ODLUKA

O POSEBNOJ NAKNADI ZA ZAŠTITU I UNAPREĐENJE ŽIVOTNE SREDINE

("Sl. list grada Beograda", br. 22/99, 6/2001, 37/2004, 29/2005, 19/2007, 43/2007 i 53/2008)

Član 1

Ovom odlukom uvodi se posebna naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine (u daljem tekstu: posebna naknada) i utvrđuje način obezbeđenja i upotrebe sredstava od posebne naknade, a radi stvaranja materijalnih uslova za ostvarivanje prava i dužnosti grada Beograda u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine.

Član 2

Sredstva od posebne naknade, obezbeđena u skladu sa odredbama ove odluke, prihod su budžeta grada Beograda.

Odlukom o obimu sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština i utvrđivanju prihoda koji pripadaju gradu, odnosno gradskim opštinama, utvrđuje se raspodela prihoda od posebne naknade između grada Beograda i gradskih opština.

Član 3

Posebnu naknadu plaćaju:

1) vlasnici, odnosno zakupci stanova i drugih posebnih delova zgrade, u visini od 0,72 din/m2 stambenog prostora;

2) vlasnici, odnosno zakupci poslovnih prostorija, u visini od 1,63 din/m2 poslovnog prostora;

3) (brisana).

Obveznici plaćanja posebne naknade iz stava 1. tač. 1. i 2. ovog člana koji komunalne usluge plaćaju preko jedinstvene uplatnice, mesečno vrše plaćanje posebne naknade, preko iste uplatnice.

Obveznici plaćanja posebne naknade iz stava 1. tačka 2. ovog člana koji komunalne usluge ne plaćaju preko jedinstvene uplatnice, mesečno vrše plaćanje posebne naknade, do 5-og u mesecu za prethodni mesec, neposrednom uplatom na uplatni račun kod Uprave za trezor Republike Srbije.

Član 4

Uplata prihoda od posebne naknade vrši se na uplatni račun broj 840-714562843-56 "Posebna naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine" kod Uprave za trezor Republike Srbije, propisan Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa.

Sredstva uplaćena na poseban račun iz stava 1. ovog člana dnevno se usmeravaju na poslovni račun grada Beograda, odnosno poslovne račune gradskih opština u skladu sa odlukom iz člana 2. stav 2. ove odluke.

U okviru godišnjeg finansijskog plana prihoda i rashoda nadležne organizacione jedinice gradske, odnosno opštinske uprave, posebno se iskazuju prihodi od posebne naknade po osnovama i utvrđuje njihov raspored po namenama.

Član 5

Sredstva od posebne naknade, obezbeđena na osnovu ove odluke, u celini se usmeravaju, odnosno koriste za finansiranje poslova zaštite i unapređenja životne sredine.

Sredstva iz stava 1. ovog člana koriste se za:

1) finansiranje programa kontrole kvaliteta, analiza i praćenja stanja životne sredine u Gradu;

2) finansiranje programa zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara u Gradu;

3) finansiranje preventivnih i sanacionih mera i programa suzbijanja štetnih artropoda i glodara;

4) sufinansiranje programa i projekata zaštite životne sredine ili investicija koje doprinose bitnom smanjenju zagađivanja životne sredine (u okolini industrijskih i drugih zagađivača, na kontaminiranom području, u slučaju akcidenta i sl.);

5) sufinansiranje opremanja stručnih i naučnih institucija i centara koje vrše stručne poslove u oblasti zaštite životne sredine od interesa za Grad;

6) sufinansiranje naučnoistraživačkih i edukativnih programa i projekata, izdavanja i publikovanja radova i informativno-propagandnih materijala, u cilju sticanja znanja i podizanja svesti o značaju zaštite i unapređenja životne sredine;

7) finansiranje ostalih programa, projekata i mera u oblasti zaštite životne sredine za koje odluku donese organ grada, odnosno gradske opštine.

Član 6

(Brisan)

Član 7

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi tačka 1. podtačka 1.6. Rešenja o najvišem nivou zakupa stanova i cena komunalnih proizvoda i usluga ("Službeni list grada Beograda", br. 4/96, 5/96, 9/96, 11/96, 7/97, 21/97, 1/98, 3/98, 12/98, 17/98, 18/98, 1/99, 3/99 i 4/99).

Član 8

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o posebnoj naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine

("Sl. list grada Beograda", br. 37/2004)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda", a primenjuje se od 1. januara 2005. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o posebnoj naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine

("Sl. list grada Beograda", br. 29/2005)

Član 4

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda", a primenjuje se od 1. januara 2006. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o posebnoj naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine

("Sl. list grada Beograda", br. 19/2007)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda", a primenjuje se od 1. jula 2007. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o posebnoj naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine

("Sl. list grada Beograda", br. 43/2007)

Član 4

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o posebnoj naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine

("Sl. list grada Beograda", br. 53/2008)

Član 4

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda", a primenjuje se od 1. januara 2009. godine.