ODLUKA
O USTANOVAMA KULTURE ČIJI JE OSNIVAČ GRAD NOVI SAD

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 20/2003, 21/2003 - ispr., 27/2005, 4/2007 i 54/2008)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se ustanove kulture čiji je osnivač Grad Novi Sad, način ostvarivanja osnivačkih prava Grada Novog Sada prema ovim ustanovama, kao i druga pitanja od značaja za oblast kulture Grada Novog Sada.

Član 2

Grad Novi Sad kao osnivač vrši osnivačka prava prema sledećim ustanovama kulture:

- Muzeju Grada Novog Sada, sa sedištem u Petrovaradinu,

- Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, sa sedištem u Novom Sadu,

- Istorijskom arhivu Grada Novog Sada, sa sedištem u Petrovaradinu,

- Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, sa sedištem u Novom Sadu,

- "Novosadskom pozorištu - Újvidéki Szinház", sa sedištem u Novom Sadu,

- Pozorištu mladih, Novi Sad, sa sedištem u Novom Sadu,

- Sterijinom pozorju, Novi Sad, sa sedištem u Novom Sadu,

- Kulturnom centru Novog Sada, sa sedištem u Novom Sadu,

- Ustanovi za izradu tapiserija "Atelje 61", sa sedištem u Petrovaradinu,

- Ustanovi za kulturu, informisanje i obrazovanje Kulturno-informativni centar "Mladost", sa sedištem u Futogu,

- Ustanovi za kulturu, informisanje i obrazovanje Kulturno-informativni centar "Kisač", sa sedištem u Kisaču.

U ustanovama kulture iz stava 1. alineje jedan do devet ovog člana, sredstva za rad, stalne troškove, investiciono održavanje, tekuće popravke i održavanje, programe rada, kao i sredstva za plate, dodatke, naknade i druga primanja zaposlenih, obezbeđuju se iz budžeta Grada Novog Sada.

U ustanovama iz stava 1. alineja 10. i 11. ovog člana, sredstva za rad, stalne troškove, investiciono održavanje, tekuće popravke i održavanje, programe rada iz oblasti kulture, kao i sredstva za plate, dodatke, naknade i druga primanja direktora i zaposlenih koji rade na poslovima realizacije programa iz oblasti kulture, obezbeđuju se iz budžeta Grada Novog Sada.

Član 3

Sredstva za programe-projekte kulture od izuzetnog značaja za Grad Novi Sad koje organizuju ustanove i organizacije koje nisu obuhvaćene članom 2. ove odluke, obezbeđuju se putem dotacija iz budžeta Grada Novog Sada.

Gradsko veće Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradsko veće), na predlog Gradonačelnika Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik) donosi akt o načinu i postupku ostvarivanja prava na dodelu sredstava putem dotacija iz budžeta Grada Novog Sada za programe - projekte iz stava 1. ovog člana.

Član 4

Organi ustanove iz člana 2. ove odluke su:

- Upravni odbor, kao organ upravljanja,

- Direktor, kao organ poslovođenja,

- Nadzorni odbor, kao organ nadzora.

Član 5

Upravni odbor ustanova iz člana 2. ove odluke ima predsednika i šest članova, od kojih se tri člana imenuju iz reda zaposlenih u ustanovi.

U ustanovama čiji je broj zaposlenih manji od 15, Upravni odbor ima tri člana, od kojih se jedan imenuje iz reda zaposlenih.

Član 6

Upravni odbor ustanove:

- donosi statut ustanove,

- odlučuje o poslovanju ustanove,

- usvaja godišnji izveštaj o radu i završni račun,

- donosi program rada,

- odlučuje o korišćenju sredstava u skladu sa zakonom,

- vrši i druge poslove utvrđene zakonom, statutom i osnivačkim aktom.

Član 7

Nadzorni odbor ima tri člana, od kojih se jedan imenuje iz reda zaposlenih u ustanovi.

Član 8

Nadzorni odbor:

- vrši nadzor nad zakonitošću rada Upravnog odbora i direktora,

- pregleda periodične obračune i utvrđuje da li su sačinjeni u skladu sa propisima,

- donosi poslovnik o svom radu, i

- obavlja i druge poslove utvrđene zakonom i Statutom ustanove.

O rezultatima nadzora Nadzorni odbor podnosi izveštaj Skupštini Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Skupština Grada) najmanje jedanput godišnje.

Izveštaj iz stava 2. ovog člana Nadzorni odbor dostavlja direktoru i Upravnom odboru.

Član 9

Direktora ustanove, izuzev direktora Gradske biblioteke u Novom Sadu, imenuje i razrešava Skupština Grada, na vreme od četiri godine uz mogućnost ponovnog imenovanja.

Direktor ustanove imenuje se na osnovu javnog konkursa koji raspisuje Upravni odbor.

Javni konkurs iz stava 2. ovog člana raspisuje se najmanje 60 dana pre isteka mandata Direktora ustanove.

Upravni odbor je dužan da u roku od 15 dana od dana završetka javnog konkursa izvrši izbor kandidata i predlog dostavi Skupštini Grada.

Na osnovu predloga Upravnog odbora iz stava 4. ovog člana Skupština Grada imenuje Direktora ustanove.

Član 9a

Uslovi za imenovanje Direktora ustanove utvrđuju se Statutom ustanove.

Član 9b

Ako Upravni odbor ne izvrši izbor kandidata za Direktora ustanove, odnosno ako Skupština Grada ne imenuje Direktora ustanove, u skladu sa odredbama ove odluke, Skupština Grada će imenovati vršioca dužnosti Direktora ustanove na vreme od šest meseci.

Uslovi za imenovanje utvrđeni Statutom ustanove, kao i prava, obaveze i odgovornosti Direktora odnose se i na vršioca dužnosti Direktora ustanove.

Član 9v

Članove upravnog i nadzornog odbora ustanova iz člana 2. ove odluke, imenuje i razrešava Skupština Grada na vreme od četiri godine, uz mogućnost ponovnog imenovanja.

Članovi upravnog i nadzornog odbora iz reda zaposlenih predlažu se na način utvrđen statutom ustanove.

Član 10

Radi obezbeđenja zaštite opšteg interesa u ustanovama iz člana 2. ove odluke, Skupština Grada daje saglasnost na:

- statut,

- statusne promene,

- godišnji program rada, i

- druge akte u skladu sa zakonom.

Skupština Grada razmatra i usvaja godišnje izveštaje o radu ustanova iz člana 2. ove odluke i druge izveštaje o realizaciji planova i programa.

Član 10a

Gradsko veće utvrđuje smernice za ostvarivanje programskih akata i prati sprovođenje poslovne politike ustanova iz člana 2. ove odluke i predlaže, odnosno preduzima mere kojima se obezbeđuju uslovi za njihovo nesmetano funkcionisanje.

Gradsko veće. na predlog Gradonačelnika, donosi program investicionih aktivnosti u oblasti kulture i godišnji program manifestacija od značaja za Grad Novi Sad.

Radi obezbeđivanja zaštite opšteg interesa u ustanovama iz člana 2. ove odluke, Gradsko veće daje saglasnost na raspolaganje (pribavljanje i otuđenje) imovinom ustanova iz člana 2. ove odluke veće vrednosti, koja je u neposrednoj funkciji obavljanja delatnosti od opšteg interesa.

Gradsko veće daje prethodnu saglasnost na:

- odluku o kreditnom zaduživanju ustanova iz člana 2. ove odluke kod poslovnih banaka, fondova ili drugih finansijskih organizacija kojom se obezbeđuju sredstva za kapitalne ili tekuće investicije,

- ugovore o finansijskom, odnosno operativnom lizingu,

- pregovore, radnje i pravne poslove sa trećim licima kojima se ustanove iz člana 2. ove odluke kreditno zadužuju, opterećuje imovina ustanova ili koriste druga sredstva obezbeđenja potraživanja, i

- odluku o pokretanju postupka javne nabavke dobara, usluga ili radova kada su za javnu nabavku predviđena sopstvena sredstva ustanova iz člana 2. ove odluke.

Član 10b

Gradonačelnik daje saglasnost na opšta akta o broju i strukturi zaposlenih na ostvarivanju delatnosti ustanova iz člana 2. alineja od jedan do devet ove odluke, kao i na broj i strukturu zaposlenih koji rade na poslovima realizacije programa iz oblasti kulture ustanova iz člana 2. alineja 10-11. ove odluke.

Član 11

Na zahtev Skupštine Grada, Gradonačelnika, odnosno Gradskog veća, a najmanje jednom godišnje, ustanove iz člana 2. ove odluke obaveštavaju Skupštinu, Gradonačelnika, odnosno Gradsko veće o svom radu.

Član 12

Članovi upravnog i nadzornog odbora u ustanovama kulture iz člana 2. ove odluke nastavljaju sa radom do isteka mandata.

Član 13

Direktori ustanova iz člana 2. ove odluke preduzeće potrebne radnje za upis Grada Novog Sada kao osnivača ustanove u sudski registar kod Trgovinskog suda u Novom Sadu.

Organi upravljanja ustanova iz člana 2. ove odluke, dužni su da usaglase opšte akte sa ovom odlukom u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 14

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o ostvarivanju javnog interesa u ustanovama kulture i drugim organizacijama u kulturi i umetnosti od značaja za Grad Novi Sad ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 11/93 i 8/95), osim odredbi koje se odnose na način finansiranja ustanova i drugih organizacija u kulturi koje će se primenjivati do 31. decembra 2003. godine.

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada" osim odredbi koje se odnose na finansiranje ustanova i drugih organizacija u kulturi, koje će se primenjivati od 1. januara 2004. godine.

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o ustanovama kulture čiji je osnivač Grad Novi Sad

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 27/2005)

Član 6

Ustanova kulture dužna je da Statut uskladi sa ovom odlukom u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 7

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o ustanovama kulture čiji je osnivač Grad Novi Sad

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 4/2007)

Član 3

Do postavljenja direktora Pozorišta mladih, Novi Sad, u skladu sa odredbama ove odluke, Skupština Grada će postaviti vršioca dužnosti direktora.

Član 4

Pozorište mladih, Novi Sad, dužno je da Statut i druga akta uskladi sa ovom odlukom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 5

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o ustanovama kulture čiji je osnivač Grad Novi Sad

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 54/2008)

Član 11

Ustanove iz člana 2. ove odluke dužne su da statute usklade sa ovom odlukom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 12

Odredbe ove odluke koje se odnose na postupak i uslove za imenovanje direktora ustanova iz člana 2. ovo odluke utvrđene Statutom ustanove primenjivaće se od prestanka mandata direktora ustanova postavljenih u skladu sa odredbama Odluke o ustanovama kulture čiji je osnivač Grad Novi Sad ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 20/2003, 21/2003, 27/2005 i 4/2007).

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".