ODLUKA

O NAKNADI ZA ZAŠTITU I UNAPREĐENJE ŽIVOTNE SREDINE NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 27/2005 i 51/2008)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se obaveza plaćanja naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine (u daljem tekstu: naknada) na teritoriji Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Grad) radi stvaranja materijalnih uslova za ostvarivanje prava i dužnosti Grada u oblasti zaštite životne sredine.

Član 2

Naknadu iz člana 1. ove odluke plaćaju:

1. vlasnici, odnosno korisnici stanova i drugih posebnih delova zgrade, u visini od 0,30 din/m2 stambenog prostora;

2. vlasnici, odnosno korisnici poslovnih prostorija, u visini od 0,54 din/m2 poslovnog prostora.

Naknada iz stava 1. ovog člana plaća se mesečno preko jedinstvene uplatnice za objedinjenu naplatu Javnog preduzeća "Informatika".

Član 3

Sredstva prikupljena u skladu sa odredbama člana 2. ove odluke uplaćuju se na račun propisan za uplatu naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, a koristiće se u skladu sa Programom zaštite i unapređenja životne sredine (u daljem tekstu: Program).

Član 4

Program iz člana 3. ove odluke donosi Gradonačelnik Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik) za svaku kalendarsku godinu.

Program obuhvata: podsticajne, preventivne i sanacione programe i projekte, programe i projekte praćenja stanja životne sredine (monitoring), programe zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara u Gradu, naučnoistraživačke programe i projekte, obrazovne aktivnosti i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine, informisanje i objavljivanje podataka o stanju i kvalitetu životne sredine i troškove realizacije Programa.

Član 5

Sredstva prikupljena od naknade koristiće se za finansiranje odnosno sufinansiranje programa iz člana 4. stav 2. ove odluke.

Član 6

Podsticajne, preventivne i sanacione programe i projekte, programe i projekte praćenja stanja životne sredine (monitoring) i programe zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara u Gradu realizovaće preduzeća osnovana za obavljanje delatnosti kojima se obezbeđuje funkcija zaštite i unapređenja životne sredine (javna komunalna preduzeća), preduzeća kojima je povereno obavljanje ovih delatnosti i preduzeća, ovlašćene naučne i stručne organizacije, ustanove i institucije kojima se dodele ugovori, u skladu sa pozitivnim propisima.

Za realizaciju programa i projekata iz stava 1. ovog člana Gradonačelnik ili lice koje ovlasti, zaključuje ugovor sa korisnikom sredstava koji naročito sadrži:

- sadržaj programa odnosno projekta

- međusobna prava i obaveze ugovornih strana

- iznos sredstava i način plaćanja

- rokove za izvršenje ugovornih obaveza

- nadzor nad izvršavanjem ugovornih obaveza.

Član 7

Naučno-istraživački programi i projekti i obrazovne aktivnosti i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine sufinansiraće se u skladu sa pravilnikom ili na osnovu posebnog akta.

Pravilnik odnosno poseban akt donosi Gradonačelnik.

Član 8

Realizaciju Programa i nadzor nad izvršavanjem ugovornih obaveza i realizacijom pojedinačnih programa i projekata sprovodi Gradska uprava za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Uprava).

Uprava najmanje jedanput godišnje podnosi Gradonačelniku i Skupštini Grada Novog Sada izveštaj o realizaciji Programa i utrošku sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Član 9

Za finansiranje Programa u 2005. godini koristiće se i sredstva od naplaćene komunalne takse za držanje pasa i 10% od naplaćene komunalne takse za korišćenje prostora na javnim površinama.

Član 10

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o obezbeđivanju sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 12/2001 - prečišćen tekst, 5/2002 i 22/2003).

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji Grada Novog Sada

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 51/2008)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjivaće se od 1. januara 2009. godine.