TEHNIČKI USLOVI

ZA PODSISTEME, UREĐAJE, OPREMU I INSTALACIJE INTERNET MREŽE

("Sl. glasnik RS", br. 120/2008)

Tačka 1

Ovim aktom definišu se tehnički uslovi za podsisteme, uređaje, opremu, instalacije, sistemski i aplikativni softver i baze podataka javnih telekomunikacionih operatora (mrežni operatori, pružaoci usluga i pružaoci pristupa) za potrebe vršenja elektronskog nadzora određenih telekomunikacija od strane nadležnih državnih organa u skladu sa zakonom.

Tačka 2

Prostorije u nadležnom državnom organu i/ili prostorije telekomunikacionog operatera u kojima su smešteni telekomunikacioni uređaji, računarski sistemi i druga oprema za vršenje elektronskog nadzora u skladu sa zakonom, javni telekomunikacioni operater oprema i obezbeđuje na način na koji se osigurava bezbednost ljudi i opreme i ostvaruje svrha tajnog nadzora, a u skladu sa minimalnim kriterijumima i standardima koje utvrđuju nadležni državni organi.

Veze (linkovi) sa nadležnim državnim organima koje javni telekomunikacioni operatori postavljaju i održavaju za potrebe vršenja elektronskog nadzora moraju biti dovoljnog propusnog kapaciteta za ostvarivanje efikasnog nadzora.

Tačka 3

Evidencije o smetnjama na telekomunikacionim uređajima i prekidima telekomunikacionog (TK) saobraćaja, moraju biti ažurne i omogućavati direktan pristup ovlašćenim organima. Evidencije moraju sadržati i informacije o planiranim radovima na TK mreži koji će uzrokovati prekide u saobraćaju i to najmanje 48 časova pre otpočinjanja radova.

Dokumentacija operatera o topologiji mreže, dostupnim servisima i namerama u pogledu proširenja, nadogradnje ili izmene vitalnih tehničkih podsistema i primenjenog softvera mora biti ažurna i direktno dostupna nadležnom državnom organu.

Tačka 4

Baze podataka o zakupljenim linijama, specijalnim i poprečnim vezama (od najnižih do najviših ravni, tj. od fizičkog voda do najvišeg protoka u telekomunikacionoj pristupnoj koje vode javni telekomunikacioni operatori i transportnoj mreži i RTV prenosu) moraju:

1) omogućavati ažurnost podataka o korisnicima i nameni na dnevnom nivou,

2) omogućavati pristup ovlašćenih organa podacima o korisnicima, u skladu sa zakonom.

Tačka 5

Baze podataka o korisnicima i servisima koje vodi javni telekomunikacioni (TK) operator moraju:

1) omogućavati ažurnost podataka na dnevnom nivou,

2) sadržati istoriju promena u poslednja 24 časa,

3) omogućavati pristup ovlašćenih organa, u skladu sa zakonom.

Tačka 6

Kriptozaštita telekomunikacija koju može uvesti javni telekomunikacioni operator mora biti uklonjena pre dostavljanja sadržaja komunikacije nadležnom državnom organu u skladu sa zakonom.

Tačka 7

Oprema i programska rešenja (hardver i softver) koji za potrebe nadzora internet aktivnosti pretplatnika u skladu sa zakonom obezbeđuje pružalac Internet usluga u okviru svog tehničkog sistema ili u okviru tehničkog sistema natprovajdera moraju omogućavati:

- autonomni pasivni monitoring aktivnosti pojedinačnog pretplatnika na Internetu u realnom vremenu i preusmeravanje dolaznog i odlaznog saobraćaja ka akvizicionom centru nadležnog državnog organa,

- nadzor saobraćaja između pretplatnika, preko pružaoca Internet usluga, ka drugim internet provajderima,

- prikupljanje i analizu statistike internet aktivnosti,

- presretanje elektronske pošte, uključujući i pridružene sadržaje i veb mail,

- presretanje telefonskog, video, IM (instant messenger) i peer-to-peer saobraćaja, kao i prenos faksimila koji se obavlja preko interneta,

- rekonstrukciju presretnutog saobraćaja do nivoa aplikacije i filtriranje po korisničkom imenu ili korisničkom telefonskom broju, adresi elektronske pošte, IP adresi ili opsegu, MAC adresi, IM (instant messenger) aplikaciji i drugim karakterističnim parametrima novih servisa koje omogućava pružalac internet usluga.

Hardver i softver za elektronski nadzor moraju omogućavati i beleženje svih aktivnosti nadzora prema pretplatniku u neizbrisivu datoteku koja sadrži:

- Identifikaciju ovlašćenog lica koje je vršilo nadzor,

- Određenje akta koji sadrži pravni osnov za vršenje nadzora,

- Datum i vreme vršenja nadzora,

- Identifikaciju nadziranih internet aktivnosti.

Tačka 8

Ovi tehnički uslovi stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Stupanjem na snagu ovih tehničkih uslova, prestaju da važe: odluka Upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikacije, broj 08-345-11/07 od 2. februara 2007. godine, Tehnički uslovi za podsisteme, uređaje, opremu i instalacije internet mreže, broj 1-01-110-14/08 od 11. jula 2008. godine i Odluka Upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikacije broj 1-KAB-345-556/08 od 22. avgusta 2008. godine.