ODLUKA
O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA NA TERITORIJI GRADA SOMBORA

("Sl. list Grada Sombora", br. 5/2008)

Član 1

Odlukom o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji Grada Sombora uvode se lokalne komunalne takse za korišćenja prava, predmeta i usluga na teritoriji Grada Sombora (u daljem tekstu: komunalne takse) i utvrđuju nastanak taksene obaveze, obveznici, visina, olakšice, oslobađanje od plaćanja, rokovi i način plaćanja.

Za korišćenje prava, predmeta i usluga iz stava 1. ovog člana ne može se uvoditi posebna naknada.

Član 2

Komunalna taksa se uvodi za:

1) isticanje firme na poslovnom prostoru;

2) držanje motornih, drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina;

3) korišćenje vitrina radi izlaganja robe van poslovnih prostorija;

4) držanja i korišćenje plovnih postrojenja i plovnih naprava i drugih objekata na vodi, osim pristana koji se koriste u pograničnom rečnom saobraćaju;

5) držanje i korišćenje čamaca i splavova na vodi, osim čamaca koji koriste organizacije koje odražavaju i obeležavaju plovne puteve;

6) držanje restorana i drugih ugostiteljskih i zabavnih objekata na vodi;

7) korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti,

8) držanje sredstava za igru ("zabavne igre");

9) držanje muzičkih uređaja i priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima;

10) korišćenje reklamnih panoa;

11) korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili druge objekte privremenog korišćenja;

12) zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova.

Član 3

Obveznik komunalne takse je korisnik prava, predmeta i usluga navedenih u članu 2. ove Odluke, a za čije je korišćenje propisano plaćanje takse po Tarifi koja je sastavni deo Odluke o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji Grada Sombora.

Član 4

Taksena obaveza nastaje danom početka korišćenja prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje komunalne takse i traje dok traje korišćenja prava, predmeta i usluga.

Član 5

Komunalna taksa se utvrđuje u različitoj visini zavisno od vrste delatnosti, površine i tehničko-upotrebnih karakteristika objekta i po delovima teritorije, odnosno u zonama u kojima se nalaze objekti, predmeti ili vrše usluge za koje se plaća taksa.

Član 6

Obveznik komunalne takse je dužan da pre korišćenja prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje komunalne takse, pribavi rešenje nadležnog organa u skladu sa posebnim, odnosno važećim Pravilnikom.

Član 7

Komunalne takse se utvrđuju u godišnjem iznosu odnosno srazmerno vremenu korišćenja prava, predmeta i usluga.

Član 8

Obveznik komunalne takse koja se naplaćuje u godišnjem iznosu dužan je da podnese prijavu za utvrđivanje obaveze po osnovu komunalne takse nadležnom organu najkasnije do 15. marta u godini za koju se vrši utvrđivanje takse, odnosno u roku od 15 dana od dana korišćenja prava, predmeta i usluga za koje je uvedena taksa.

Obveznik komunalne takse dužan je da svaku nastalu promenu prijavi nadležnom organu u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

Član 9

U pogledu načina utvrđivanja komunalne takse, obračunavanja, zastarelosti, naplate, rokova za plaćanje, obračuna kamate i ostalog, primenjuju se odredbe Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

U svemu ostalom što nije posebno regulisano Odlukom o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji Grada Sombora primenjuju se odredbe Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Član 10

Računi za uplatu komunalnih taksi propisani su Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa ("Sl. glasnik RS", br. 64/03 i 5/06).

Član 11

Državni organi i organizacije, organi i organizacije teritorijalne autonomije i jedinice lokalne samouprave oslobođeni su plaćanja komunalnih taksi za korišćenja prava, predmeta i usluga.

Član 12

Sastavni deo Odluke o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji Grada Sombora je Tarife lokalnih komunalnih taksi utvrđena za korišćenje pojedinih prava, predmete i usluge.

Član 13

Utvrđivanje i naplatu komunalnih taksi po Odluci o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji Grada Sombora vrše nadležna odeljenja Gradske uprave Grada Sombora.

Član 14

Nadležna služba Odeljenja za komunalne poslove i Odeljenja za finansije ima obavezu da Tarifu lokalnih komunalnih taksi, koja je sastavni deo Odluke o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji Grada Sombora, istakne na oglasnoj tabli Gradske uprave i istu dostavi svim nadležnim organima koji vrše naplatu lokalnih komunalnih taksi.

Član 15

Za utvrđenu i naplaćenu komunalnu taksu do dana stupanja na snagu Odluke o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji Grada Sombora neće se naplaćivati razlika iznosa takse.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Obveznici takse za isticanje firme na poslovnim prostorima koji se nalaze u ulici Kralja Petra I i u zgradi Stare gradske kuće oslobađaju se takse za isticanje firmi u 2008. godini zbog izvođenja građevinskih radova na izgradnji i rekonstrukciji ulice Kralja Petra I, odnosno radova na investicionom održavanju Stare gradske kuće.

Oslobođenje iz prethodnog stava se ne odnosi na bankarske organizacije.

Član 17

Stupanjem na snagu Odluke o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji Grada Sombora i Tarife lokalnih komunalnih taksi, koja je sastavni deo iste, prestaje da važi Odluka o lokalnim komunalni taksama na teritoriji opštine Sombor i Tarifa lokalnih komunalnih taksi uz istu ("Sl. list opštine Sombor", br. 2/2008).

Član 18

Odluka o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji Grada Sombora i Tarifa lokalnih komunalnih taksi, koja je sastavni deo iste, stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. listu Grada Sombora", a primenjivaće se od 01. januara 2009. godine.

 

TARIFA

LOKALNIH KOMUNALNIH TAKSI UZ ODLUKU O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA

Tarifni broj 1.

Za isticanje firme, odnosno naziva na poslovnim prostorijama plaća se taksa zavisno od položajne zone gde se poslovna prostorija nalazi i to:

U gradu Somboru:

 

- za ekstra zonu

19.008,00 dinara

- za I položajnu zonu

11.232,00 dinara

- za II položajnu zonu

10.044,00 dinara

- za III položajnu zonu

7.668,00 dinara

U naseljenim mestima:

 

- za I položajnu zonu

6.156,00 dinara

- za II položajnu zonu

5.940,00 dinara

Taksa iz stava 1. pri obračunu množi se:

- za poslovni prostor do 10 m2

koeficijentom 0,25

- za poslovni prostor od 10 m2 do 20 m2

koeficijentom 0,50

- za poslovni prostor od 20 m2 do 50 m2

koeficijentom 0,80

- za poslovni prostor od 50 m2 do 100 m2

koeficijentom 1,00

- za poslovni prostor od 100 m2 do 150 m2

koeficijentom 2,50

- za poslovni prostor od 150 m2 do 200 m2

koeficijentom 4,00

- za poslovni prostor od 200 m2 do 500 m2

koeficijentom 5,00

- za poslovni prostor od 500 m2 do 1000 m2

koeficijentom 6,00

- za poslovni prostor veći od 1000 m2

koeficijentom 10,00

Podaci o površini poslovnog prostora preuzeti su iz podataka o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta, a mogu se utvrditi i terenskom kontrolom ili iz drugih službenih evidencija.

Shodno Zakonu o klasifikaciji delatnosti i o registru jedinica razvrstavanja ("Sl list SRJ", br. 31/96,.... 74/99) sledećim taksenim obveznicima taksa iz stava 1. i 2. ovog člana uvećava se koeficijentom, i to:

- Sektor I - Finansijsko posredovanje - oblast 65,66 i 67 koeficijent 3,00.

Stari zanati navedeni u Pravilniku o određivanju poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti ("Sl. glasnik RS", br. 86/02) oslobađaju se plaćanja takse.

Novoosnovane radnje i preduzeća kojima je proizvodnja osnovna delatnost, oslobađaju se takse na isticanje firme u godini osnivanja u iznosu od 90%, a u narednoj godini u iznosu od 50%.

Grad Sombor

- ekstra zona obuhvata ulicu Kralja Petra I, poslovni prostor sa izlogom u ulici Kralja Petra I i poslovni prostor u zgradi Stare gradske kuće.

- I položajna zona obuhvata ulice: Zmaj Jovina, Pariska, Laze Kostića, Trg cara Lazara, Trg Svetog Đorđa, Trg Republike, pijaca "U lancima", poslovni prostor sa ulazom iz dvorišta ovih ulica i pasaža iz ulice Kralja Petra I.

- II položajna zona obuhvata poslovni prostor u okviru "Venca" sa obe strane, koji nije obuhvaćen ekstra i I položajnom zonom.

- III položajna zona obuhvata ostale ulice i površine u gradu.

Naseljena mesta

- I i II položajna zona koje su utvrđene Odlukom o građevinskom zemljištu.

Pod firmom se, u smislu Odluke, podrazumeva svaki istaknuti naziv ili ime na poslovnom prostoru koje upućuje na to da pravno ili fizičko lice obavlja delatnost u tom prostoru.

Obveznici takse za isticanje firme na poslovnom prostoru su pravna i fizička lica (preduzetnici).

Taksa za isticanje firme plaća se za sedište, predstavništvo, poslovnu jedinicu i prostorije van sedišta pravnog i fizičkog lica na teritoriji Grada Sombora.

Ako se na jednom poslovnom objektu nalazi više istaknutih firmi jednog istog obveznika taksa se plaća samo za jednu firmu.

Taksa po ovom tarifnom broju utvrđuje se godišnje posebnim rešenjem nadležnog odeljenja, odnosno srazmerno vremenu isticanja firme, a plaća se tromesečno najkasnije do poslednjeg dana svakog tromesečja. Za drugu i svaku narednu istaknutu firmu van sedišta obveznika taksa se umanjuje za 50% od propisane takse.

Utvrđivanje i naplatu takse po ovom tarifnom broju vrši Odeljenje za finansije shodno odredbama Zakona o poreskom postupku i poreske administracije.

Tarifni broj 2.

Za držanje motornih, drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina, plaća se taksa zavisno od zone prebivališta, odnosno sedišta vlasnika vozila, i to za I, II, III, IV i V položajnu zonu u gradu Somboru i za I i II položajnu zonu u naseljenim mestima na teritoriji grada Sombora, u skladu sa Odlukom o građevinskom zemljištu, a obračunava se na način:

1. Drumska teretna vozila:

1.1. Kamioni, kamioneti i specijalna motorna vozila namenjena za prevoz određenih tereta prema nosivosti:

1.1.1. do 3 tone za svaku tonu

356,00 dinara

1.1.2. od 3 do 8 tona:

 

- osnovna taksa

1.010,00 dinara

- za svaku tonu iznad 3 tone

356,00 dinara

1.1.3. Od 8 do 10 tona:

 

- osnovna taksa

2.873,00 dinara

- za svaku tonu iznad 8 tona

356,00 dinara

1.1.4. Više od 10 tona:

 

- osnovna taksa

4.309,00 dinara

- za svaku tonu iznad 10 tona

356,00 dinara

2. Autobusi, kombibusi po registrovanom sedištu

86,00 dinara

3. Radna vozila, specijalizovana adaptirana za prevoz raznih rekvizita za putujuće zabavne radnje i atestirana specijalizovana za prevoz pčela bez obzira na nosivost i težinu za svako vozilo

286,00 dinara

4. Priključna vozila:

 

4.1. Teretne prikolice, specijalne teretne prikolice namenjene za prevoz određenog tereta i prikolice prema nosivosti

4.1.1. Do 3 tone, za svaku tonu

286,00 dinara

4.1.2. Od 3 do 8 tona

 

- osnovna taksa

578,00 dinara

- za svaku tonu iznad 3 tone

286,00 dinara

4.1.3. Od 8 do 10 tona:

 

- osnovna taksa

2.873,00 dinara

- za svaku tonu iznad 8 tona

286,00 dinara

4.1.4. Više od 10 tona:

 

- osnovna taksa

3.024,00 dinara

- za svaku tonu iznad 10 tona

286,00 dinara

4.2. Putničke prikolice autobusa po svakom registrovanom sedištu

146,00 dinara

4.3. Radne prikolice za svaku prikolicu bez obzira na težinu

432,00 dinara

Ako nosivost drumskog teretnog vozila i vozila teretne prikolice, prikolice i vozila teretne prikolice, odnosno prikolice nije izražena u celim tonama, taksa se plaća za nosivost do pola tone u visini od 50% iznosa određenog za jednu tonu, a za nosivost iznad pola tone do jedne tone u punom iznosu određenom za celu tonu.

5. Vučna vozila prema snazi motora - tegljači:

 

5.1. do 66 kV

1.150,00 dinara

5.2. od 66 do 96 kV

1.723,00 dinara

5.3. od 96 do 132 kV

2.149,00 dinara

5.4 od 132 do 177 kV

     3.596,00 dinara.

5.5. više od 177 kV

5.033,00 dinara

6. Specijalna vozila za prevoz određenih lica za svako vozilo

254,00 dinara

7. Putnički automobili i kombinovana vozila (kombi), kao i preuređena i atestirana vozila za odmor i kampovanje prema radnoj zapremini motora

7.1. do 900 cm3

778,00 dinara

7.2. od 900 do 1350 cm3

1.296,00 dinara

7.3. od 1350 do 1800 cm3

2.090,00 dinara

7.4. od 1800 do 2500 cm3

3.267,00 dinara

7.5. od 2500 do 3150 cm3

7.819,00 dinara

7.6. više od 3150 cm3

13.068,00 dinara

8. Za svako priključno vozilo putničkih automobila za odmor i kampovanje, čija ukupna težina prelazi 750 kg, za teretne prikolice nosivosti do 400 kg, prema radnoj zapremini motora

281,00 dinara

a za teretne tricikle nosivosti preko 400 kg još 6.996,00 dinara

 

9. Motocikli prema radnoj zapremini motora:

 

9.1. do 125 cm3

254,00 dinara

9.2. od 125 do 250 cm3

497,00 dinara

9.3. od 250 do 500 cm3

1.318,00 dinara

9.4. od 500 do 1000 cm3

2.592,00 dinara

9.5. više od 1000 cm3

3.920,00 dinara

Obveznik iz ovog tarifnog broja je pravno i fizičko lice na čije se ime registruje motorno, drumsko i priključno vozilo.

Taksa po ovom tarifnom broju plaća se jednom godišnje prilikom registracije motornog, drumskog i priključnog vozila. Bez dokaza o plaćenoj taksi po ovom tarifnom broju ne može se izvršiti registracija ni jednog vozila.

Takse iz ovog tarifnog broja ne plaćaju organi, organizacije i lica na:

a) drumska motorna vozila jedinica i ustanova vojske i teritorijalne odbrane, inostranih i unutrašnjih poslova,

b) putnička i teretna vozila lokalne samouprave,

v) drumska motorna vozila inostranih diplomatskih i konzularnih predstavništava, ako je oslobađanje od ovih taksi predviđeno međunarodnim sporazumom ili ako postoji reciprocitet,

g) na putničke automobile i motocikle vojnih i civilnih invalida rata i invalida rada sa 80 ili više procenata telesnog oštećenja, kao i kod invalida kod kojih postoji telesno oštećenje koje ima za posledicu nesposobnost nogu od najmanje 60% i više, ako im vozilo služi za njihov lični prevoz,

d) drumska motorna vozila koja javna komunalna preduzeća koriste isključivo u saobraćaju na gradskim ulicama za obavljanje svoje delatnosti, vatrogasna motorna vozila profesionalnih vatrogasnih jedinica, dobrovoljnih vatrogasnih društava i vatrogasnu službu organizovanu po propisima o zaštiti od požara, sanitetska vozila i vozila Crvenog krsta,

đ) putnička vozila, autobuse i kombibuse u vlasništvu sportskih organizacija.

Tarifni broj 3.

Za izlaganje robe u vitrinama van poslovnih prostorija, zavisno od zone gde se vitrina nalazi, plaća se godišnja taksa po jednom kvadratnom metru izložbene površine vitrine i to:

u gradu Somboru:

 

- za ekstra zonu

7.128,00 dinara

- za I položajnu zonu

2.592,00 dinara

- za II položajnu zonu

1.944,00 dinara

- za III položajnu zonu

648,00 dinara

u naseljenim mestima:

 

- za I položajnu zonu

389,00 dinara

- za II položajnu zonu

259,00 dinara

Položajne zone u gradu:

- ekstra zona obuhvata ulicu Kralja Petra I, poslovni prostor sa izlogom u ulici Kralja Petra I i poslovni prostor u zgradi Stare gradske kuće

- I položajna zona obuhvata ulice: Zmaj Jovina, Pariska, Laze Kostića, Trg cara Lazara, Trg Svetog Đorđa, Trg Republike, pijaca "U lancima", poslovni prostor sa ulazom iz dvorišta ovih ulica i pasaži iz ulice Kralja Petra I,

- II položajna zona obuhvata poslovni prostor u okviru "Venca" sa obe strane, koji nije obuhvaćen ekstra i I položajnom zonom,

- III položajna zona obuhvata ostale ulice i površine u gradu.

Polož ajne zone u naseljenim mestima:

- I i II položajna zona za ulice utvrđene Odlukom o građevinskom zemljištu.

Obveznik komunalne takse iz ovog tarifnog broja je lice koje postavi vitrinu na osnovu rešenja Odeljenja za komunalne poslove Gradske uprave Grada Sombora.

Izložbenom površinom vitrine smatra se svaka površina vitrine koja je okrenuta prema ulici ili prolazu.

Plaćanju komunalne takse iz ovog tarifnog broja ne podleže izlaganje robe u izlozima i vitrinama koje se nalaze u sastavu poslovne prostorije.

Utvrđivanje takse iz ovog tarifnog broja vrši Odeljenje za komunalne poslove, a naplatu takse vrši nadležna služba Odeljenja za finansije Gradske uprave.

Taksu iz ovog tarifnog broja obveznik plaća mesečno srazmerno vremenu postavljanja odnosno korišćenja vitrine, i to do 15. u mesecu za prethodni mesec.

Tarifni broj 4.

Za držanje i korišćenje plovnih postrojenja i plovnih naprava na vodi, osim pristana koji se koristi u pograničnom saobraćaju, plaća se godišnja taksa u iznosu od 270,00 dinara po kvadratnom metru zauzete površine vodenog prostora.

Utvrđivanje i naplatu takse iz ovog tarifnog broja vrši Odeljenje za finansije Gradske uprave koje izdaje rešenje na osnovu podataka koje joj dostavlja Lučka kapetanija u Bezdanu za svako registrovano plovno postrojenje ili plovnu napravu.

Tarifni broj 5.

Za držanje i korišćenje čamaca i splavova na vodi, osim čamaca koje koriste državni organi, organi teritorijalne autonomije i lokalne samouprave i organizacije koje vrše održavanje i obeležavanje plovnih puteva, plaća se godišnja taksa u iznosu od 27,00 dinara po dužnom metru plovnog objekta.

Taksa iz ovog tarifnog broja umanjuje se za 20% za čamce koji nemaju motorni pogon.

Utvrđivanje i naplatu takse iz ovog tarifnog broja vrši Odeljenje za finansije Gradske uprave koje izdaje rešenje na osnovu podataka koje joj dostavlja Lučka kapetanija u Bezdanu za svaki registrovani čamac i splav na vodi, osim za čamce koje koriste državni organi, organizacije, organi teritorijalne autonomije i lokalne samouprave i organizacije koje održavaju i obeležavaju plovne puteve.

Tarifni broj 6.

Za držanje restorana i drugih ugostiteljskih objekata na vodi, plaća se taksa i to:

- za objekte do 70 m2

7.128,00 dinara

- za objekte veće od 70 m2

10.692,00 dinara

Taksa po ovom tarifnom broju plaća se godišnje po rešenju Odeljenja za finansije Gradske uprave.

Promene i prestanak delatnosti u toku godine ne utiču na visinu dospele obaveze za taksu.

Tarifni broj 7.

Za korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe plaća se taksa u iznosu od 16,00 dinara po kvadratnom metru dnevno zauzete površine od strane pravnih i fizičkih lica koja koriste istu.

Lokalna komunalna taksa plaća se i zauzeće javne površine radi postavljanja privremenih tezgi za prigodnu namensku prodaju i prodaju sezonskih proizvoda, a obračunava se u petostrukom iznosu iz ovog tarifnog broja.

Taksu po ovom tarifnom broju utvrđuje Odeljenje za komunalne poslove Gradske uprave, koje taksenim obveznicima izdaje rešenje prilikom izdavanja dozvole za korišćenje prostora na javnim površinama, a naplatu vrši Odeljenje za finansije Gradske uprave.

U skladu sa Odlukom o građevinskom zemljištu taksa se utvrđuje u punom iznosu iz ovog tarifnog broja u gradu za I položajnu zonu, za II položajnu zonu umanjuje se za 30%, za III položajnu zonu umanjuje se za 40%, za IV položajnu zonu umanjuje se za 50% i za V položajnu zonu umanjuje se za 60%, a u naseljenim mestima za I položajnu zonu umanjuje se za 60% i za II položajnu zonu umanjuje se za 70%.

Izuzetno za kioske u prigradsko salaškim naseljima taksa se ne plaća.

Tarifni broj 8.

Za držanje aparata za zabavne igre (bilijar, fliperi, sega-mega igre, igrice na računaru, pikado i sl.) taksa se utvrđuje u mesečnom iznosu po aparatu i to:

u gradu Somboru:

 

- za I položajnu zonu

670,00 dinara

- za II položajnu zonu

562,00 dinara

- za III položajnu zonu

454,00 dinara

- za IV položajnu zonu

346,00 dinara

- za V položajnu zonu

292,00 dinara

u naseljenim mestima:

 

- za I položajnu zonu

454,00 dinara

- za II položajnu zonu

346,00 dinara

Ako su zabavne igre osnovna delatnost obveznika, odnosno držaoca aparata taksa se umanjuje za 30%.

Takseni obveznik iz ovog tarifnog broja je pravno ili fizičko lice koje drži sredstva za zabavne igre.

Takseni obveznik dužan je da Odeljenju za finansije Gradske uprave prijavi promenu stanja, odnosno podataka bitnih za utvrđivanje takse. Taksa se plaća mesečno bez obzira na broj dana držanja sredstava za zabavne igre prema položajnim zonama.

Utvrđivanje i naplatu takse vrši nadležno Odeljenje za finansije Gradske uprave.

Tarifni broj 9.

Za priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima plaća se taksa mesečno po angažmanu, zavisno od položajne zone u kojoj se objekat nalazi, u skladu sa Odlukom o građevinskom zemljištu i to:

u gradu Somboru:

 

- za I položajnu zonu

713,00 dinara po nastupu

- za II položajnu zonu

497,00 dinara po nastupu

- za III položajnu zonu

432,00 dinara po nastupu

- za IV položajnu zonu

356,00 dinara po nastupu

- za V položajnu zonu

281,00 dinara po nastupu

u naseljenim mestima:

 

- za I položajnu zonu

432,00 dinara po nastupu

- za II položajnu zonu

280,00 dinara po nastupu

Za stalni angažman muzičkog orkestra plaća se taksa u mesečnom iznosu i to:

u gradu Somboru:

 

- za I položajnu zonu

8.316,00 dinara

- za II položajnu zonu

5.832,00 dinara

- za III položajnu zonu

4.968,00 dinara

- za IV položajnu zonu

4.104,00 dinara

- za V položajnu zonu

3.240,00 dinara

u naseljenim mestima:

 

- za I položajnu zonu

3.564,00 dinara

- za II položajnu zonu

2.376,00 dinara

Za držanje muzičkih uređaja plaća se taksa u visini od 30% od iznosa utvrđenih u stavu 2. Taksa za držanje muzičkih uređaja se plaća mesečno.

Uplatu lokalne komunalne takse iz ovog tarifnog broja vrši organizator muzičkog programa tek nakon dobijanja rešenja Odeljenja za finansije Gradske uprave do 15 - tog u mesecu za prethodni mesec.

Za priređivanje svih vrsta muzičkih događaja, osim humanitarnih, kulturno umetničkih i sličnih, od kojih se ostvaruje prihod naplatom ulaznica plaća se taksa po pojedinačnom događaju i to:

u gradu Somboru:

 

- za sve položajne zone

11.880,00 dinara po nastupu

u naseljenim mestima:

 

- za sve položajne zone

3.564,00 dinara po nastupu.

Tarifni broj 10.

Za postavljanje i korišćenje reklamnih panoa-bilborda, reklamnih oznaka, razapetih platna i drugih tabli sa obaveštenjima o radu i poslovanju pravnog lica i preduzetnika, taksa se utvrđuje po položajnim zonama, a plaća se godišnje i to:

Površina panoa
(m2)

Položajna zona

Visina takse
(godišnja u din.)

do 0,5

ekstra zona

10.368,00

od 0,5 do 1

ekstra zona

19.440,00

od 1 do 2

ekstra zona

25.920,00

od 2 do 3

ekstra zona

38.880,00

od 3 do 12

ekstra zona

64.800,00

više od 12

ekstra zona

97.200,00

 

 

 

do 0,5

I

7.776,00

od 0,5 do 1

I

12.960,00

od 1 do 2

I

19.440,00

od 2 do 3

I

25.920,00

od 3 do 12

I

51.840,00

više od 12

I

68.040,00

 

 

 

do 0,5

II

5.184,00

od 0,5 do 1

II

9.720,00

od 1 do 2

II

12.960,00

od 2 do 3

II

19.440,00

od 3 do 12

II

32.400,00

više od 12

II

48.600,00

 

 

 

do 0,5

III

3.888,00

od 0,5 do 1

III

6.804,00

od 1 do 2

III

9.072,00

od 2 do 3

III

13.608,00

od 3 do 12

III

22.680,00

više od 12

III

34.020,00

Taksa iz ovog tarifnog broja plaća se i za reklamne panoe i natpise postavljene na posebnim objektima za reklamiranje, plakatiranje i oglašavanje; zidovima i krovovima zgrada; ogradama; stubovima javne rasvete, konzolnim i rotirajućim reklamnim tablama; transparentnim tablama između stubova i na objektima (razapeta platna) i drugim sličnim objektima, u pojasu ulice okrenutim ka javnoj površini.

POLOŽAJNE ZONE:

Ekstra zona obuhvata ulice: Kralja Petra I, Venac Vojvode Stepe Stepanovića, Venac Vojvode Radomira Putnika, Venac Vojvode Petra Bojovića, Venac Vojvode Živojina Mišića i sve ulice unutar Venaca.

I zona obuhvata ulice: XII Vojvođanske udarne brigade, Bezdanski put, Matije Gupca, Maksima Gorkog, Prvomajski bulevar, Josipa Pančića, 21. Oktobra, Filipa Kljajića, Konjovićeva, Vojvođanska, Karađorđeva, Miloša Obilića, Apatinski put i Staparski put.

II zona obuhvata ulice: Kljajićevski put, Braće Miladinov, Gakovački put i sve ostale ulice koje su sastavni deo magistralnog puta (državni put I reda) i regionalnog puta (državni put II reda) koja prolaze kroz naseljena mesta Grada Sombora.

III zona obuhvata sve ostale ulice na području grada Sombora i delove lokalnog puta koji prolazi kroz naseljeno mesto.

Obveznik takse iz ovog tarifnog broja je vlasnik, odnosno korisnik reklamnog panoa ili druge table, kao i vlasnik plakata ili oglasa. Utvrđivanje takse vrši Odeljenje za komunalne poslove, a naplatu Odeljenje za finansije.

Taksu iz ovog tarifnog broja obveznik plaća unapred (mesečno u visini 1/12 godišnjeg iznosa takse i to do 5. u mesecu za tekući mesec), po prethodno izdatom rešenju Odeljenja za komunalne poslove Gradske uprave.

Za isticanje objava i oglasa (plakate) na reklamnim panoima i drugim tablama plaća se taksa u iznosu od 22,00 dinara po komadu. Taksa se plaća unapred po dobijanju rešenja Odeljenja za komunalne poslove Gradske uprave.

Taksa se ne plaća za čitulje, kao ni za objave i oglase koji se odnose na delatnosti državnih organa, organa i organizacija teritorijalne autonomije i lokalne samouprave.

Tarifni broj 11.

Za korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili drugih objekata za privremeno korišćenje, plaća se taksa u iznosu od 7,00 dinara dnevno po jednom kvadratnom metru zauzete površine.

Obveznik takse iz ovog tarifnog broja je pravno ili fizičko lice korisnik pomenutih površina.

Taksa po ovom tarifnom broju plaća se prilikom izdavanja dozvole za korišćenje pomenutih površina.

Utvrđivanje takse vrši Odeljenje za komunalne poslove, a naplatu Odeljenje za finansije.

Tarifni broj 12.

Za zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova (postavljanje ograde gradilišta, gradilišne skele i sl.) plaća se komunalna taksa unapred u iznosu od 8,00 dinara po kvadratnom metru zauzete javne površine i utvrđuje se u dnevnom iznosu.

Taksu po ovom tarifnom broju plaća investitor za period od dana početka gradnje, odnosno zauzeća javne površine do završetka radova, odnosno uklanjanja materijala.

Taksu po ovom tarifnom broju utvrđuje Odeljenje za komunalne poslove Gradske uprave, koje taksenim obveznicima izdaje rešenje zajedno sa izdavanjem dozvole za korišćenje prostora na javnim površinama, a naplatu vrši Odeljenje za finansije Gradske uprave.

U skladu sa Odlukom o građevinskom zemljištu taksa se utvrđuje u punom iznosu iz ovog tarifnog broja u gradu za I položajnu zonu, za II položajnu zonu umanjuje se za 30%, za III položajnu zonu umanjuje se za 40%, za IV položajnu zonu umanjuje se za 50% i za V položajnu zonu umanjuje se za 60%, a u naseljenim mestima za I položajnu zonu umanjuje se za 60% i za II položajnu zonu umanjuje se za 70%.

Taksa po ovom tarifnom broju ne plaća se ako se zauzimanje javne površine vrši za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje kolovoza, trotoara ili druge javne površine, otklanjanje havarije na instalacijama vodovoda, kanalizacije i toplovoda, a kada ove radove izvode javna preduzeća u svrhu dovođenja objekta funkciji.