ODLUKA

O OBEZBEĐIVANJU SREDSTAVA ZA ZAŠTITU I UNAPREĐENJE ŽIVOTNE SREDINE NA TERITORIJI GRADA SOMBORA

("Sl. list Grada Sombora", br. 5/2008)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se izvori iz kojih se obezbeđuju posebna sredstva za zaštitu i unapređenje životne sredine radi stvaranja materijalnih uslova za ostvarivanje prava i dužnosti Grada Sombora u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine, način i rokovi plaćanja i druga pitanja vezana za korišćenje ovih sredstava.

Član 2

Sredstva iz člana 1. ove Odluke obezbeđuju se:

- naplatom naknade 15 para (15/100 din.) mesečno po kvadratnom metru korisne površine od vlasnika, odnosno korisnika stambenog prostora u gradu Somboru i 30 para (30/100 din.) mesečno po kvadratnom metru korisne površine od vlasnika, odnosno korisnika poslovnog prostora koji se nalazi na teritoriji Grada Sombora, a za projekte (postrojenja i objekti) za koje se može zahtevati procena uticaja na životnu sredinu na teritoriji grada Sombora u skladu sa Uredbom o utvrđivanju Liste projekata za koje je obavezna procena uticaja i Liste projekata za koje se može zahtevati procena uticaja na životnu sredinu (u daljem tekstu: Uredba) naplatom 0,60 para (60/100 din.) kao i za projekte (postrojenja i objekti) za koje je obavezna procena uticaja na životnu sredinu u skladu sa Uredbom naplatom naknade 1,2 din. (12/10 din.);

- iz investicionih sredstava za objekte za koje je u skladu sa Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu potrebna izrada Studije i to za projekte (postrojenja i objekti) za koje je obavezna procena uticaja na životnu sredinu u visini od 0,50% od predračunske vrednosti objekta, a za projekte za koje se može zahtevati procena uticaja na životnu sredinu u visini od 0,20% od predračunske vrednosti objekta;

- naknadom koju plaćaju fizička i pravna lica u slučaju iznošenja smeća, građevinskog šuta ili drugog materijala na javnu ili drugu površinu;

- sredstvima od naplaćenih mandatnih i prekršajnih kazni u skladu sa važećim propisima u oblasti zaštite životne sredine za prekršaje propisane opštinskom odnosno odlukom grada Sombora;

- iz drugih prihoda, poklona, donatorstva, sponzorstva, priloga i drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 3

Korisnom površinom stambenog prostora iz člana 2. stav 1. alineja 1. ove Odluke smatra se površina stana, odnosno porodične stambene zgrade, kao i površina kuće za odmor i rekreaciju (vikendica).

Korisnom površinom poslovnog prostora iz člana 2. stav 1. alineja 1. ove Odluke smatra se ukupna površina izgrađenog poslovnog prostora.

Investiciona vrednost objekta iz stava 1. alineja 2. člana 2. ove Odluke predstavlja predračunsku vrednost po glavnom projektu. Sredstva u datom procentu obračunavaju se tako što se predračunska vrednost po glavnom projektu uvećava za vreme od momenta njenog utvrđivanja (datum izrade projekta) do dana podnošenja prijave početka građenja u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, a primenom indeksa rasta cena na malo u tom periodu, zaključno sa mesecom koji prethodi mesecu kada je prijava podneta.

Član 4

Visinu naknade iz člana 2. stav 1. alineja 2. ove Odluke za svakog pojedinog obveznika utvrđuje Odeljenje za komunalne poslove Gradske uprave Grada Sombora u saradnji sa nadležnim Odsekom Odeljenja za finansije Gradske uprave Grada Sombora i o utvrđenoj visini naknade dostavlja rešenje svakom neposrednom obvezniku.

Utvrđenu visinu naknadu iz člana 2. stav 1. alineja 2. ove Odluke plaća investitor, a dokaz o plaćenoj visini naknade podnosi uz prijavu početka građenja objekta kao sastavni deo dokumentacije koja se prilaže uz prijavu početka građenja.

Neposredni obveznik koji smatra da visina naknade iz člana 2. stav 1. alineja 1. ove Odluke nije utvrđena u skladu sa ovom Odlukom može, u roku od 15 dana od dana prijema rešenja o utvrđivanju visine naknade, podneti nadležnom drugostepenom poreskom organu zahtev za preispitivanje utvrđene visine naknade.

Naknadu iz člana 2. stav 1. alineja 1. ove Odluke utvrđuje i naplaćuje Odeljenje za finansije Gradske uprave Grada Sombora u skladu sa odredbama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Član 5

Obveznik plaćanja naknade iz člana 2. stav 1. alineja 3. je fizičko odnosno pravno lice koje bez odobrenja iznosi smeće, građevinski šut ili drugi materijal na javnu ili drugu površinu.

Visina naknade iz prethodnog stava utvrđuje se u iznosu:

- za fizičko lice od 3.000,00 do 50.000,00 dinara

- za pravno lice od 30.000,00 do 150.000,00 dinara.

U svakom konkretnom slučaju, rešenjem nadležne službe Odeljenja za komunalne poslove Gradske uprave Grada Sombora utvrđuje se iznos naknade koju obveznik plaća, što se posebno obrazlaže (ceni se količina iznetog smeća, građevinskog šuta, ili drugog materijala, odnosno troškovi uklanjanja istog i troškovi sanacije lokacije), a što će se urediti posebnim pravilnikom.

Član 6

Naplatu naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji grada Sombora vrši nadležna služba Odeljenja za finansije Gradske uprave Grada Sombora.

Član 7

Sredstva obezbeđena u skladu sa odredbama člana 2. ove Odluke koristiće se na osnovu Godišnjeg programa zaštite i unapređenja životne sredine i Srednjoročnog programa zaštite i unapređenja životne sredine.

Godišnji program zaštite i unapređenja životne sredine donosi Gradsko veće Grada Sombora, a Srednjoročni program zaštite i unapređenja životne sredine donosi Skupština Grada Sombora.

Gradsko veće Grada Sombora na osnovu godišnjeg programa kvartalno utvrđuje prioritete za korišćenje sredstava za projekte i programe u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine.

Član 8

Stručne, tehničke i administrativne poslove vezane za realizaciju ove Odluke obavlja Odeljenje za komunalne poslove Gradske uprave Grada Sombora.

Član 9

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o obezbeđivanju sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji opštine Sombor ("Sl. list opštine Sombor", br. 4/2005).

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sombora".