ODLUKA

O ODREĐIVANJU DELATNOSTI HVATANJA I ZBRINJAVANJA NAPUŠTENIH PASA I MAČAKA I SAKUPLJANJE NJIHOVIH LEŠEVA KAO KOMUNALNA DELATNOST

("Sl. list opštine Subotica", br. 63/2003 i "Sl. list grada Subotice", br. 33/2008)

Član 1

Ovom Odlukom kao komunalna delatnost, određuje se hvatanje, smeštaj i zbrinjavanje napuštenih pasa i mačaka i sakupljanje i transportovanje njihovih leševa sa puteva i javnih površina do objekta za sakupljanje otpada životinjskog porekla na teritoriji grada Subotice kao i po potrebi lišavanje njihovih života na human način.

Član 2

Delatnost iz člana 1. ove Odluke obavlja se u skladu sa propisima kojima je regulisana ova oblast.

Član 3

Psi i mačke koji se zateknu na javnoj površini ili na putu bez nadzora u smislu ove Odluke smatraju se napuštenima.

Član 4

Delatnost iz člana 1. ove Odluke obavlja Javno Komunalno Preduzeće "Čistoća i Zelenilo" (u daljem tekstu: Preduzeće) ili drugo preduzeće odnosno preduzetnik kome Preduzeće poveri obavljanje pojedinih poslova iz okvira svoje delatnosti, uz saglasnost osnivača.

Član 5

Preduzeće je naročito dužno da:

- dnevno u skladu sa biološkim ciklusom životinja sakupi napuštene pse i mačke i to naročito u okolini škola, predškolskih ustanova, pijaca, bolnice, ugostiteljskih objekata i dr.

- sakupljene životinje smesti na odgovarajući način

- po potrebi, a najmanje jednom mesečno, na osnovu predloga Komisije vrši lišavanje života pasa i mačaka na human način

- da obezbedi smeštaj i nadzor za pse i mačke za koje je potrebno izvršiti posmatranje u skladu sa propisima

- da vodi evidenciju o broju i vrsti uhvaćenih napuštenih pasa i mačaka, broju uklonjenih leševa, kao i o konačnom postupku o uhvaćenim životinjama.

Preduzeće sakuplja i transportuje leševe napuštenih pasa i mačaka sa puteva i javnih površina do objekta za sakupljanje otpada životinjskog porekla na teritoriji grada Subotice.

Preduzeće je u obavezi da poslove iz ovog člana vrši i po pozivu građana.

Član 5a

Komisiju iz člana 5. ove Odluke čine predstavnik Preduzeća, predstavnik Gradske uprave - službe nadležne za inspekcijsko-nadzorne poslove, veterinar i predstavnik društva za zaštitu životinja.

Komisiju iz stava 1. ovog člana obrazuje Gradsko veće na period od 5 godina.

Stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Komisije obavlja Preduzeće.

Član 6

Preduzeće je u obavezi da do 5-og u mesecu za prethodni mesec dostavi izveštaj o obavljenim poslovima Gradskoj upravi - službi nadležnoj za komunalne poslove.

Član 7

Sredstva za obavljanje ove delatnosti obezbediće se u budžetu grada Subotice.

Član 8

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 50.000,00 din. kazniće se za prekršaj Preduzeće ako ne ispuni obaveze iz člana 5. i 6. ove Odluke.

Novčanom kaznom od 5.000,00 din. kazniće se za prekršaj odgovorno lice Preduzeća za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 9

Nadzor nad primenom ove Odluke vrši Gradska uprava - služba nadležna za komunalne poslove.

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem ove Odluke obavlja Gradska uprava - služba nadležna za inspekcijsko-nadzorne poslove, putem komunalnog inspektora.

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Subotica", a primenjuje se od 01. februara 2004. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o određivanju delatnosti hvatanja i uništavanja pasa i mačaka lutalica i sakupljanje leševa životinja komunalnom delatnošću

("Sl. list grada Subotice", br. 33/2008)

Član 12

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Subotice".

Napomene

U "Sl. listu grada Subotice", br. 4/2010 od 18. februara 2010. godine objavljena je Odluka Ustavnog suda IU broj 197/2005 od 22. decembra 2009. godine, kojom je utvrđeno da odredbe člana 4. i člana 5. alineja 3. u delu koji glasi: "a najmanje jednom mesečno" Odluke o određivanju delatnosti hvatanja i zbrinjavanja napuštenih pasa i mačaka i sakupljanje njihovih leševa kao komunalna delatnost ("Sl. list opštine Subotica", br. 63/2003 i "Sl. list grada Subotice", br. 33/2008) nisu u saglasnosti sa zakonom. Na osnovu odredbe člana 168. stav 3. Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006), navedene odredbe ove odluke prestaće da važe danom objavljivanja Odluke Ustavnog suda u "Službenom glasniku Republike Srbije".