ODLUKA

O PRAVIMA U OBLASTI SOCIJALNE ZAŠTITE I SOCIJALNE SIGURNOSTI GRAĐANA NA TERITORIJI GRADA SREMSKA MITROVICA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 4/2008)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se bliži uslovi i način ostvarivanja prava po Zakonu o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, za koja se sredstva obezbeđuju u budžetu grada Sremska Mitrovica.

Član 2

Prava iz prethodnog člana, odnose se na:

- jednokratnu pomoć,

- opremu korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite i drugu porodicu,

- dnevni boravak dece, omladine i odraslih lica ometenih u psihičkom razvoju,

- privremeni smeštaj u Prihvatilište i Prihvatnu stanicu,

- pomoć u kući,

- savetovalište za brak i porodicu,

- socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima,

- dnevni centar za decu i mlade sa poremećajem u ponašanju i sukobu sa zakonom,

- naknada troškova prevoza omladine ometene u razvoju, upućene na osposobljavanje za rad.

I JEDNOKRATNA POMOĆ

Član 3

Pravo na jednokratnu pomoć, obezbeđuje se licu odnosno njegovoj porodici koje se iznenada ili trenutno nađu u stanju socijalne potrebe.

Jednokratna pomoć može biti novčana ili u naturi.

Član 4

Smatra se da se lice, odnosno njegova porodica, nalazi u stanju socijalne potrebe, u sledećim slučajevima:

- ako nema prihoda,

- ako prihodi lica, odnosno njegove porodice ne prelaze prosečnu zaradu po zaposlenom u Gradu, u mesecu u kome se vrši isplata jednokratne pomoći.

Član 5

Jednokratna pomoć ne može biti veća od prosečne zarade ostvarene u privredi Republike, u mesecu za koji se vrši isplata.

Član 6

Jednokratna pomoć može se isplatiti jednom ili više puta u toku godine, u zavisnosti od stanja u kome se lice ili njegova porodica nalaze.

Član 7

Jednokratna pomoć ostvaruje se na osnovu podnetog zahteva.

Zahtev iz prethodnog stava, podnosi se Centru za socijalni rad "Sava" u Sremskoj Mitrovici (u daljem tekstu: Centar), kao i ostala dokumentacija koja je po oceni Centra, neophodna za rešavanje podnetog zahteva.

Član 8

Visinu jednokratne pomoći utvrđuje Centar, ceneći trenutnu situaciju u kojoj se podnosilac zahteva nalazi.

II OPREMA KORISNIKA ZA SMEŠTAJ U USTANOVU SOCIJALNE ZAŠTITE ILI DRUGU PORODICU

Član 9

Oprema korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu obuhvata: odeću, obuću i troškove prevoza korisnika do ustanove, odnosno porodice.

Pravo na opremu iz prethodnog stava ima lice koje se upućuje na smeštaj u ustanovu socijalne zaštite, ili drugu porodicu, a tu opremu ne može sam obezbediti, niti mu je mogu obezbediti srodnici koji su, prema propisima o braku i porodičnim odnosima, dužni da učestvuju u njegovom izdržavanju.

Član 10

Vrstu i količinu opreme iz prethodnog člana utvrđuje Centar, u zavisnosti od potrebe korisnika.

III DNEVNI BORAVAK DECE, OMLADINE I ODRASLIH LICA OMETENIH U PSIHIČKOM RAZVOJU

Član 11

Pravo na Dnevni boravak imaju deca i omladina umereno i teže ometena u psihičkom razvoju, kojima se, u skladu sa njihovim sposobnostima, sklonostima i ispoljenom interesu, obezbeđuje dnevni boravak, vaspitno obrazovne, radne, kulturno zabavne i rekreativne aktivnosti.

Pravo na Dnevni boravak imaju i odrasla umereno i teže mentalno nerazvijena lica.

Dnevni boravak lica iz stava 1. i 2. ovog člana, organizuje se u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, u Školi za osnovno i srednje obrazovanje "Radivoj Popović" u Sremskoj Mitrovici.

Član 12

Pravo na Dnevni boravak ostvaruje se na osnovu podnetog zahteva.

Zahtev podnosi zakonski zastupnik ili staratelj lica iz člana 11. ove Odluke.

Postupak za ostvarivanje prava na Dnevni boravak može se pokrenuti i po službenoj dužnosti.

Član 13

O korisnicima Dnevnog boravka brine jedna medicinska sestra.

IV PRIVREMENI SMEŠTAJ U PRIHVATILIŠTE I PRIHVATNU STANICU

Član 14

Lica koja se nađu u skitnji i prosjačenju, ili nekim drugim okolnostima u kojima je hitno potreban prihvat i kratkotrajni smeštaj, zbrinjavaju se u prihvatnoj stanici.

Prihvatna stanica obezbeđuje smeštaj, ishranu, primenu zdravstveno-higijenskih mera, utvrđivanje identiteta i prebivališta i sačinjavanje nalaza o njihovom stanju i ponašanju, s ciljem da se što pre vrate u porodicu ili dom u kome su bili.

U slučaju nužnosti temeljitijeg opservaciono - dijagnostičkog tretmana, upućuju se u Prihvatilište.

Član 15

Lica sa poremećajem u društvenom ponašanju i ostala lica koje uputi nadležni Centar, privremeno i celovito se zbrinjavaju u Prihvatilištu.

Nakon spovedenog opservaciono - dijagnostičkog tretmana, za njih se utvrđuje odgovarajući oblik trajnog zbrinjavanja.

Član 16

Gradski organ uprave nadležan za poslove socijalne zaštite, zaključuje sa Prihvatilištem i Prihvatnom stanicom, ugovore o privremenom smeštaju.

V POMOĆ U KUĆI

Član 17

Pravo na pomoć u kući obezbeđuje se starim i iznemoglim, hronično obolelim i drugim licima koja nisu u stanju da se sama o sebi staraju, na području grada Sremska Mitrovica.

Pomoć u kući obezbeđuje se obavljanjem neophodnih kućnih poslova, kao što su:

- održavanje lične higijene,

- održavanje higijene stana,

- nabavka namirnica i priprema hrane,

- pomoć pri uzimanju hrane i hranjenje,

- nabavka lekova, plaćanje računa, predaja pošte i

- druge usluge na zahtev korisnika.

Član 18

Poslove pomoći u kući obavlja Služba pomoći u kući, pri Centru za socijalni rad.

VI SAVETOVALIŠTE ZA BRAK I PORODICU

Član 19

Savetovalište za brak i porodicu je institucionalni okvir u kome će se kroz sistemski pristup i savetodavno - terapijski rad, prepoznati promene u funkcionisanju savremene porodice i shodno tome, oblikovati društveni odgovor na rastuće probleme.

Član 20

Savetovalište za brak i porodicu u domenu savetovanja i terapije:

1. Zainteresovanim građanima pruža osnovne informacije o savetodavno - terapijskom radu Savetovališta, procenjuje njihove potrebe, indikacije za tretman u Savetovalištu, prihvata u tretman ili ih upućuje na druge odgovarajuće službe ili institucije.

2. Obavlja neposredan savetodavno - terapijski rad sa pojedincima, parovima i porodicama sa problemima bračnog i porodičnog življenja u svim fazama životnog ciklusa porodice.

3. U skladu sa potrebama pojedinog slučaja sarađuje sa kolegama i stručnjacima Centra i ostalih relevantnih službi i institucija.

4. Vodi evidenciju i dokumentaciju o savetodavno - terapijskom radu sa klijentima.

5. Prati i usavršava praksu savetodavno - terapijskog rada sa klijentima u okviru sistemske porodične terapije.

Član 21

Pored materijalnih troškova Savetovališta, iz gradskog budžeta finansiraju se i plate:

- diplomiranog psihologa i

- diplomiranog socijalnog radnika.

VII SOCIJALNO STANOVANJE U ZAŠTIĆENIM USLOVIMA

Član 22

Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima je privremeno stanovanje dece i omladine bez roditeljskog staranja, u stanu predviđenom za ovu namenu, pod stalnim nadzorom Centra.

Član 23

Korisnici prava iz člana 22. ove Odluke, mogu biti lica bez roditeljskog staranja, kojima je Zakonom prestao smeštaj u ustanovi socijalne zaštite, odnosno hraniteljskoj porodici, a još uvek nisu dovoljno osposobljena za život bez pomoći društvene zajednice.

Član 24

O pravu na smeštaj u objektu za socijalno stanovanje, rešenjem odlučuje Centar, po službenoj dužnosti, na osnovu odluke Stručnog tima, koga čine: socijalni radnik, pedagog, psiholog i pravnik.

Korisnici će, na osnovu rešenja o smeštaju u ovaj objekat, sa Centrom zaključiti ugovor o međusobnim pravima i obavezama.

Član 25

Sa mladima smeštenim u objekat za socijalno stanovanje radi, i za samostalan život ih postepeno priprema, savetnik za osamostaljivanje.

Član 26

Sredstva za troškove stanovanja (uobičajene režijske troškove za stan te kvadrature) i investiciono održavanje stana, obezbeđuju se u budžetu Grada.

Član 27

Ukoliko u nekom periodu, nema korisnika sa sopstvene teritorije, Grad Sremska Mitrovica može ponuditi smeštaj deci i omladini bez roditeljskog staranja iz opština u okruženju.

Odnosi iz stava 1. ovog člana, bliže se uređuju ugovorom.

VIII DNEVNI CENTAR ZA DECU I MLADE SA POREMEĆAJEM U PONAŠANJU I SUKOBU SA ZAKONOM

Član 28

Dnevni centar za decu i mlade sa poremećajem u ponašanju i sukobu sa zakonom (u daljem tekstu: Dnevni centar) obezbeđuje korisnicima redovnu (svakog radnog dana, u vremenu od 8,00 do 20,00 časova) psihosocijalnu edukaciju, individualno i grupno savetovanje, pomoć u učenju, profesionalnu orijentaciju i rekreacione i kulturno zabavne aktivnosti, kao i kontinuiran rad sa roditeljima i užom porodicom, u cilju resocijalizacije i integracije u lokalnu sredinu.

Član 29

Rad Dnevnog centra organizovaće se u prostorijama Crvenog krsta, površine 120 m2, u ulici Arsenija Čarnojevića br 17.

Član 30

Potpisivanjem ugovora o saradnji sa organizacijom zaduženom za realizaciju Dnevnog centra, (sredstvima UNDP preko Fonda za socijalne inovacije pri Ministarstvu rada i socijalne politike i Grada Sremska Mitrovica) formira se mreža ustanova značajnih za rešavanje problema dece i mladih sa poremećajem u ponašanju: Centra za socijalni rad, Suda, Tužilaštva, Nacionalne službe za zapošljavanje, osnovnih i srednjih škola i Visoke škole za strukovne studije vaspitača, iz čijih će se redova regrutovati volonteri za pomoć u obučavanje dece i adolescenata veštini učenja.

Član 31

O pravu dece i mladih sa poremećajem u ponašanju na korišćenje usluga Dnevnog centra, odlučuje stručni tim Centra za socijalni rad. Decu i mlade u sukobu sa zakonom, u Dnevni centar upućuje javni tužilac ili sudija za maloletnike, koji im, u skladu sa Zakonom, mogu izreći vaspitni nalog: uključivanje u pojedinačni ili grupni tretman u odgovarajućoj ustanovi ili savetovalištu, ili uključivanje bez naknade u rad humanitarnih organizacija ili poslove socijalnog, lokalnog ili ekološkog značaja, ili vaspitnu meru: pojačani nadzor uz obavezu dnevnog boravka.

Član 32

U budžetu grada Sremska Mitrovica, (po isteku prvih godinu dana), obezbeđivaće se sredstva za platu jednog diplomiranog psihologa i materijalne troškove Dnevnog centra.

IX NAKNADA TROŠKOVA PREVOZA OMLADINE OMETENE U RAZVOJU UPUĆENE NA OSPOSOBLJAVANJE ZA RAD

Član 33

Ako je licu ometenom u razvoju, za vreme trajanja osposobljavanja za rad, neophodan prevoz od mesta stanovanja do mesta na kome se osposobljava za rad, ima pravo na naknadu troškova prevoza u visini stvarnih troškova najniže cene javnog saobraćaja.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 34

O zahtevima za ostvarivanje prava iz ove Odluke, u prvom stepenu rešava Centar.

O žalbama protiv rešenja Centra, o pravima iz okvira prava i dužnosti grada, rešava nadležna Gradska uprava.

Gradska uprava iz prethodnog stava, jednom godišnje vrši reviziju rešenja o priznavanju prava.

Član 35

Stupanjem na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o pravima u oblasti socijalne zaštite i socijalne sigurnosti građana na teritoriji opštine Sremska Mitrovica ("Sl. list opštine Sremska Mitrovica" br. 1/08)

Član 36

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica".