog člana, ne stariji od šest meseci i fotokopije ličnih karata za punoletne članove porodičnog domaćinstva.

Član 16

Dužina radnog staža vrednuje se do 120 bodova.

Svaka navršena godina radnog staža vrednuje se sa tri boda.

Pod radnim stažom podrazumeva se vreme provedeno u radnom odnosu (efektivni radni staž), koje se upisuje u radnu knjižicu.

Ukupan radni staž se obračunava sa stanjem na dan isteka roka utvrđenog konkursom za podnošenje prijave na isti.

Za utvrđivanje bodova po kriterijumu dužine radnog staža podnosilac prijave je dužan da priloži overenu fotokopiju radne knjižice.

Član 17

Za utvrđivanje reda prvenstva za samostalne umetnike primenjuju se kriterijumi iz člana 10. ove Odluke s tim što im se kao godine radnog staža računaju godine provedene u kontinuitetu u statusu samostalnog umetnika sa bodovima utvrđenim u članu 16. ove Odluke.

Pod godinama provedenim u kontinuitetu u statusu samostalnog umetnika podrazumeva se vreme provedeno u takvom statusu, a dokazuje se potvrdom Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih delatnosti.

- Međunarodne nagrade i priznanja

4 boda,

- Društvene (opštinske, gradske, republičke i savezne) nagrade i priznanja

3 boda,

- Strukovne nagrade i priznanja

3 boda.

3. Utvrđivanje reda prvenstva

Član 18

Nakon izvršenog bodovanja, primenom merila po svim osnovama utvrđenim ovom Odlukom, sačinjavaju se posebne rang-liste za svaku kategoriju lica utvrđenu u članu 2. ove Odluke.

Rang liste se sačinjavaju i prema raspoloživoj strukturi stanova za koje je konkurs raspisan.

Broj bodova na rang-listama utvrđuje se sa stanjem na dan isteka roka za podnošenje prijave na konkurs.

4. Postupak odlučivanja

Član 19

Stanovi za socijalno stanovanje prodaju se na osnovu konkursa.

Konkurs za prodaju stanova raspisuje Upravni odbor JP "Gradska stambena agencija" Niš.

Upravni odbor JP "Gradska stambena agencija" Niš za sprovođenje konkursa obrazuje komisiju čiji se broj i sastav utvrđuje odlukom o obrazovanju komisije.

Član 20

Konkurs za prodaju stanova za socijalno stanovanje objavljuje se u sredstvima javnog informisanja sa pozivom zainteresovanim da u roku od 30 dana od objavljivanja konkursa podnesu prijave Komisiji, sa potrebnim dokazima za utvrđivanje broja bodova po osnovama utvrđenim ovom Odlukom.

Član 21

Komisija iz člana 19. ove Odluke vrši prijem prijava u roku koji je utvrđen konkursom.

Po isteku roka iz konkursa Komisija će obraditi podatke po podnetim prijavama i po potrebi ih proveriti uvidom na licu mesta ili na drugi način. Utvrđeno stanje konstatuje se zapisnički, odnosno službenom beleškom.

Bodovanje se neće vršiti po osnovama za koje nisu priloženi odgovarajući dokazi.

Komisija je dužna da u roku od 10 dana od dana zaključivanja Konkursa sprovede obradu prispelih prijava i uputi pozive za dopunu nepotpunih prijava. Poziv za dopunu prijave treba da sadrži taksativno nabrojanu dokumentaciju neophodnu za bodovanje prijave. Sve dopune prijave moraju biti dostavljene Komisiji najkasnije 5 dana od dana prijema poziva za dopunu prijave. Komisija je dužna da u roku od 10 dana od krajnjeg roka za podnošenje dopuna prijava, sprovede obradu prispelih dopuna prijava i izvrši bodovanje po prijavama čiji podnosioci ispunjavaju uslove utvrđene ovom Odlukom.

Član 22

Na osnovu utvrđenog broja bodova, Komisija sačinjava posebne predloge rang-listi prema kategoriji lica iz čl. 2. ove Odluke. Rang liste se sačinjavaju i prema raspoloživoj strukturi stanova za koje je konkurs raspisan i to posebno za svaku kategoriju lica iz čl. 2. ove Odluke.

Predlog rang-liste sadrži: pravni osnov na osnovu koga je pripremljen predlog, redni broj, ime i prezime podnosioca zahteva, broj bodova po svakom osnovu, ukupan zbir bodova po svim osnovama, datum utvrđivanja predloga, datum javnog oglašavanja, rok i način podnošenja prigovora.

Član 23

Komisija objavljuje predlog rang-liste na način dostupan svim zainteresovanim licima, odnosno na oglasnoj tabli Preduzeća.

Svaki učesnik u konkursu može Upravnom odboru JP "Gradska stambena agencija", preko Komisije uložiti prigovor na predlog rang-liste u roku od 5 dana od dana objavljivanja.

Upravni odbor Preduzeća je dužan da odluči po prigovoru u roku od 10 dana od krajnjeg roka za prijem prigovora, nakon čega utvrđuje konačne rang-liste koje se objavljuju na način utvrđen u stavu 1. ovog člana.

Protiv konačne rang-liste ne može se ostvarivati pravna zaštita.

Član 24

Na osnovu konačne rang-liste, Komisija će doneti rešenje o prodaji stana licu iz člana 2. ove Odluke, koje je ostvarilo prioritetno mesto na rang-listi.

Rešenje iz stava 1. ovog člana sadrži naročito:

- datum donošenja rešenja,

- ime i prezime lica kome se prodaje stan,

- podatke o članovima njegovog porodičnog domaćinstva (ime, prezime, srodstvo, matični broj),

- podatke o stanu (adresa, sprat, broj stana, struktura stana i površina),

- obrazloženje rešenja,

- pouka o pravnom leku,

- druga značajna pitanja.

Rešenje potpisuje predsednik Komisije.

Protiv rešenja iz stava 2. ovog člana ne može se ostvarivati pravna zaštita.

Član 25

Sa licem iz člana 24. ove Odluke nakon uručenja rešenja iz člana 24. ove Odluke zaključuje se predugovor o kupovini stana.

Ukoliko lice iz stava 1. ovog člana ne potpiše predugovor, Komisija će isti dostaviti sledećem licu na konačnoj rang listi.

Član 26

Banka iz čl. 3. ove Odluke zaključuje ugovor o kreditu sa licem koje je ostvarilo pravo na kupovinu stana na kredit, raspolaže rešenjem i predugovorom o prodaji stana i kreditno je sposobno.

Lice iz stava 1. ovog člana ne može izdavati u zakup stan čija se kupovina kreditira iz sredstava banke iz čl. 3. ove Odluke i budžeta Republike Srbije do otplate kredita.

Lice iz stava 1. ovog člana ne može otuđiti stan čija se kupovina kreditira iz sredstava banke iz čl. 3. ove Odluke i budžeta Republike Srbije u prvih pet godina otplate kredita.

Lice iz stava 1. ovog člana je u obavezi da prijavi prebivalište na adresi kupljenog stana u roku od 15 meseci od dana zaključenja ugovora o kupoprodaji.

Direktor JP "Gradska stambena agencija" Niš, sa licem iz stava 1. ovog člana, zaključuje ugovor o kupoprodaji stana.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 27

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja rešenja Gradonačelnika Grada Niša o davanju saglasnosti na istu.

Član 28

Danom stupanja na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu učešća u postupku kupoprodaje stanova za socijalno stanovanje izgrađenih na teritoriji grada Niša broj: 01-1135/2-5 od 04.12.2007. godine.