ODLUKA

O BORAVIŠNOJ TAKSI

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 4/2008)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se obaveza i način plaćanja boravišne takse na teritoriji Grada Sremska Mitrovica.

Član 2

Obveznik plaćanja boravišne takse je fizičko lice (građanin) koji koristi usluge smeštaja u ugostiteljskom ili drugom objektu za smeštaj na teritoriji Grada Sremska Mitrovica.

Objektom u smislu stava 1. ovog člana smatra se: hotel, motel, turistički apartmani, kamp, odmaralište, pansion, prirodno lečilište, sobe, odnosno kuće i stanovi u kojima se pružaju usluge smeštaja i ishrane fizičkim licima.

Ugostiteljski objekat za smeštaj jeste i prenoćište, konačište i drugi objekat koji pruža usluge smeštaja nezavisno od naziva pod kojim posluje, a u skladu sa Zakonom o turizmu.

Član 3

Boravišna taksa plaća se za svaki dan boravka u ugostiteljskom objektu.

Član 4

Boravišna taksa iz člana 3. ove odluke plaća se u iznosu od 50,00 dinara.

Član 5

Boravišnu taksu iz člana 4. ove odluke ne plaćaju:

1. deca do sedam godina starosti

2. učenici i studenti čiji boravak organizuju škole i fakulteti u okviru redovnih programa

3. lica sa telesnim oštećenjima, odnosno lice sa posebnim potrebama.

Lica iz stava 1. ovog člana ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz o ispunjenju utvrđenih uslova (potvrde škole, za lica iz tačke 2, odnosno rešenje nadležnog organa, za lica iz tačke 3.).

Član 6

Naplatu boravišne takse vrši pravno lice i preduzetnik koje pruža ugostiteljske usluge (u daljem tekstu: davalac smeštaja).

Davalac smeštaja naplaćuje boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge.

Član 7

Ako davalac smeštaja ne naplati boravišnu taksu, dužan je da, na svoj teret uplati iznos nenaplaćene boravišne takse.

Član 8

Davalac smeštaja dužan je da u računu za usluge smeštaja posebno iskaže iznos boravišne takse, odnosno da unese osnov za oslobođenje od plaćanja takse.

Član 9

Sredstva od boravišne takse davalac smeštaja uplaćuje na odgovarajući račun budžeta Grada Sremska Mitrovica do desetog u mesecu za prethodni mesec.

Član 10

U pogledu obračuna kamate, povraćaja takse, zastarelosti naplate, prinudne naplate, kaznenih odredaba i ostalog što nije posebno uređeno ovom odlukom, primenjuje se Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Član 11

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o boravišnoj taksi ("Sl. list Opštine Sremska Mitrovica" br. 8/2007).

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica", a primenjivaće se od 01. januara 2009. godine.