PRAVILNIK

O NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA NA DODELU SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA SOMBORA ZA PROGRAME I PROJEKTE ORGANIZACIJA I UDRUŽENJA GRAĐANA SOCIJALNO-HUMANITARNOG KARAKTERA SA TERITORIJE GRADA SOMBORA

("Sl. list Grada Sombora", br. 4/2008)

Član 1

Ovim Pravilnikom određuju se bliži kriterijumi, način i postupak ostvarivanja prava na dodelu sredstava iz budžeta Grada Sombora (u daljem tekstu: donacije) za programe i projekte socijalno-humanitarnih organizacija, organizacija osoba sa invaliditetom, udruženja građana, kao i drugih neprofitnih ustanova i organizacija.

Član 2

Donacije iz člana 1. ovog Pravilnika obezbeđuju se za:

1. realizaciju programa rada Gradske organizacije Crvenog krsta Sombor, kojima se u kontinuitetu, tokom cele godine, sprovode posebni oblici socijalne zaštite, i

2. realizaciju projekata kojima se pomaže razvoj različitih oblika samopomoći i solidarnosti sa licima sa posebnim potrebama kao i sa licima koja su suštinski u nejednakom položaju sa ostalim građanima i podstiču aktivnosti organizacija i udruženja građana socijalno-humanitarnog karaktera na teritoriji Grada Sombora.

Član 3

Gradska organizacija Crvenog krsta ostvaruje donaciju iz budžeta Grada na osnovu programa rada koji dostavlja Odeljenju za društvene delatnosti Gradske uprave Grada Sombora u skladu sa budžetskim kalendarom za pripremu i donošenje budžeta Grada Sombora za narednu godinu.

Program rada iz stava 1. ovog člana sadrži:

• naziv i sedište organizacije

• opšte i konkretne ciljeve i ciljnu grupu, sa brojem lica na koje je program rada usmeren

• opis aktivnosti na sprovođenju programa rada

• vreme i postupak realizacije programa rada

• podatke o potrebnim finansijskim i drugim sredstvima za realizaciju programa rada - finansijski plan

• izvore sredstava za finansiranje programa rada sa specifikacijom iznosa sredstava iz sopstvenih izvora, od donatora, drugih izvora i očekivanog iznosa donacije iz budžeta Grada

• odgovarajuću dokumentaciju i druge podatke od značaja za realizaciju programa rada.

Iznos, namenu i način prenosa sredstava za realizaciju programa iz stava 1. ovog člana utvrđuje gradonačelnik na predlog nadležne Komisije, o čemu se zaključuje poseban Sporazum o načinu finansiranja na godišnjem nivou.

Član 4

Socijalno-humanitarne organizacije, organizacije osoba sa invaliditetom, udruženja građana, kao i druge neprofitne ustanove i organizacije ostvaruju donacije iz budžeta Grada Sombora za realizaciju projekata iz člana 2. stav 2. ovog Pravilnika putem javnog konkursa, u skladu sa planiranim sredstvima za tu namenu.

Član 5

Gradonačelnik donosi akt o raspisivanju javnog konkursa za finansiranje projekata iz člana 4. ovog Pravilnika najmanje jednom godišnje.

Akt iz stava 1. ovog člana sadrži:

• predmet konkursa

• datum objavljivanja konkursa

• krug mogućih učesnika na konkursu

• rokove za dostavu prijave na konkurs i

• dokumentaciju koja se podnosi uz prijavu.

Član 6

Postupak javnog konkursa za dodelu donacija za realizaciju projekata sprovodi Komisija.

Član 7

Komisiju iz člana 6. ovog Pravilnika obrazuje i imenuje gradonačelnik.

Komisija ima predsednika i četiri člana, koje u slučaju odsutnosti zamenjuju zamenik predsednika, odnosno zamenici članova.

Predsednik Komisije po funkciji je član Gradskog veća nadležan za poslove socijalne zaštite.

Članovi Komisije imenuju se iz reda istaknutih stručnjaka iz oblasti socijalne zaštite i socijalno-humanitarnog rada i predstavnika Odeljenja za finansije i Odeljenja za društvene delatnosti.

Komisija radi i odlučuje u punom sastavu i o svom radu vodi zapisnik, a odluke donosi većinom od ukupnog broja imenovanih članova.

Članovima Komisije za rad pripada naknada koju utvrđuje gradonačelnik aktom o obrazovanju Komisije.

Administrativne i stručne poslove za potrebe Komisije obavlja Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave grada Sombora.

Član 8

Javni konkurs iz člana 5. ovog Pravilnika objavljuje se u sredstvima javnog informisanja od lokalnog značaja.

Član 9

Prijava na javni konkurs podnosi se Odeljenju za društvene delatnosti Gradske uprave Grada Sombora, na posebnom obrascu, koji je sastavni deo konkursa.

Uz prijavu iz stava 1. ovog člana organizacija, udruženje građana ili ustanova dužna je da priloži:

1. dokaz o registraciji

2. opis organizacije

3. kratak pregled realizovanih projekata

4. predlog projekta sa finansijskim planom

5. izjavu da li koristi i sredstva od drugog donatora

Predlog projekta iz stava 2. tačka 4. ovog člana mora da sadrži:

1. naziv i ciljeve projekta

2. detaljan opis projekta (projektne aktivnosti, vreme trajanja, ciljna grupa na koju se odnosi, dinamika realizacije)

3. način praćenja projekta

4. očekivane rezultate projekta

5. finansijski plan (sa naznakom koje troškove pokriva mimo traženih sredstava)

6. broj tekućeg računa.

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs neće se razmatrati.

Član 10

Komisija razmatra projekte prispele na javni konkurs i na osnovu njihovog značaja za unapređenje različitih oblika socijalno-humanitarnog rada, sačinjava predlog rešenja za dodelu donacija za realizaciju projekata iz člana 2. stav 2. ovog Pravilnika.

Prilikom formiranja predloga rešenja za dodelu donacija iz stava 1. ovog člana prioritet će imati one organizacije, udruženja građana i ustanove, čiji je projekat usmeren prema većem broju korisnika i koji zadovoljava kriterijum održivosti.

Član 11

Izveštaj o sprovedenom postupku javnog konkursa, sa zapisnikom o radu Komisije i predlogom rešenja za dodelu donacija za realizaciju projekata iz člana 2. stav 2. ovog Pravilnika, Komisija dostavlja gradonačelniku u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave na konkurs.

Gradonačelnik, nakon razmatranja izveštaja iz stava 1. ovog člana, donosi Rešenje o odobravanju projekata i utvrđivanju visine sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta.

Na Rešenje iz stava 2. ovog člana ne postoji pravo žalbe.

Član 12

Sredstva iz člana 11. stav 2. ovog Pravilnika prenose se na osnovu Ugovora o realizaciji projekta, koji zaključuje Gradonačelnik sa organizacijom, udruženjem građana ili ustanovom kojoj je odobren projekat.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana uređuju se način i rokovi za realizaciju projekta, prenos sredstava i dr.

Član 13

Gradska organizacija Crvenog krsta Sombor dužna je da Odeljenju za društvene delatnosti Gradske uprave Grada Sombora dostavi izveštaj o realizaciji programa rada u prethodnoj godini do 31. marta tekuće godine, a organizacije, udruženja građana i ustanove iz člana 2. stav 2. ovog Pravilnika, u roku od 30 dana, od dana završetka realizacije projekta.

Član 14

Ovaj Pravilnik će se objaviti u "Službenom listu Grada Sombora", a stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.