ODLUKA
O OSNIVANJU TURISTIČKE ORGANIZACIJE GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 53/2008)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom osniva se Turistička organizacija Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Turistička organizacija), radi vršenja poslova unapređenja i promocije turizma, kao i vršenje poslova razvoja, očuvanja i zaštite turističkih vrednosti na teritoriji Grada Novog Sada, uređuje se njen položaj, delatnost, način finansiranja i druga pitanja od značaja za njen rad.

Član 2

Naziv Turističke organizacije je Turistička organizacija Grada Novog Sada.

Sedište Turističke organizacije je u Novom Sadu, ulica Modene broj 1.

Član 3

Turistička organizacija posluje u skladu sa propisima o javnim službama.

Turistička organizacija ima svojstvo pravnog lica i upisuje se u sudski registar.

Član 4

Zaposleni u Turističkoj organizaciji ostvaruju prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa u skladu sa propisima kojima se uređuju radni odnosi u državnim organima.

II DELATNOST I NAČIN FINANSIRANJA

Član 5

Delatnost Turističke organizacije je:

75130 uređenje i doprinos uspešnijem poslovanju privrede (turizam).

Pored delatnosti iz stava 1. ovog člana Turistička organizacija obavlja i poslove:

1. unapređenja i promocije turizma Grada Novog Sada;

2. podsticanja programa izgradnje turističke infrastrukture i uređenja prostora;

3. koordiniranja aktivnosti i saradnje između privrednih i drugih subjekata u turizmu koji neposredno i posredno deluju na unapređenju i promociji turizma;

4. donosi godišnji program i plan promotivnih aktivnosti u skladu sa Strategijom promocije turizma, planovima i programima Turističke organizacije Srbije;

5. obezbeđivanja informativno-propagandnog materijala kojim se promovišu turističke vrednosti Grada Novog Sada (štampane publikacije, audio i video promotivni materijal, internet prezentacija, suveniri itd.), a u saradnji sa nadležnim organima i turističke signalizacije za turistička mesta;

6. prikupljanja i objavljivanja informacija o celokupnoj turističkoj ponudi na teritoriji Grada Novog Sada, kao i druge aktivnosti od značaja za turizam;

7. organizovanja i učešća u organizaciji turističkih, naučnih, stručnih, sportskih, kulturnih i drugih skupova i manifestacija od interesa za unapređenje turizma Grada Novog Sada;

8. formiranja turističko-informativnih centara za prihvat turista, pružanje besplatnih informacija turistima, prikupljanje podataka za potrebe informisanja turista, upoznavanje turista sa kvalitetom turističke ponude, upoznavanje nadležnih organa sa pritužbama turista i dr;

9. saradnje sa turističkim organizacijama u zemlji i inostranstvu;

10. pokretanja i organizovanja aktivnosti u cilju poboljšanja kvaliteta usluga u turizmu, razvijanje turističke svesti, turističke kulture i zaštite i unapređenja životne sredine, i

11. obavlja druge poslove u skladu sa Statutom Turističke organizacije.

Član 6

Sredstva za osnivanje i početak rada Turističke organizacije obezbeđuju se u budžetu Grada Novog Sada u iznosu od 500 evra u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.

Član 7

Sredstva za obavljanje delatnosti Turističke organizacije i realizaciju programa turističke-informativno propagandne i promotivne delatnosti obezbeđuju se iz:

- sredstava boravišne takse i drugih sredstava budžeta Grada Novog Sada;

- prihoda ostvarenih obavljanjem poslova iz okvira svoje delatnosti;

- donacija, priloga i sponzorstva domaćih i stranih pravnih i fizičkih lica, i

- drugih izvora, u skladu sa zakonom.

III ORGANI TURISTIČKE ORGANIZACIJE

Član 8

Organi Turističke organizacije su: Upravni odbor, direktor i Nadzorni odbor.

Član 9

Upravni odbor Turističke organizacije ima predsednika i šest članova, koje imenuje i razrešava Skupština Grada Novog Sada, na period od četiri godine.

Predsednik i pet članova Upravnog odbora se imenuju iz reda stručnjaka afirmisanih u oblasti turizma i iz reda predstavnika privrednih društava ili drugih organizacija koje obavljaju turističku delatnost, a jedan član Upravnog odbora se imenuje iz reda zaposlenih u Turističkoj organizaciji.

Član 10

Upravni odbor:

- donosi statut Turističke organizacije;

- donosi akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Turističkoj organizaciji;

- donosi poslovnik o svom radu;

- donosi godišnji program rada Turističke organizacije;

- priprema godišnji program turističko-informativno propagandne i promotivne delatnosti;

- usvaja finansijski plan;

- usvaja izveštaj o poslovanju i godišnji obračun, i

- obavlja i druge poslove utvrđene Zakonom i Statutom Turističke organizacije.

Gradonačelnik Grada Novog Sada daje saglasnost na broj i strukturu zaposlenih u Turističkoj organizaciji.

Član 11

Direktora Turističke organizacije imenuje i razrešava Skupština Grada Novog Sada, na period od četiri godine.

Direktor za svoj rad odgovara Skupštini Grada Novog Sada i Upravnom odboru.

Član 12

Direktor predstavlja i zastupa Turističku organizaciju, organizuje i rukovodi radom turističke organizacije, predlaže akte koje donosi Upravni odbor, izvršava odluke Upravnog odbora i preduzima mere za njihovo sprovođenje, stara se o zakonitosti rada i odgovara za korišćenje i raspolaganje imovinom i vrši druge poslove utvrđene Zakonom i Statutom Turističke organizacije.

Član 13

Nadzorni odbor ima predsednika i dva člana koje imenuje i razrešava Skupština Grada Novog Sada, na period od četiri godine.

Predsednik i jedan član Nadzornog odbora se imenuju iz reda stručnjaka afirmisanih u oblasti turizma i iz reda predstavnika privrednih društava ili drugih organizacija koje obavljaju turističku delatnost, a jedan član Nadzornog odbora se imenuje iz reda zaposlenih u Turističkoj organizaciji.

Član 14

Nadzorni odbor vrši nadzor nad poslovanjem, pregleda godišnji izveštaj o finansijskom poslovanju i godišnji obračun Turističke organizacije, kao i druga akta od značaja za poslovanje organizacije i utvrđuje da li su sačinjeni u skladu sa propisima, donosi poslovnik o svom radu, obavlja i druge poslove utvrđene Zakonom i Statutom Turističke organizacije.

O rezultatima nadzora Nadzorni odbor podnosi izveštaj Skupštini Grada Novog Sada.

Izveštaj iz stava 2. ovog člana Nadzorni odbor dostavlja i direktoru i Upravnom odboru.

Član 15

Statutom Turističke organizacije bliže se uređuje delatnost, delokrug rada, nadležnost i unutrašnja organizacija Turističke organizacije, uslovi za imenovanje i razrešenje direktora, zastupanje i predstavljanje, prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih, način organizovanja poslova i druga pitanja od značaja za poslovanje Turističke organizacije.

Član 16

Skupština Grada Novog Sada daje saglasnost na:

- Statut;

- godišnji program rada Turističke organizacije;

- finansijski plan Turističke organizacije;

- izveštaj o poslovanju i godišnji obračun Turističke organizacije.

Skupština Grada Novog Sada donosi godišnji program turističke informativno-propagandne i promotivne delatnosti.

Član 17

Na zahtev Skupštine Grada Novog Sada, Gradonačelnika Grada Novog Sada, odnosno Gradskog veća Grada Novog Sada, a najmanje jedanput godišnje Turistička organizacija obaveštava Skupštinu, Gradonačelnika, odnosno Gradsko veće o svom radu.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Do izbora Upravnog odbora turističke organizacije, poslove Upravnog odbora vršiće Privremeni upravni odbor.

Privremeni upravni odbor Turističke organizacije doneće Statut Turističke organizacije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Rešenje o imenovanju Privremenog upravnog odbora sastavni je deo ove odluke.

Član 19

Akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta Privremeni upravni odbor Turističke organizacije će doneti u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu Statuta Turističke organizacije.

Član 20

Skupština Grada Novog Sada imenovaće predsednika i članove Nadzornog odbora u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu Statuta Turističke organizacije.

Član 21

Do imenovanja direktora Turističke organizacije za vršioca dužnosti direktora imenuje se mr Jovan Ivanov, diplomirani ekonomista.

Vršilac dužnosti direktora iz stava 1. ovog člana imenuje se na vreme od najduže jedne godine.

Ovlašćuje se vršilac dužnosti direktora iz stava 1. ovog člana da preduzima sve radnje u vezi sa upisom Turističke organizacije u sudski registar.

Član 22

Turistička organizacija će od Gradske uprave za privredu preuzeti prostor i opremu koju je koristio Turistički informativni centar, prava i obaveze po osnovu već zaključenih ugovora, propagandni materija, kao i jedan broj zaposlenih u Gradskoj upravi za privredu koji obavljaju poslove iz oblasti turizma.

Član 23

Poslove iz oblasti turizma do početka rada Turističke organizacije obavljaće gradska uprava nadležna za poslove turizma.

Član 24

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".