ODLUKA
O PLATAMA I NAKNADAMA IZABRANIH I POSTAVLJENIH LICA U ORGANIMA GRADA SMEDEREVA I NAKNADAMA ZA RAD ČLANOVA RADNIH TELA SKUPŠTINE GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 7/2008)

 

I OPŠTA ODREDBA

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se pravo na platu, naknade i ostala primanja izabranih i postavljenih lica u organima Grada Smedereva i naknada za rad članova radnih tela Skupštine grada Smedereva.

II PLATE I DRUGA PRIMANJA IZABRANIH I POSTAVLJENIH LICA

 

a) PLATA

Član 2

Izabrano lice ima pravo na platu kada zbog vršenja funkcije prestane da ostvaruje platu u preduzeću, ustanovi, državnom organu ili od samostalne delatnosti.

Pravo na platu ima i lice koje postavlja Skupština grada Smedereva ili gradonačelnik grada Smedereva.

Plata se prima i za dane godišnjeg odmora, za dane državnih praznika i u drugim slučajevima za koje je zakonom propisano da se ne radi.

Član 3

Pravo na platu u skladu sa članom 2. ove Odluke imaju:

- predsednik i zamenik predsednika Skupštine grada,

- gradonačelnik i zamenik gradonačelnika grada,

- sekretar i zamenik sekretara Skupštine grada,

- načelnik i zamenik načelnika Gradske uprave,

- gradski javni pravobranilac i zamenik gradskog javnog pravobranioca,

- pomoćnici gradonačelnika grada i

- članovi Gradskog veća.

Član 4

Plate izabranih i postavljenih lica utvrđuju se na osnovu:

1. osnovice za obračun plata (u daljem tekstu: osnovica);

2. koeficijenta koji se množi osnovicom (u daljem tekstu: koeficijent);

3. dodatka na platu;

4. obaveza koje izabrano i postavljeno lice plaća po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje iz plate, u skladu sa zakonom.

Član 5

Osnovicu za obračun i isplatu plata utvrđuje Vlada Republike Srbije.

Član 6

Koeficijent izražava složenost poslova koje obavlja izabrano i postavljeno lice, odgovornost, uslove rada i stručnu spremu.

Član 7

Dodatak na platu pripada za:

1. vreme provedeno u radnom odnosu (minuli rad);

2. dežurstvo i druge slučajeve rada dužeg od punog radnog vremena u skladu sa propisima (prekovremeni rad);

3. rad na dan državnog i verskog praznika u skladu sa zakonom;

4. rad noću (između 22 00 i 6 00 časova narednog dana).

Dodatak na platu iz stava 1. ovog člana obračunava se i isplaćuje u visini utvrđenoj zakonom i Opštim kolektivnim ugovorom.

Član 8

Plata utvrđena u smislu člana 4. ove Odluke isplaćuje se za rad u punom radnom vremenu.

Član 9

Koeficijenti za obračun i isplatu plata izabranih lica iznose:

9,40 - za gradonačelnika;

9,00 - za predsednika Skupštine grada i zamenika gradonačelnika;

8,60 - za zamenika predsednika Skupštine grada;

8,20 - za člana Gradskog veća.

Član 10

Koeficijenti za obračun i isplatu plata postavljenih lica iznose:

21,50 - za načelnika Gradske uprave, sekretara Skupštine grada, gradskog javnog pravobranioca i pomoćnike gradonačelnika i uvećava se po osnovu složenosti i odgovornosti za 30%, tako da konačan koeficijent za obračun plate navedenih lica iznosi 27,95;

20,50 - za zamenika načelnika Gradske uprave, zamenika sekretara Skupštine grada i zamenika gradskog javnog pravobranioca i uvećava se po osnovu složenosti i odgovornosti za 30%, tako da konačan koeficijent za obračun plate navedenih lica iznosi 26,65.

b) DRUGA PRIMANJA

Član 11

Lica iz člana 9. i 10. ove Odluke koja nisu na stalnom radu u organima Grada Smedereva imaju pravo na naknadu u visini od 60% iznosa plate utvrđene za funkciju koju obavljaju.

Član 12

Izabrano i postavljeno lice koje ostvaruje pravo iz radnog odnosa u organima Grada Smedereva ima pravo na naknade i ostala primanja u skladu sa zakonom i drugim propisima kao i zaposleni u Gradskoj upravi.

v) PRIMANJA PO PRESTANKU FUNKCIJE

Član 13

Izabrano lice po prestanku funkcije ima pravo na platu u trajanju od 6 meseci u visini koju je imao u vreme prestanka funkcije.

Pravo na platu iz stava 1. ovog člana može se izuzetno produžiti do 6 meseci ukoliko u tom vremenu izabrano lice stiče pravo na penziju.

Pravo iz stavova 1. i 2. ovog člana prestaje zasnivanjem radnog odnosa ili sticanjem prava na penziju prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Član 14

Postavljeno lice koje po isteku mandata ne bude ponovo postavljeno ili koje u toku trajanja mandata bude razrešeno, može se rasporediti na radno mesto u Gradskoj upravi koje odgovara njegovoj stručnoj spremi i radnim sposobnostima.

Ukoliko se postavljeno lice ne može rasporediti na način iz stava 1. ovog člana ili ne prihvati ponuđeni raspored, prestaje mu radni odnos.

Postavljeno lice iz stava 2. ovog člana ima pravo na platu u trajanju od 6 meseci koju je imalo u vreme kada mu je prestao radni odnos.

Pravo na platu iz stava 3. ovog člana može se izuzetno produžiti do 6 meseci ukoliko u tom vremenu postavljeno lice stiče pravo na penziju.

Pravo iz stavova 3. i 4. ovog člana prestaje zasnivanjem radnog odnosa ili sticanjem prava na penziju prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

III NAKNADE I DRUGA PRIMANJA ODBORNIKA I ČLANOVA RADNIH TELA SKUPŠTINE GRADA

Član 15

Mesečna naknada odbornika Skupštine grada Smedereva utvrđuje se u visini od 30% prosečne zarade (bez poreza i doprinosa) u privredi grada Smedereva prema poslednje objavljenom podatku Republičkog organa za poslove statistike.

Pored naknade iz stava 1. ovog člana odbornici imaju pravo i na naknadu za prisustvovanje sednicama Skupštine grada Smedereva, po danu, u visini od 3% prosečne zarade (bez poreza i doprinosa) u privredi grada Smedereva prema poslednje objavljenom podatku Republičkog organa za poslove statistike.

Odbornicima radi prisustvovanja sednicama Skupštine grada Smedereva pripada naknada stvarnih troškova prevoza, u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju.

Član 16

Naknada članova radnih tela Skupštine grada Smedereva za prisustvovanje sednicama radnih tela utvrđuje se, po sednici, u visini od 3% prosečne zarade (bez poreza i doprinosa) u privredi grada Smedereva prema poslednje objavljenom podatku Republičkog organa za poslove statistike.

Članovima radnih tela Skupštine grada Smedereva radi prisustva sednicama radnih tela pripada naknada stvarnih troškova prevoza, u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju.

Član 17

Pravo na naknadu iz člana 15. stavova 2. i 3. i člana 16. ove Odluke ne pripada licima koja napuste sednicu Skupštine grada Smedereva, sednicu radnog tela Skupštine grada bez odobrenja predsednika Skupštine grada ili predsednika radnog tela Skupštine grada Smedereva.

IV NAKNADE ZA LICA KOJA ANGAŽUJE GRADONAČELNIK REŠENJEM O ANGAŽOVANJU

Član 18

Lica koja budu angažovana za određene poslove rešenjem o angažovanju koje donosi gradonačelnik grada Smedereva ostvaruju pravo na naknadu u visini koju predloži gradonačelnik grada Smedereva, a utvrdi Gradsko veće grada Smedereva, u zavisnosti od specifičnosti poslova za koje je lice angažovano.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 19

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o platama i naknadama izabranih, postavljenih i imenovanih lica u organima Opštine Smederevo i naknadama za rad članova radnih tela Skupštine opštine Smederevo ("Službeni list Opštine Smederevo", broj 11/2004, 8/2005 i 10/2006).

Član 20

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i objaviće se u "Službenom listu Grada Smedereva", a primenjivaće se na isplate počev od 1. decembra 2008. godine.