ODLUKA

O PROGRAMU TURISTIČKE INFORMATIVNO-PROPAGANDNE DELATNOSTI GRADA NOVOG SADA ZA 2009. GODINU, SA PROGRAMOM

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 52/2008)

Član 1

Ovom odlukom se utvrđuje Program turističko informativno-propagandne delatnosti Grada Novog Sada za 2009. godinu (u daljem tekstu: Program), koji je sastavni deo ove odluke.

Program obuhvata: nastupe na turističkim sajmovima u zemlji i u inostranstvu, promovisanje turističke ponude putem štampanih i vizuelnih sredstava i internet informisanje o turističkoj ponudi Grada, turističku prezentaciju Grada, učešće na stručnim seminarima i usavršavanje zaposlenih, opremanje i sredstva za rad Turističke organizacije Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Turistička organizacija).

Član 2

Sredstva za realizaciju Programa iz člana 1. ove odluke obezbeđuju se iz sredstava boravišne takse za koju se planira da će se ostvariti na teritoriji Grada u 2009. godini u iznosu od 25.000.000,00 dinara, kao i viška prihoda - suficita sa neraspoređenim viškom prihoda iz ranijih godina u iznosu od 3.000.000,00 dinara, što ukupno iznosi 28.000.000,00 dinara.

Član 3

Realizaciju Programa i nadzor nad izvršavanjem ugovornih obaveza sprovodi Turistička organizacija.

Član 4

Zahtev za prenos sredstava iz člana 2. ove odluke, uz priloženu dokumentaciju Turistička organizacija, dostavlja Gradskoj upravi za privredu, (u daljem tekstu: Gradska uprava), koja vrši nadzor nad sprovođenjem Programa.

Prenos sredstava iz člana 2. ove odluke na račun Turističke organizacije vrši se na osnovu zahteva koji priprema Gradska uprava u skladu sa propisima.

Član 5

Turistička organizacija podnosi Skupštini Grada Novog Sada šestomesečni i godišnji izveštaj o realizaciji Programa.

Član 6

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

PROGRAM
TURISTIČKE INFORMATIVNO-PROPAGANDNE DELATNOSTI GRADA NOVOG SADA ZA 2009. GODINU

 

PREGLED PRIHODA

 

I

Boravišna taksa ostvarena na teritoriji Grada Novog Sada za 2009. godinu

25.000.000,00

II 

Višak prihoda-suficit sa neraspoređenim viškom prihoda iz ranijih godina

3.000.000,00

 

UKUPNO:

28.000.000,00

 

PREGLED RASHODA

 

I

Turističko-informativna i propagandna delatnost

22.626.254,00

II  

Rad Turističke organizacije

5.373.746,00

 

UKUPNO:

28.000.000,00

PREGLED RASHODA PO NAMENI:

I TURISTIČKO-INFORMATIVNA I PROPAGANDNA DELATNOST

 

Iznos sredstava za realizaciju

22.626.254,00

1. 

Sajmovi

7.489.212,00

Za 2009. godinu predviđa se nastup na turističkim sajmovima u zemlji i u inostranstvu (Uteriht, Ljubljana, Beč-Dunavska turistička berza, Madrid, Milano, Budimpešta, Berlin, Moskva, Prag, Banja Luka, Bratislava, Pariz, Lugano, London, Barselona, Oslo, Beograd i Novi Sad). Troškovi vezani za nastup na sajmovima odnose se na delimično finansiranje sajamskog prostora - zakupa štandova, dnevnice za službena putovanja u zemlji i inostranstvu, troškove prevoza, smeštaja, osiguranja i viziranja pasoša.

2. 

Promovisanje turističke ponude putem štampanih i vizuelnih sredstava i internet informisanje o turističkoj ponudi Grada

5.540.000,00

Za promovisanje i dalju afirmaciju turističke ponude u 2009. godini planira se izrada novih publikacija: Kongresni turizam, Vodič za bicikliste, Umetnosti i nasleđe, Fruškogorski manastiri i druge publikacije od opšteg turističkog značaja.

Tokom 2009. godine planira se reprint turističko-informativnih publikacija: Turistička mapa, Mini ture, iskustvo koje ne treba propustiti, Grad muzike i teatra, multimedijalna turistička prezentacija Novog Sada u DVD formatu kao i ostala poslovna galanterija.

Informisanje o turističkoj ponudi grada elektronskim putem odnosi se na izradu i održavanje WEB prezentacije i na internet prezentaciju na Evropskoj mreži turističkih centara - EUROPEAN CITIES MARKETING (ECM).

3. 

Turistička prezentacija Grada

8.370.754,00

Programom se planiraju sredstva za:

• Turističku prezentaciju putem učešća u finansiranju programa manifestacija koje se u toku godine organizuju u Novom Sadu (Dunavska turistička regata, Etno festivali: Novi Sad, Begeč, Kovilj, Futog, Čenej i Kać, manifestacije koje organizuju nautički klubovi i ostale manifestacije od značaja za Grad).

• Turistička prezentacija Grada se odnosi i na studijske posete novinara, turoperatora i specijalizovanih grupa zainteresovanih za turističku ponudu Novog Sada.

• Obezbeđivanje turističke signalizacije koja omogućava bolji i lakši pristup objektima i lokacijama od važnosti za prezentovanje Grada (obeležavanje spomenika kulture i drugih prostorno kulturno-istorijskih celina).

• Opštu promociju Grada koja obuhvata predstavljanje turističkih vrednosti u ABTA Member's Hendbook - za turističku privredu na inostranom tržištu, kao i kontinuirana saradnja sa Turističkom organizacijom Srbije na opštoj turističkoj prezentaciji Grada na domaćem i inostranom tržištu.

4. 

Učešće na stručnim seminarima i usavršavanje

300.000,00

Za 2009. godinu Programom su predviđena sredstva za uzimanje aktivnog učešća u projektima o turizmu u okviru mreže ECM, ETC ECM TourMIS i drugi seminari, radionice i radne konferencije koje doprinose usavršavanju zaposlenih.

5. 

Opremanje Turističke organizacije

926.288,00

U 2009. godini planirano je opremanje Turističke organizacije Touch screanom, digitalnim foto aparatom, Docking station za laptop, kao i druga IT oprema. Dodatna oprema za nastupe na sajmovima i radionicama: roll up-ovi, zipp up-ovi, info pult i druga oprema u cilju uspešnije prezentacije turističkih vrednosti Grada.

II RAD TURISTIČKE ORGANIZACIJE

 

Iznos sredstava za realizaciju

5.373.746,00

1. 

Rad Turističke organizacije

5.373.746,00

Za 2009. godinu predviđena su sredstva za pokriće troškova zarada zaposlenih, troškova prevoza, materijalnih troškova i drugih troškova neophodnih za rad Turističke organizacije.