ODLUKA

O UTVRĐIVANJU VISINE I OSNOVICE, NAČINU I ROKOVIMA PLAĆANJA ČLANARINE PRIVREDNOJ KOMORI VOJVODINE ZA 2009. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 1/2009)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se visina i osnovica, kao i način i rokovi plaćanja članarine Privrednoj komori Vojvodine, za 2009. godinu.

Član 2

Članovi Privredne komore Vojvodine: privredna društva i drugi oblici organizovanja koji obavljaju privrednu delatnost, banke i druge finansijske organizacije, organizacije za osiguranje imovine i lica, i druga pravna lica - članovi Komore sa teritorije Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: članovi Komore) obračunavaju i plaćaju članarinu Privrednoj komori Vojvodine (u daljem tekstu: Komora) po stopi od 0,20%.

Članarinu Komori, po odredbama ove odluke, plaćaju i delovi privrednih društava - ogranci, drugi organizacioni delovi domaćih i stranih pravnih lica koji imaju određena ovlašćenja u pravnom prometu, kao i poslovne jedinice bankarskih organizacija i zajednica osiguranja imovine i lica, koje su upisane ili evidentirane u registar privrednih subjekata, čije je sedište na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, a sedište organizacije u čijem su sastavu je van ove teritorije.

Član 3

Osnovicu za obračun članarine čini isplaćena mesečna bruto zarada zaposlenih bez umanjenja po osnovu oslobađanja i olakšica.

Obračun i uplata članarine na osnovicu iz prethodnog stava, uz primenu stope iz člana 2. ove odluke, vrši se prilikom svake isplate zarada.

Član 4

Preduzetnici (zanatske, ugostiteljske, trgovinske i druge radnje) članovi opštih udruženja preduzetnika, plaćaju članarinu tim udruženjima u skladu sa odlukom njihovih organa.

Zemljoradničke zadruge i drugi oblici udruživanja zemljoradnika, nisu u obavezi da plaćaju članarinu iz člana 2. ove odluke, ako obračunavaju i plaćaju članarinu Zadružnom savezu Vojvodine u skladu sa Odlukom Zadružnog saveza Vojvodine.

Član 5

Članarina iz člana 2. ove odluke uplaćuje se na tekući račun privredne komore Vojvodine, broj 355-1000148-88 otvoren kod Vojvođanske banke filijala Novi Sad, na dan isplate zarada.

Član 6

Član Komore daće nalog za prenos sredstava u visini obračunate članarine, osnovnoj banci kod koje ima tekući račun sa kojeg je izvršena isplata zarada.

Ukoliko član Komore vrši isplatu zarada sa više tekućih računa dužan je da izda nalog za prenos sredstava saglasno obračunatim i isplaćenim zaradama sa tog tekućeg računa.

Poslovna banka kod koje član Komore vrši isplatu zarade zaposlenih, izvršiće saglasno članu 9. stav 6. Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", broj 3/02) i ("Službeni glasnik RS", broj 43/04) proveru da li je podnet nalog za plaćanje članarine Komori, saglasno ovoj odluci.

Član 7

Ovlašćuje se Upravni odbor privredne komore Vojvodine da po potrebi, donosi odluke i daje bliža objašnjenja za sprovođenje pojedinih odredaba ove odluke.

Nalaže se Upravnom odboru Komore da prati realizaciju Finansijskog plana i u slučaju da prihodi ne obezbeđuju realizaciju Programa rada Komore i pokriće troškova, Upravni odbor će predložiti Skupštini komore izmenu ove odluke.

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana njenog objavljivanja u "Službenom glasniku RS", i "Službenom listu APV", a primenjivaće se od 1. januara 2009. godine.