ODLUKA

O ORGANIZOVANJU JAVNOG KOMUNALNOG PREDUZEĆA "LISJE" NOVI SAD

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 29/2005 - prečišćen tekst i 53/2008)

Član 1

Komunalna radna organizacija za groblja "Pogrebna služba" sa p.o. iz Novog Sada, sa sedištem u Novom Sadu, Rumenački put bb, upisana u registar Osnovnog suda udruženog rada u Novom Sadu, pod brojem RUL 1-1218, organizuje se kao Javno komunalno preduzeće "Lisje" (u daljem tekstu: Javno preduzeće).

Član 2

Javno preduzeće ne može da promeni oblik organizovanja bez prethodne saglasnosti Skupštine Grada Novog Sada.

Član 3

Poslovno ime Javnog preduzeća je: Javno komunalno preduzeće "Lisje" Novi Sad.

Sedište Javnog preduzeća je u Novom Sadu, Narodnog fronta broj 53.

Član 4

Odluku o promeni poslovnog imena i sedišta donosi Upravni odbor Javnog preduzeća uz saglasnost Gradskog veća Grada Novog Sada.

Član 5

Delatnost Javnog preduzeća su pogrebne i prateće aktivnosti koje obuhvataju:

- sahranjivanje i spaljivanje ljudskih leševa i prateće aktivnosti, kao što su: smeštaj i čuvanje pokojnika u mrtvačnici, kopanje raka i drugo,

- priprema leševa za sahranjivanje, spaljivanje, balsamovanje i usluge grobara,

- iznajmljivanje opremljenog pogrebnog prostora na groblju, izgradnja i opremanje istog.

Pored ovih delatnosti Javno preduzeće obavlja i druge delatnosti i poslove koji su u funkciji obavljanja delatnosti iz stava 1. ovog člana:

- proizvodnja proizvoda od drveta, plute i pruća, mrtvački kovčezi, venci, cveće, sveće, ukrasi, krstovi, klupe, papirna i tekstilna konfekcija i drugi proizvodi koji služe pohranjivanju i pijetetu,

- sečenje, oblikovanje i obrada kamena i drugih materijala radi izrade nadgrobnih spomenika, ploča i drugih obeležja, njihovo postavljanje i popravka starih obeležja,

- prevoz i prenos umrlih lica u drumskom i drugom saobraćaju,

- vođenje evidencije sahranjenih lica i grobnih mesta,

- obezbeđenje potrebne dokumentacije, obaveštavanje nadležnih organa, štampanje obaveštenja putem parti,

- formiranje posmrtnog fonda za naknadu troškova sahranjivanja,

- pružanje celovite pogrebne usluge putem Dežurnog centra,

- uređivanje i održavanje groblja i površina specijalne namene,

- obavlja i druge poslove predviđene Odlukom o sahranjivanju i grobljima, aktima Skupštine Grada Novog Sada, opštim aktima Javnog preduzeća, a koji su u vezi sa sahranjivanjem, uređenjem i održavanjem groblja i pijetetom.

Poslove iz st. 1. i 2. ovog člana Javno preduzeće može da poveri drugom preduzeću ili preduzetniku na način i po postupku utvrđenom posebnom odlukom Skupštine Grada Novog Sada.

Član 6

Javno preduzeće može da promeni delatnost ako tom promenom ne remeti obavljanje delatnosti, odnosno poslova iz člana 5. ove odluke.

Odluku o promeni delatnosti donosi Upravni odbor Javnog preduzeća većinom od ukupnog broja članova uz saglasnost Skupštine Grada Novog Sada kao osnivača.

Član 7

Javno preduzeće je dužno da komunalne delatnosti iz člana 5. ove odluke organizuje i obavlja na način i pod uslovima koji obezbeđuju redovno, kvalitetno i pouzdano pružanje komunalnih usluga, kao i da uskladi vrstu, obim i kvalitet komunalnih usluga sa materijalnim mogućnostima korisnika, što će se bliže urediti posebnim propisom Skupštine Grada Novog Sada.

Sredstva za obavljanje komunalnih delatnosti iz člana 5. ove odluke obezbeđuju se iz cene usluga, subvencijama iz budžeta Grada Novog Sada i ostalih prihoda u skladu sa zakonom i odlukama Skupštine Grada Novog Sada.

Član 8

Cene komunalnih usluga obrazuju se prema uslovima i načinu, vrsti, obimu i kvalitetu komunalnih usluga utvrđenih standardima i normativima prema obimu i kvalitetu uloženog rada i visini materijalnih troškova i drugim elementima u zavisnosti od specifičnosti komunalnih usluga, u skladu sa propisom Skupštine Grada Novog Sada, kojim se uređuju zajednički elementi za obrazovanje cena komunalnih usluga.

Član 9

Organi Javnog preduzeća su:

- Upravni odbor, kao organ upravljanja,

- Direktor, kao organ poslovođenja, i

- Nadzorni odbor, kao organ nadzora.

Član 10

Direktora Javnog preduzeća imenuje i razrešava Skupština Grada Novog Sada na vreme od četiri godine, uz mogućnost ponovnog imenovanja.

Direktor Javnog preduzeća imenuje se na osnovu javnog konkursa koji raspisuje Upravni odbor.

Javni konkurs iz stava 2. ovog člana raspisuje se najmanje 60 dana pre isteka mandata direktora Javnog preduzeća.

Upravni odbor dužan je da u roku od 15 dana od dana završetka javnog konkursa izvrši izbor kandidata i predlog dostavi Skupštini Grada Novog Sada.

Na osnovu predloga Upravnog odbora iz stava 4. ovog člana, Skupština Grada Novog Sada imenuje direktora Javnog preduzeća.

Član 10a

Uslovi za imenovanje direktora Javnog preduzeća utvrđuju se Statutom Javnog preduzeća.

Član 10b

Ako Upravni odbor ne izvrši izbor kandidata za direktora Javnog preduzeća, odnosno ako Skupština Grada Novog Sada ne imenuje direktora u skladu sa odredbama ove odluke, Skupština Grada Novog Sada će imenovati vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća na vreme od šest meseci.

Uslovi za imenovanje utvrđeni Statutom Javnog preduzeća, kao i prava, obaveze i odgovornosti direktora Javnog preduzeća, odnose se i na vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća.

Član 10v

Članove Upravnog i Nadzornog odbora imenuje i razrešava Skupština Grada Novog Sada.

Članovi Upravnog i Nadzornog odbora imenuju se na vreme od četiri godine uz mogućnost ponovnog imenovanja.

Član 11

Upravni odbor Javnog preduzeća ima šest članova od kojih se dve trećine članova imenuje iz reda naučnika ili stručnjaka afirmisanih u oblasti iz delatnosti Javnog preduzeća i finansijskih stručnjaka, a jedna trećina članova se imenuje iz reda zaposlenih u Javnom preduzeću.

Član 12

Upravni odbor:

1. utvrđuje poslovnu politiku,

2. odlučuje o statusnim promenama,

3. donosi dugoročni i srednjoročni plan rada i razvoja i godišnji program poslovanja Javnog preduzeća,

4. donosi statut Javnog preduzeća,

5. odlučuje o smanjenju i povećanju osnovnog kapitala,

6. odlučuje o osnivanju zavisnog društva kapitala,

7. usvaja izveštaje o poslovanju Javnog preduzeća i godišnji obračun,

8. odlučuje o raspodeli dobiti,

9. donosi investicione programe i programe i kriterijume za investiciona ulaganja,

10. odlučuje o izdavanju, prodaji i kupovini akcija, kao i prodaji udela u Javnom preduzeću ili kupovini udela u drugom preduzeću, odnosno privrednom društvu,

11. utvrđuje cene komunalnih usluga Javnog preduzeća uz prethodnu saglasnost Gradskog veća Grada Novog Sada,

12. odlučuje o obimu, kvalitetu i nivou usluga Javnog preduzeća,

13. odlučuje o uslovima za vršenje usluga Javnog preduzeća, i

14. obavlja i druge poslove utvrđene zakonom, ovom odlukom i Statutom Javnog preduzeća.

Upravni odbor zaključuje Ugovor o radu sa direktorom preduzeća na osnovu rešenja o imenovanju direktora i akta Gradonačelnika Grada Novog Sada o utvrđivanju koeficijenta za obračun zarade.

Član 13

Radi obezbeđivanja zaštite opšteg interesa u Javnom preduzeću, Skupština Grada Novog Sada daje saglasnost na:

1. Statut Javnog preduzeća,

2. statusne promene Javnog preduzeća,

3. dugoročni i srednjoročni plan rada i razvoja,

4. odluku o raspodeli dobiti,

5. ulaganje kapitala,

6. godišnji program poslovanja Javnog preduzeća,

7. akt o proceni vrednosti državnog kapitala i iskazivanju tog kapitala u akcijama, kao i na program i odluku o svojinskoj transformaciji, i

8. investicione programe i programe i kriterijume za investiciona ulaganja.

Na ulaganje kapitala Skupština Grada Novog Sada daje prethodnu saglasnost.

Član 13a

Radi obezbeđivanja zaštite opšteg interesa u Javnom preduzeću, Gradsko veće Grada Novog Sada daje saglasnost na:

1. odluku o povećanju i smanjenju osnovnog kapitala,

2. akt o osnivanju zavisnog društva kapitala,

3. davanje garancija, avala, jemstva, zaloga i drugih sredstava obezbeđenja za poslove koji nisu iz okvira delatnosti od opšteg interesa,

4. raspolaganje (pribavljanje i otuđenje) imovinom Javnog preduzeća veće vrednosti, koja je u neposrednoj funkciji obavljanja delatnosti od opšteg interesa, i

5. akt o opštim uslovima za isporuku proizvoda i usluga.

Gradsko veće Grada Novog Sada daje prethodnu saglasnost na:

1. odluku o kreditnom zaduživanju Javnog preduzeća kod poslovnih banaka, fondova ili drugih finansijskih organizacija kojom se obezbeđuju sredstva za kapitalne ili tekuće investicije,

2. ugovore o finansijskom, odnosno operativnom lizingu,

3. pregovore, radnje i pravne poslove sa trećim licima kojima se Javno preduzeće kreditno zadužuje, opterećuje imovina Javnog preduzeća ili koriste druga sredstva obezbeđenja potraživanja,

4. raspodelu dobiti u delu koji se odnosi na raspoređivanje dela dobiti na zarade zaposlenih u Javnom preduzeću, i

5. na odluku o pokretanju postupka javne nabavke dobara, usluga ili radova kada su za javnu nabavku predviđena sopstvena sredstva Javnog preduzeća.

Član 13b

Gradsko veće Grada Novog Sada utvrđuje smernice za ostvarivanje programskih akata tako što u toku postupka pripreme ovih akata utvrđuje prioritetne ciljeve poslovne politike za narednu godinu, način i kriterijume za raspodelu dobiti kao osnov za donošenje odluke o raspodeli dobiti, kao i druge mere i aktivnosti koje Javno preduzeće treba da preduzima kako bi se obezbedilo redovno, kvalitetno i pouzdano pružanje usluga.

U postupku realizacije akata iz stava 1. ovog člana Gradsko veće Grada Novog Sada prati sprovođenje poslovne politike Javnog preduzeća i predlaže, odnosno preduzima mere kojima se obezbeđuju uslovi za njegovo nesmetano funkcionisanje.

Član 13v

Gradsko veće Grada Novog Sada preduzima operativne i druge mere u slučaju poremećaja ili prekida u obavljanju delatnosti, kao i u slučaju štrajka zaposlenih u Javnom preduzeću, kojima će se obezbediti uslovi za nesmetani rad i poslovanje Javnog preduzeća i obavljanje delatnosti, u skladu sa zakonom i odlukom Skupštine Grada Novog Sada.

Član 13g

Na zahtev Skupštine Grada Novog Sada, Gradonačelnika Grada Novog Sada, odnosno Gradskog veća Grada Novog Sada, a najmanje jedanput godišnje, Javno preduzeće obaveštava Skupštinu, Gradonačelnika, odnosno Gradsko veće, o svom radu.

Član 14

Direktor Javnog preduzeća predstavlja i zastupa Javno preduzeće, organizuje i rukovodi procesom rada i vodi poslovanje Javnog preduzeća, odgovara za zakonitost rada Javnog preduzeća, kao i za realizaciju odluka i drugih akata Skupštine Grada Novog Sada, Gradonačelnika Grada Novog Sada i Gradskog veća Grada Novog Sada, predlaže program rada i plan razvoja u skladu sa smernicama Gradskog veća Grada Novog Sada i preduzima mere za njihovo sprovođenje, podnosi finansijske izveštaje, izveštaje o poslovanju i godišnji obračun, izvršava odluke Upravnog odbora i obavlja i druge poslove utvrđene zakonom i Statutom Javnog preduzeća.

Član 15

Nadzorni odbor ima tri člana od kojih se jedan član imenuje iz reda zaposlenih u Javnom preduzeću.

Član 16

Nadzorni odbor Javnog preduzeća vrši nadzor nad zakonitošću rada Upravnog odbora i direktora, pregleda periodične obračune i utvrđuje da li su sačinjeni u skladu sa propisima, daje mišljenje o predlozima za raspodelu dobiti, donosi poslovnik o svom radu i obavlja i druge poslove utvrđene zakonom i Statutom Javnog preduzeća.

O rezultatima nadzora Nadzorni odbor Javnog preduzeća podnosi izveštaj Skupštini Grada Novog Sada najmanje jedanput godišnje.

Izveštaj iz stava 2. ovog člana Nadzorni odbor Javnog preduzeća dostavlja i Upravnom odboru.

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o organizovanju Javnog komunalnog preduzeća "Lisje" Novi Sad

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 53/2008)

Član 10

Javno preduzeće je dužno da Statut uskladi sa ovom odlukom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 11

Odredbe ove odluke koje se odnose na postupak i uslove za imenovanje direktora Javnog preduzeća, utvrđene Statutom Javnog preduzeća, primenjivaće se od prestanka mandata direktora Javnog preduzeća imenovanog u skladu sa Odlukom o organizovanju Javnog komunalnog preduzeća "Lisje" Novi Sad-prečišćen tekst ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 29/2005).

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o organizovanju Javnog komunalnog preduzeća "Lisje" Novi Sad obuhvata:
1. Odluku o organizovanju Komunalne radne organizacije "Pogrebna služba" u Novom Sadu kao javnog komunalnog preduzeća ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 26/89) koja je stupila na snagu 30. decembra 1989. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nije unet član 8. koji glasi: "Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada";
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o organizovanju Komunalne radne organizacije "Pogrebna služba" u Novom Sadu kao javnog komunalnog preduzeća ("Službeni list Opštine Novi Sad", broj 6/91) koja je stupila na snagu 21. marta 1991. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nisu uneti:
- član 7b. koji glasi:
"Lice imenovano na funkciju direktora preduzeća do stupanja ove odluke na snagu, obavlja tu funkciju do isteka mandata.
Preduzeće je dužno da svoj statut uskladi sa Zakonom i ovom odlukom u roku od 60 dana, od dana stupanja ove odluke na snagu.
Skupština Opštine Novi Sad dužna je da u roku od 15 dana, od dana stupanja ove odluke na snagu imenuje članove upravnog odbora", i
- član 4. koji glasi:
"Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Opštine Novi Sad";
3. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o organizovanju Komunalne radne organizacije "Pogrebna služba" u Novom Sadu kao javnog komunalnog preduzeća ("Službeni list Grada Novi Sad", broj 5/96) koja je stupila na snagu 26. aprila 1996. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nije unet član 2. koji glasi: "Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada";
4. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o organizovanju Komunalne radne organizacije "Pogrebna služba" u Novom Sadu kao javnog komunalnog preduzeća ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 9/98), koja je stupila na snagu 8. maja 1998. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nisu uneti:
- član 13. koji glasi:
"Skupština Grada Novog Sada izabraće članove Nadzornog odbora i još jednog člana Upravnog odbora.
Javno preduzeće je dužno da Statut i druge akte uskladi sa ovom odlukom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke".
- član 14. koji glasi:
"Predsednik, članovi Upravnog odbora i direktor Javnog preduzeća izabrani pre stupanja na snagu ove odluke, ostaju na toj funkciji", i
- član 15. koji glasi:
"Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada";
5. Odluku o izmenama Odluke o organizovanju Komunalne radne organizacije "Pogrebna služba" u Novom Sadu kao javnog komunalnog preduzeća ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 6/99), koja je stupila na snagu 11. juna 1999. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nije unet član 2. koji glasi: "Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada";
6. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o organizovanju Komunalne radne organizacije "Pogrebna služba" u Novom Sadu kao javnog komunalnog preduzeća ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 5/2002) koja je stupila na snagu 15. marta 2002. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nisu uneti:
- član 10. koji glasi: "Javno preduzeće je dužno da Statut i druga akta uskladi sa ovom odlukom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke", i
- član 11. koji glasi: "Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada";
7. Odluku o izmeni i dopuni Odluke o organizovanju Javnog komunalnog preduzeća "Lisje" Novi Sad ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 25/2002), koja je stupila na snagu 28. decembra 2002. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nije unet član 2. koji glasi: "Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada";
8. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o organizovanju Javnog komunalnog preduzeća "Lisje" Novi Sad ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 14/2005), koja je stupila na snagu 26. aprila 2005. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nisu uneti:
- član 5. koji glasi: "Javno preduzeće dužno je da Statut uskladi sa ovom odlukom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke", i
- član 6. koji glasi: "Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".