ODLUKA
O GRADSKOM JAVNOM PRAVOBRANILAŠTVU

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 40/2008)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Poslove pravne zaštite imovinskih prava i interesa Grada Šapca, obavlja Gradsko javno pravobranilaštvo kao poseban organ Grada.

Član 2

Funkciju Gradskog javnog pravobranilaštva vrši Gradski javni pravobranilac koga postavlja Skupština Grada, na četiri godine i može biti ponovo postavljen.

Član 3

Gradski javni pravobranilac ima zamenike. Zamenike Gradskog javnog pravobranioca postavlja Skupština Grada.

Dužnost zamenika Gradskog javnog pravobranioca je stalna.

Član 4

Za Gradskog javnog pravobranioca i njegove zamenike mogu biti postavljena lica koja su državljani Republike Srbije, koji ispunjavaju opšte uslove za zasnivanje radnog odnosa u državnim organima, koja su završila pravni fakultet, položili pravosudni ispit i imaju dve godine radnog iskustva na poslovima pravne struke.

Član 5

Gradski javni pravobranilac odgovara za svoj rad i rad Gradskog javnog pravobranilaštva Skupštini grada, a zamenici Gradskog javnog pravobranioca Gradskom javnom pravobraniocu i Skupštini grada.

II DELOKRUG

Član 6

Gradsko javno pravobranilaštvo je samostalan organ koji u skladu sa Ustavom, Zakonom i Odlukom o osnivanju preduzima pravne radnje i koristi pravna sredstva pred sudovima i drugim nadležnim organima radi ostvarivanja imovinskih prava i interesa Grada Šapca, njegovih organa i organizacija, kao i drugih pravnih lica čije se finansiranje obezbeđuje u budžetu Grada.

Član 7

Gradsko javno pravobranilaštvo može zastupati i druga pravna lica u pogledu ostvarivanja njihovih imovinskih prava i interesa, kada interesi tih pravnih lica nisu u suprotnosti sa funkcijom koju ovaj organ vrši.

Član 8

Gradsko javno pravobranilaštvo daje pravnim licima čija imovinska prava i interese zastupa, na njihov zahtev, pravna mišljenja u vezi sa zaključivanjem ugovora i o drugim pravnim pitanjima.

III ORGANIZACIJA I RAD

Član 9

Gradsko javno pravobranilaštvo, pored Gradskog javnog pravobranioca i njegovih zamenika ima potreban broj radnika za vršenje stručnih i administrativnih poslova koji se utvrđuje aktom o sistematizaciji radnih mesta na koji saglasnost daje Gradonačelnik.

Član 10

Grad Šabac obezbeđuje odgovarajuće prostorije za rad Gradskog javnog pravobranilaštva, kao i materijalna sredstva za rad u budžetu Grada.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Javno pravobranilaštvo Opštine Šabac, nastavlja sa radom kao Gradsko javno pravobranilaštvo danom stupanja na snagu ove Odluke.

Član 12

Danom donošenja ove Odluke prestaje da važi Odluka o javnom pravobranilaštvu Opštine Šabac ("Sl. list Opštine Šabac", br. 10/92 i 10/05).

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu Grada Šapca.